Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmanskonferensen föreslår att ärendet remitteras till lagutskottet . Godkänns?

    Diskussion.

    Minister Roger Eriksson

    Herr talman! Vi har nu på vårt bord landskapsregeringens framställan om posttjänster. Det här är en ganska teknisk lag som inbegriper två olika områden, mervärdesskatteområdet och posttjänster. Själva politiken är relativt enkel.

    Bakgrunden är följande. Inom EU har antagits det s.k. postdirektivet, som senare ändrats i syfte att öka konkurrensen inom postsektorn. Landskapet har notifierat direktivet och det implementerades 2007. Definitionen av uttrycket "samhällsomfattande tjänst " måste omformuleras. Det är det som framställningen tar sikte på. Tanken är att avgränsa vilka produkter och tjänster som inte ingår i de samhällsomfattande tjänsterna.

    Samtidigt pågår det en ändring av mervärdesskattelagstiftningen i riket, främst p.g.a. EU-domstolens dom. Domen innebär att de samhällsomfattande posttjänsterna skall vara befriade från skatteplikt. Lagstiftningstekniken i riket är att mervärdesskattelagen kommer att hänvisa till vår landskapslag om posttjänster. Därav denna förändring i framställningen, då den nuvarande definitionen inte är förenlig med postdirektivet.                                                                                             

    I framställningen ingår även kvalitetsnormer för de samhällsomfattande tjänsterna, så att de även berör brevförsändelser mm. I beredningsarbetet har bl.a. Posten på Åland hörts som har framfört synpunkter som vi har beaktat i tillämpliga delar. Både direktiv och domen kräver att vi gör dessa åtgärder. Tanken är att de här ska träda i kraft samtidigt

    Avvikande regler, olika regler för mervärdesskatt skulle, enligt Posten på Åland, innebära ett enormt tilläggsarbete. Man måste skilja på vilka produkter och tjänster som är mervärdeskattepliktiga respektive skattefria.

    Talmannen

    Begäres ordet? Diskussionen är avslutad. Ärendet remitteras till lagutskottet.