Föredras

  • Samma procedur gäller för denna fråga. För svaret på frågan tillämpas ingen tidsbegränsning medan övriga yttranden inte får överstiga tre minuter. Svaret kommer att ges av minister Annika Hambrudd. Ordet ges först till lagtingsledamoten Nina Fellman.


  • Tack, talman! Delvis så har det ju hänt saker sen frågan ställdes och delvis har frågan besvarats tidigare. Men det finns mycket som är viktigt att diskutera här så jag ställer frågan.

    Med hänvisning till 38 § 1 mom. lagtingsordningen ställer jag till vederbörande medlem av landskapsregeringen följande skriftliga fråga: Hur avser landskapsregeringen garantera att tillsynen av de hemskolade barnen på Sottunga sköts på ett tillfredsställande och tryggt sätt?


  • Tack, talman! Tack för frågan Nina Fellman. Jag håller med att det är absolut viktiga frågor som vi resonerar kring.

    Men även här vill jag inleda med: Hur ser den konkreta rollfördelningen ut mellan kommunerna och landskapsregeringen? Jag tycker faktiskt också att det är värt att upprepa.

    Tillsynsansvaret över barn som uppfyller läroplikten genom hemundervisning hör som sagt enligt barnomsorgs- och grundskolelagen till kommunerna. Kommunerna ska planera, utveckla, genomföra, samordna och uppfölja och utvärdera utbildningsverksamheten i kommunen och kommunen ansvarar för att lagen följs.

    Landskapsregeringen har ett övergripande ansvar för utvecklingen av grundskolan. Enligt barnomsorgs- och grundskolelagen är det landskapsregeringen som är tillsynsmyndighet för den kommunala grundskolan och därmed agerar inom de ramar som anges i lagen gällande just tillsyn och eventuella påföljder.

    Talman! Ledamot Fellmans fråga gällde ju specifikt tillsynen av de hemskolade barnen på Sottunga. Utifrån landskapsregeringens tillsynsansvar över grundskolan på Åland har landskapsregeringen just begärt in en redogörelse av Sottunga kommun gällande hur tillsynen av hemundervisning i kommunen förverkligas. Orsaken till begäran om redogörelsen är att det har kommit till landskapsregeringens kännedom att det fanns oklarheter kring hur Sottunga kommun organiserar ordnandet av tillsynen av just hemundervisning och huruvida den följer gällande lagstiftning. Ärendets beredning fortgår och beslut fattas när beredningen är klar. Jag väljer att inte säga någonting mera i det specifika ärendet just nu. Tack!


  • Ledamot Nina Fellman (S) Tilläggsfråga | 15:34

    Tack, talman! Jag vidgar frågan lite kanske så att det inte bara handlar om Sottunga. Det är ju viktigt att inte blunda när det uppstår frågor kring någonting som händer i vårt samhälle. Det har vi kanske gjort i andra frågor och det slutar aldrig väl. Det är ju med viss oro som man ser att frågorna kring hemskolning kommer till ytan, delvis i takt med att vi i ganska snabb takt får allt fler fler familjer som väljer att hemskola sina barn och delvis för att vi inte riktigt har greppat kanske, varken som lagstiftare eller i tillsynen, vad det ansvaret betyder, att man får en större grupp som väljer att inte ha sina barn i skolan.

    Den här gruppen som hemskolar sina barn är förstås ganska bred och den har olika resurser. Men det finns också inom den gruppen familjer som väljer att placera sig utanför samhället på flera områden. Det betyder att de kontaktytor som samhället har för att se till att barn inte far illa blir färre, de krymper. Det är frivilligt med barnrådgivning, skolhälsovård och tandvård och man kan välja att hemskola sina barn. Då måste man ändå uttrycka en viss oro. Finns det en risk att vi som samhälle sviker de barnen om vi inte på ett tillfredsställande sätt kan ordna en kontakt åtminstone genom en fungerande tillsyn av de hemskolade barnen? Ser ministern att vi kan vara trygga med det system vi har, att barn inte far illa? Och då vill jag inte på något sätt peka ut en viss grupp familjer. Men frågan måste ställas.


  • Minister Annika Hambrudd Tilläggssvar | 15:36

    Tack, talman! Det är en väldigt intressant diskussion och en väldigt intressant fråga. Samhället är uppbyggt på olika sätt för att barn inte ska fara illa i vårt samhälle. Frågan är om det är större risk att barn far illa för att man har hemundervisning. Vi har också barn som far illa som går i våra grundskolor. Vi ska inte generalisera det är farligt i just det här sammanhanget.

    Men oberoende om barnen går i våra kommuners grundskola eller har hemundervisning så är ju det viktigaste att säkerställa varje barns grundläggande rättigheter och intressen i samhället utifrån barnkonventionen.

    Enligt den ändringen och det som faktiskt tillfördes i nuvarande barnomsorgs- och grundskolelag så gäller ju själva tillsynen, man ska träffa barnet varje termin. Det är viktigt och en väsentlig skillnad från tidigare.

    Antalet barn i våra kommuner ökar. Det som har lyfts upp från grundskolorna är att det blir mer belastning på lärarna. Det här är ju något som de ska sköta på sidan om. Arbetsgruppen har resonerat kring om man kan samordna. Mariehamns stad har tagit initiativet och förhoppningsvis till hösten 2023 så finns det specifika lärare som sköter tillsynen. Så kommunerna har ju all möjlighet här att samordna tillsammans och det tror jag att är oerhört viktigt och att det blir mer och mer likvärdigt.

    Jag har ju träffat hemskoleföreningen och föräldrarna också och de vill ju också att det ska fungera så bra som möjligt. De lyfte att det fungerar hur bra som helst i vissa kommuner och det är lite annorlunda i andra kommuner. Det finns alltid utvecklingsmöjligheter här och det viktigaste är att vi säkerställer barnens rättigheter. Tack!


  • Ledamot Nina Fellman (S) Tilläggsfråga | 15:38

    Jag håller med om hela resonemanget, men en av utmaningarna är att kommunerna har hanterat den här frågan på väldigt varierande sätt. Det har inte funnits en samordning. Som jag ser det så är det enda vettiga att det finns en samordning av tillsynen så att det inte går att "shoppa runt" i kommunerna till en kommun där tillsynen är så begränsad som möjligt. Där kanske man behöver titta på lagstiftningen.

    Jag vill också lyfta en annan, kanske lika svår fråga. Som grundskolekramare så tycker jag att en av de bästa sakerna som vi har är vår grundskola där alla barn får en god undervisning och en gemensam grund i samhället. En växande grupp hemskolare tar också resurser och tid av lärarna, som ministern sade. Jag ställer frågan och inte påstår, finns det risk att man dränerar grundskolan på resurser? Till exempel när det gäller NPF-barn att man hänvisar dem till en hemskolningssituation för att grundskolan inte kan erbjuda en sådan miljö som man klarar av, i stället för att göra det som jag tycker att vi borde göra, inrätta en resursskola för de barn som inte mäktar med en kanske ibland stökig situation. Kan det bli så att vi urholkar grundskolans resurser? Kan det bli så att vi får, inte ett parallellsamhälle men människor och barn som hamnar på utsidan? Vi har hemskolning och lagen tillåter det. Vi måste sköta det så bra som möjligt. Men är det så att vi behöver förtydliga och snäva åt lagstiftningen så att den fungerar bättre än vad den gör i dag?


  • Minister Annika Hambrudd Tilläggssvar | 15:40

    Tack, talman! Det här var ju inte en enkel fråga att under tre minuter svara på. Jag tycker att det är bra att ledamoten lyfte frågan. Man kan ju faktiskt resonera och diskutera väldigt mycket runt omkring den här frågan. Det behövs absolut mer fördjupad diskussion.

    Ja, dränera, det blir flera barn och det ser olika ut i kommunerna. Idag har det varit så, tills nu i alla fall, att ordinarie lärare ska göra detta på sidan om sin vanliga uppgifter, om man är klasslärare eller ämneslärare. Där behövs det vara en samordning och det var ju något som den här arbetsgruppen också lyfte upp. Det finns all möjlighet för kommunerna att samordna kring hemundervisningen. Kommunerna får ju också ett basbelopp för de här skolbarnen fast de inte är i skolan. Så det finns också en peng med i det här. Om det finns önskemål så kan naturligtvis landskapsregeringen vara med inledningsvis, om det behövs en samordning.

    Jag vill inte, och det är ju inte meningen, att en grupp ska slå ut någon annan grupp som behöver stöd och resurser. Så det ska inte vara någon form av motpol. Det viktiga är ju att vi tar det ökade antalet hemundervisande barn på allvar och att vi säkerställer deras grundläggande rättigheter. Det är väsentligt. Vi måste följa upp den här frågan. Tack!


  • Landskapsregeringens svar antecknas för kännedom. Ärendet är slutbehandlat.