Andra behandling

  • Utdrag ur protokollet

     

    Först tillåts diskussion och därefter vidtar detaljbehandlingen.

    Till grund för behandlingen ligger lagutskottets betänkande. Eftersom utskottet föreslagit att lagtinget inte ska godkänna det i lagmotionen ingående lagförslaget kan under diskussionen väckas förslag i enlighet med lagtingsordningens 54 § 4 mom. om att lagmotionen ska läggas till grund för behandlingen. Väcks inget sådant förslag förklaras andra behandlingen avslutad sedan diskussionen i ärendet avslutats.

    Diskussion.

    Ltl Roger Jansson

    Herr talman! En minister är en minister som är en minister. Det noterades redan för ett år sedan när den här lagmotionen skrevs, men långt före det också i samband med behandlingen av nuvarande gällande självstyrelselag har frågan varit till diskussion. Vi på Åland har haft den uppfattningen att en minister är en minister. I förra lagtinget valde talmannen att uttrycka sig på det korrekta sättet när det gäller den praktiska frågan även om man inte hade gjort en lagförändring då.

    I lagutskottet har det visat sig att man har samma uppfattning, det föreligger inte juridiska hinder att kalla landskapsregeringsledamöter för ministrar. Det finns ingen kritik i lagutskottets betänkande mot den formulering av landskapslagen om ändring av 1 § landskapslagen om Ålands landskapsregering eller dess motiveringar varför lagtinget alldeles uppenbart kan anta den lagframställningen i form av lagmotionen.

    I debatten 27.4 var det också en bred enighet om att det här kunde göras. Det fanns ingen som talade emot det. Därmed underlaget för lagutskottets majoritet uppfattning om att en runda via den överbelastade lagberedningen inte behövs. Man kunde direkt här i lagtinget bestämma det. Det är vår uppgift att fatta den här typen av beslut och genomföra lagstiftning när det gäller landskapsregeringens organisation.

    Beaktande den föregående diskussionen och synpunkterna så föreslår jag att lagmotionen läggs som underlag för behandlingen.

    Ltl Danne Sundman

    Herr talman! Jag behöver inte upprepa mina argument från första behandlingen. Jag vill stöda ltl Roger Janssons förslag. Det här är en lagändring som mycket väl kan antas av lagtinget utan närmare beredning. Vi är på det klara med vad som avses med den här ändringen. Det är bara att godkänna som förslaget ligger i motionen.

    Vtm Gunnar Jansson, replik

    Herr talman! Jag skulle nog ändå avråda från ett förfarande där man ändrar den här typen av grundläggande lagstiftning utan vidare omgångar, eller hur kollegan Sundman uttryckte sig. En ändring av landskapsregeringens lag, kräver 2/3 majoritet. Även om vi i remissen var för den här åtgärden, så skulle jag nog rent konstitutionellt avråda från en alltför lättvindlig hantering av den här typen av grundläggande författningar.

    Ltl Danne Sundman, replik

    Talman! Jag skulle inte kalla det lättvindligt när lagutskottet har brytt sina tankar ganska grundligt om frågeställningen om det här kräver ytterligare beredning. Slutsatsen som lagutskottets majoritet har kommit till handlar bara om politisk systematik att det ska gå via landskapsregeringen och komma som en framställning. Jag tror inte att lagberedningen och landskapsförvaltningen kommer till några andra slutsatser än att det här kan genomföras på det här sättet. Därför ser jag det, precis som ltl Roger Jansson, som en onödig belastning på en redan högt belastad lagberedning.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Under diskussionen har ltl Roger Jansson, understödd av ltl Danne Sundman, föreslagit att lagmotionen nr 3/2007-2008 skulle läggas till grund för ärendets fortsatta behandling.

    Ärendets sakliga behandling avbryts därför för fattande av beslut med anledning av ltl Roger Janssons förslag.

    Omröstning kommer att verkställas. De som omfattar att lagutskottets betänkande kvarstår som grund för behandlingen, röstar ja; de som röstar för att lagmotionen läggs till grund röstar nej. Kan omröstningspropositionen godkännas? Godkänd.  

    Ltl Roger Jansson

    Herr talman! Jag föreslår öppen omröstning.

    Ltl Anders Eriksson

    Jag understöder förslaget.

    Talmannen

    Öppen omröstning har förslagits av ltl Roger Jansson och understöds av Anders Eriksson. Öppen omröstning kommer att ske.

    Majoritet för nej. Lagtinget har beslutat att behandlingen fortsätter med lagutskottets belagmotion som grund för behandlingen.

    Begäres ordet? Diskussionen är avslutad.

     Detaljbehandlingen vidtar. I detaljbehandlingen föreläggs det i lagmotionen ingående lagförslaget för andra behandling. Godkänt? Godkänt!

    Ärendets andra behandling är avslutad.