Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts allmän diskussion och efter det att diskussionen avslutats kan, enligt 54 § 2 mom. lagtingsordningen, förslag väckas om att ärendet skall remitteras till stora utskottet.

    Diskussion.

    Ltl Olof Erland

    Herr talman! Vi har i positiv anda och välvilja behandlat Raija-Liisa Eklöws m.fl. motion. Vi har använt oss av det s.k. korta formuläret, inte det kortaste formuläret för vi har faktiskt en liten motivering. Jag ska passa på att ge en historisk bakgrund till det här ärendet, men den kommer inte att bli lång.

    Åland blev medlem i Nordiska rådet på 70-talet. Det var en stor politisk händelse. Vi fick en externpolitisk plattform som vi har haft mycket nytta av och som vi idag också drar nytta av. Vi är ett av sju områden i Norden som gemensamt avgör en massa frågor. Det är inte något lätt arbete eftersom det kräver konsensus i allmänhet.

    Den här representationen har hela tiden varit grundad på det som vi kallar extern politik, d.v.s. ålänningarna kommer till Nordiska rådet och är ålänningar oberoende av partifärg.

    Med parlamentarismen och utvecklingen på Åland har det här ändrat. Man representerar partierna i den ordning som parlamentarismen anger genom proportionella val. Detta har medfört att det har blivit en viss diskussion, inte direkt konflikt, men en viss oklarhet när det gäller ordinarie medlemmarnas representation i förhållande till suppleanterna. De ordinarie medlemmarna representerar de två större partierna och sedan finns det suppleanter ifrån mindre partier.

    Motionärens önskemål är att detta ska göras mera flexibelt så att suppleanterna kan gå in för våra båda ordinarie representanters platser. Det möjliggörs nu med den här lagmotionen som lagutskottet föreslår att ska godkännas.

    Vi konstaterar att det är upp till de ordinarie medlemmarna att bestämma praxis och regler för ersättarna, tack.

    Ltl Raija-Liisa Eklöw, replik

    Herr talman! Jag vill bara tacka lagutskottet för att ni i snabb takt tog hand om den här motionen. Det kommer att förbättra Ålands möjlighet till representation på rådsmötena.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Begäres ordet? Diskussionen är avslutad. Väcks förslag om remiss till stora utskottet? Ingen remiss. Ärendets första behandling är avslutad.