Föredras

Val av lagtingsdirektör V 6/2022-2023

  • Valet förrättas med anledning av att den nuvarande tjänsteinnehavaren kommer att avgå med pension. Enligt arbetsordningens 106 § väljer lagtinget en lagtingsdirektör sedan tjänsten har utlysts och kanslikommissionen efter beredning av ärendet har yttrat sig om de sökande. Kanslikommissionen har därför lediganslagit tjänsten och avgett utlåtande om de sökande. De sökande är juris. kandidaten Yvonne Hoffmann, biträdande lagtingsdirektören, juristen Carina Strand, kanslichefen pol.mag. Emma Dahlén, pol.mag. Julia Lindholm och juristen Ida Hellgren. Kanslikommissionens utlåtande har sänts till lagtingsledamöterna. Röster kan vid valet avges endast för dem som sökt tjänsten.

    Valet förrättas av lagtinget i enlighet med 93 §. Valet förrättas så att varje ledamot antecknar sin kandidat på en blank valsedel. Den som har fått mer än hälften av de avgivna rösterna förklaras vald. Uppnås inte en sådan röstövervikt förrättas ett nytt val mellan de två som vid den första omröstningen har nått det högsta röstetalet. Vid denna omröstning förklaras den som har fått de flesta rösterna vald och om det uppkommer lika röstetal avgörs valet genom lottning.

    Allmän diskussion är enligt arbetsordningens 90 § tillåten då en befattning som varit lediganslagen att sökas ska besättas. Begäres ordet? Ingen diskussion.

    Valsedlar finns utdelade till envar lagtingsledamot. Jag uppmanar lagtingsledamöterna att tydligt anteckna namnet på sin kandidat på de utdelade valsedlarna, både förnamn och efternamn. Valsedlarna avlämnas efter upprop. Konstateras att valurnan är tom.

    Upprop.
    Jag ber lagtingsledamot Toivonen och lagtingsledamot Högman att biträda vid rösträkningen.

    29 valsedlar är inlämnade.
    Rösträkningen har givit vid handen att 24 röster har avgivits för Carina Strand, 1 röst på Julia Lindholm, 1 röst på Emma Dahlén och 3 blanka röster.

    Eftersom Carina Strand har fått mer än hälften av de avgivna rösterna förklaras hon härmed vald till lagtingsdirektör räknat från den 1 augusti 2024.