Besök lagtinget

Guidade tillfällen

Guidning varje fredag under sommaren

Under tiden 13 juni till den 31 augusti ges guidningar i Självstyrelsegården varje fredag mellan kl 10:00 till kl 11:30 med undantag för midsommarafton. Guidningen leds av en guide från Ålands Guider r.f., som Ålands lagting har ett avtal med.

Under guidningen visas en film om Åland och självstyrelsen i lagtingets auditorium som följs av en rundtur i lagtinget. Guidningen är gratis och öppen för allmänheten.

Ingen föranmälan krävs.

Guidning på andra tider

Ålands guider r.f. ger efter beställning guidningar för grupper på andra tider än ovan enligt samma koncept. De icke-schemalagda guidningarna beställs senast två vardagar före guidningen äger rum, via Ålands guider r. f. på telefon +358 457 342 5333, Merja Karlsson.

Om guidningen beställs med kortare varsel ordnas guidning om det finns en tillgänglig guide som kan ta emot uppdraget och förutsatt att lagtingets utrymmen är lediga.

Besök lagtingets plenum

Lagtingets plenum är öppet för allmänheten. I plenisalen finns det läktare som man når genom lagtingsingången, två trappor upp. Ett besök kostar givetvis ingenting.

Plenum hålls vanligen måndagar och onsdagar kl 13:00 under lagtingets arbetsperioder.

Skolklassers besök

På egen hand

Skolklasser kan givetvis besöka lagtingets plenum där det vanligen finns gott om plats på läktarna. Det går också bra att vandra runt i lagtingshusets offentliga utrymmen som exempelvis i aulan 2 trappor upp där det finns tavlor som visar bakgrunden till självstyrelsen.

Föredragningslistorna visar vad som kommer att tas till behandling vid plenum.

Guidade turer

I mån av möjlighet kan lagtingets kansli ta emot skolklasser för visning av lagtingshuset. Förfrågan kan riktas till informationsassistenten eller byråsekreteraren vid lagtingets kansli.

Kontakta en politiker!

Skolorna kan försöka kontakta en lagtingspolitiker för en rundvandring eller t.ex. en intervju. Många politiker ställer gärna upp.

Vill du veta mera?

Lagtingets uppgifter

Ett ärendes gång

Kommande plenum