Reglemente för Jubileumsfonden
Antaget av kanslikommissionen den 24 september 2019.
Detta reglemente reglerar förvaltningen av kapitalmedlen i Ålands självstyrelses 75-års jubileumsfond, vilken förvaltas av Ålands lagting.
Allmänna principer
- Kapitalplaceringarna ska placeras på ett sådant sätt att de inte kräver aktiv förvaltning utöver normal skötsel av typen bokföring, reaktioner på emissionserbjudanden och företagsarrangemang samt placering av eventuell överskottslikviditet.
- Kapitalförvaltningen ska inte medföra förvaltningsarvoden utöver kostnader för att upprätthålla bankkonton, värdepappersdepå samt normala engångskostnader i form av handelsavgifter för köp och försäljning av värdepapper.
- Målsättningen med placeringarna är att erhålla direktavkastning från placeringsobjekten. Värdeökningen i placeringsobjektet är av mindre betydelse framom dividenden, speciellt på kort sikt.
- Kapitalplaceringar görs enbart i aktier på Helsingforsbörsen från listorna med stora och medelstora bolag. Placeringar kan också göras i bolag listade på Stockholmsbörsen om det bedöms ändamålsenligt.
- De bolag som väljs ut som placeringsobjekt ska vara etablerade bolag med en stabil verksamhet, huvudsakligen från listorna med stora och medelstora bolag.
- Placeringarna ska göras i bolag som ger en god och stabil dividend över en längre period. Som målsättning ska ett bolag dela ut en dividend om minst 4 procent för att utgöra grund för köp av aktier.
- Bolag i den befintliga portföljen som delar ut lägre dividend än målsättningen behöver inte avyttras.
- Fonden ska ha placeringar i minst 20 olika bolag.
- Enskilda bolag bör inte utgöra mer än 7,5 % av fondens totala värde.
Kommentar: Kortvariga överskridningar accepteras, speciellt i samband med stora kurssvängningar eller plötsliga allmänna kursfall och -uppgångar.
- Bolag med spekulativ verksamhet och så kallade uppstartföretag får inte ingå i placeringsobjekten. Bolag som inte är upptagna på Helsingfors- eller Stockholmsbörsens listor får inte ingå bland placeringsobjekten. Undantag är de placeringar i bolag för hållbar utveckling som görs (se pt. 11 nedan).
- Placeringarna ska göras med beaktande av etiska aspekter. Detta innebär att medel inte kan placeras i bolag som tillverkar vapen, tobak, alkohol samt i bolag som ertappas med att systematiskt kränka eller ringakta mänskliga rättigheter.
- Placeringar ska göras med beaktande av miljöhänsyn och hållbarhetsaspekter överlag.
Kommentar: Genom att enbart placera i bolag registrerade på de nordiska börslistorna erhåller man generellt sett en god miljö- och hållbarhetsprofil. Att utesluta energibolag enbart för att de är stora producenter eller konsumenter av fossila råvaror är ingen god strategi, eftersom de nordiska energibolagen i allmänhet också är stora aktörer inom området för förnyelsebar energi.
- Fonden får placera i bolag eller verksamhet som uttryckligen riktar sig mot hållbarhetssatsningar i utvecklingsområden. Placeringen ska göras i objekt som strävar till att ge avkastning på placerat kapital. Placeringsbeloppet i dylika objekt får inte överskrida 2,5 procent av fondens kapital vid placeringstillfället.
- Fonden ska årligen revideras av landskapsrevisionen. Revisionsberättelsen avges till kanslikommissionen.