Utskottens rätt till upplysningar och offentlighet

Utskottens rätt till upplysningar

54 § AO (motsvarande grundlagens 47 §):

Utskotten har en obegränsad rätt till information om ärenden, som är under behandling eller som hör till utskottets kompetens (m.a.o. har t.ex. social- och miljöutskottet rätt att få all information som har med social- och miljö att göra fast det inte hänför sig till ett konkret ärende). Rätten gäller också sekretessbelagd information.

Denna rätt gäller alltid utskottet kollektivt. Enskilda ledamöter har rätt till information om ärenden under behandling, dock inte till sekretessbelagd information.

Eftersom rätten att begära och få information gäller utskottet som helhet följer två principer:

  1. Utskottet bestämmer med enkel majoritet, om det vill ha informationen eller inte
  2. Om utskottet får informationen, ska den vara tillgänglig för alla utskottets medlemmar.
  3. Utskottsmedlemmarna får inte yppa information som inte är offentlig.

Offentligheten i utskotten

60 § AO, LU bet. 26/2010-2011

Huvudregeln är att vad som framkommer i utskotten inte är offentligt oavsett om det framkommer vid muntligt hörande av sakkunniga eller via handlingar som de sakkunniga på eget initiativ lämnar in till utskottet. Detta gäller såväl under som efter behandlingen i utskottet. Ledamöterna får således inte t.ex. i plenum yppa vad som sades i utskottet.

De handlingar som blir offentliga när ärenden har slutbehandlats i utskotten är utskottens betänkanden och utlåtanden i ett ärende. Utskottet kan även besluta att andra handlingar i ett ärende ska bli offentliga.