Andra behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och därefter vidtar detaljbehandlingen. Till grund för behandlingen ligger lagutskottets betänkande. Eftersom utskottet har föreslagit att lagförslaget ska förkastas kan det under diskussionen väckas förslag om att framställningen läggs till grund för behandlingen. Väcks inget sådant förslag, förklaras andra behandlingen avslutad efter det att diskussionen avslutats.

    Diskussion.

    Ltl Danne Sundman

    Herr talman! Som jag sade i första behandling så tycker vi från obunden samling att införandet av alkolås skulle vara en åtgärd för att motverka rattfylleri. Det är en sakfråga som vi i olika former har drivit på sedan 2004. Vi tycker att det skulle vara synd att nu förkasta den här framställningen i dess helhet. Däremot är vi eniga med övriga partier och med lagutskottet om att det är fel att införa det bara för en viss typ av lastbilar och inte för alla.

    Det skulle vara skäl att i det här skedet införa alkolås för persontransporter, i taxin och bussar där man har människor i lasten. Det är mycket enkelt att göra det. I framställningens 6 d § 1 mom. första meningen sägs: ”De fordon som den som söker trafiktillstånd ska använda i yrkesmässig trafik ska senast tre månader efter beviljat trafiktillstånd vara försedda med alkolås”. I den meningen skulle vi efter yrkesmässig trafik lägga till: för personbefordran. Då blir det; ”ska använda i yrkesmässig trafik för personbefordran ska senast tre månader efter beviljat trafiktillstånd vara försedda med alkolås”. Då skulle man uppnå att samtliga trafiktillstånd som beviljas, eller linjetrafiktillstånd enligt samma lag som gäller personbefordran, där skulle man ställa de här kraven i det här skedet.

    Detta kommer jag att föreslå i detaljbehandlingen förutsatt att lagtinget röstar för mitt första förslag och det är att läggas landskapsregeringens framställning till grund för behandlingen, vilket jag, herr talman, härmed föreslår.

    Vtm Gun-Mari Lindholm

    Herr talman! Jag ber att få understöda ltl Sundmans förslag.

    Talmannen

    Diskussionen är avslutad. Under diskussionen har ltl Danne Sundman understödd av vtm Gun-Mari Lindholm föreslagit att framställningen ska läggas till grund för ärendets fortsatta behandling.

    Ärendets sakliga behandling avbryts därför och beslut fattas med anledning av ltl Danne Sundman förslag. Jag ber de följande talarna inskränka sina uttalanden till det väckta förslaget. Begärs ordet? Diskussion är avslutad.

    Omröstning kommer att verkställas. De som omfattar att lagutskottets betänkande kvarstår som grund för behandlingen röstar ja. De som anser att framställningen ska läggas till grund för behandlingen röstar nej.

    Kan omröstningspropositionen godkännas? Godkänd. Jag ber ja-röstarna resa sig. Talmannen röstar ja.

    Majoritet för ja. Lagtinget har beslutat att lagutskottets betänkande kvarstår som grund för behandlingen.

    Nu fortsätter ärendets sakliga behandling. Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Talmannen konstaterar att utskottet föreslagit att lagförslaget måtte förkastas och att beslut om förkastande fattas först vid ärendets tredje behandling. Lagförslagets andra behandling är avslutad.