Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmannens förslag är att ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet.

    Diskussion.

    Minister Mika Nordberg

    Fru talman! Jag vill presentera et lagförslag som egentligen handlar om korrigering av två paragrafer i trafikbrottslagen. De kan närmast ses som en teknisk natur, men ändå ur positivt hänseende för medborgarna som berörs av dessa förändringar.

    Det handlar om 12 §, om ett fordon härtappas med att framföras utan att ha erlagt fordonsskatt så ska eftergift ges vad gäller själva höjningen. Du får dels en ordningsbot idag och dels får du en förhöjd skattesats från dem som uppbär fordonsskatten. För att undvika dubbelbestraffning så gör man det möjligt för en eftergift på den ena.

    Det andra handlar om 17 § där orden ”avställa fordon” är införda istället för nuvarande ”oregistrerat och obesiktigat”.

    Sedan förra veckan är det möjligt att avställa och påställa fordon elektroniskt via motorfordons hemsida. Detta medför att det kanske blir flera fordon som ställs på och av under ett år. För att efterleva att man inte framför avställda fordon i trafiken så är det viktigt att det finns en ordningsbot som straffpåföljd. Tack, fru talman.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Kan förslaget att remittera ärendet till lag- och kulturutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet.