Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av lagförslaget i betänkandet.

    Diskussion.

    Ltl Carina Aaltonen

    Fru talman! Social- och miljöutskottet har behandlat förslaget om att ändra miljöskyddslagens bestämmelser om utsläpp till luften från medelstora förbränningsanläggningar. Detta i enlighet med ett EU-direktiv som snarast måste implementeras på Åland.

    Utskottet har inte några invändningar mot lagförslaget. Det har inte heller de remissvar som kommit in, och eftersom detta rör anläggningar om minst 1 men mindre än 50 megawatt så handlar det om för åländska förhållanden mycket stora anläggningar. Vi har erfarit att reservkraftverket i Tingsbacka har en effekt på 49 megawatt, bara för att ge en indikation på hur stora anläggningar det handlar om.

    I remissdebatten framfördes synpunkter på att landskapsregeringen går in för lagstiftning som är strängare än direktivet. Det vi i utskottet har erfarit är att man avser att anta rikets förordning om miljöskyddskrav för medelstora energiproducerande enheter och anläggningar som blankettförordning.

    Förordningen innehåller bestämmelser som kompletterar och förtydligar, och inte som strängerar direktivets bestämmelser. 

    Vi har gjort några språkliga förändringar men i övrigt omfattar ett enigt utskott detta brådskande lagförslag. Tack, fru talman.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslaget i sin helhet.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av miljöskyddslagen för landskapet Åland för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagets första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.