Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmanskonferensen föreslår att ärendet remitteras till lagutskottet. Godkänt.

    Diskussion.

    Ltl Raija-Liisa Eklöw

    Herr talman! Eftersom vi i Ålands delegation av nordiska rådet har upplevt dagens system med att våra två representanter har personliga suppleanter, tar vi oss friheten att komma med ett förslag om en ändring av 2 § i landskapslagen om Ålands representation i Nordiska rådet.

    Ändringen går i korthet ut på att vi 2 § antecknar att inom sju dagar från lagtingets öppnande utser lagtinget bland lagtingsledamöterna två medlemmar av Nordiska rådet och två suppleanter.

    Vi önskar att denna lag träder i kraft den 1 november är så att den hinner tillämpas när vi nästa gång väljer representanter till Nordiska rådet.

    Det ökar Ålands möjligheter att delta i mötena eftersom dagens system är lite begränsande. Om min ersättare inte kan fara till ett möte så kan inte den andra representantens, Fredrik Karlströms suppleant representera mig, även fast han skulle vara tillgänglig. Det är sådana här små saker som vi har tyckt att vore viktigt att ändra.

    Till saken hör också att Ålands delegation är en del av finansdelegation. I riksdagen väljer man heller inte personliga suppleanter utan man väljer 18 ledamöter och lika många ersättare för dessa. Det är Helsingforsavtalet som styr det nordiska samarbetet. Där skrivs det inte någonting om suppleantskapet.

    Lagutskottet kan ju titta på skrivningarna och tolka dem när de var uppe 1983 när dåvarande landskapsstyrelse gjorde en framställning till landstinget angående Ålands representation i Nordiska rådet. Då antecknade man i detaljmotiveringen för den här paragrafen om antalet representanter. Man ökade från en representant till två representanter och man skrevs så här i detaljmotiveringen; ”i Helsingforsavtalet anges inte uttryckligen att de suppleanter som utses för medlemmarna i nordiska rådet skall vara personliga, men med hänsyn till att medlemmarna utses på politisk bas, med beaktande av de politiska styrkeförhållandena i respektive folkrepresentation, måste detta anses det bara förutsatt.” Det här kan man ju tolka så att när man i finska eller svenska riksdagen väljer representanter så väljer man alltid representanter i den ordningen från samma parti. Men det blir ju inte en fråga för oss eftersom vi i samma parti inte kan ha två representanter. Vi har tolkat det som om vi har full rätt att föreslå den här ändringen. Tack, herr talman.

    Talmannen

    Begäres ytterligare ordet? Diskussionen är avslutad. Ärendet remitteras till lagutskottet.