Remissdebatt

Ekologisk produktion LF 12/2011-2012

  • Utdrag ur protokollet

    Landskapsregeringens lagförslag (LF 12/2011-2012)

    Enligt arbetsordningens 44 § beslutar lagtinget på förslag av talmannen till vilket utskott ett ärende ska remitteras. Beslutet fattas efter avslutad diskussion. Talmannens förslag är att ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet.

    Diskussion.

    Minister Fredrik Karlström

    Fru talman! Först vill jag börja med att säga att den här lagen borde ha varit på lagtingets bord för någon månad sedan, den togs fram av förra regeringen och orsaken till att den presenteras först idag är flera, men orsaken är bara en och det är jag.

    Med tanke på att den här lagen inte har ändats sedan 1995 och det faktum att det till största del handlar om tekniska lagändringar för att bättre stämma överens med EU:s regelverk och tydliggöra landskapsregeringens roll som behörig myndighet och att den egentligen är av lagteknisk natur så är det inte hela världen att den tyvärr kom först idag.

    Huvudsakliga ändringar i den här lagen är att namnet på lagen ändras samt att lagens bestämmelse om märkning upphävs så att EU:s regelverk direkt ska tillämpas. Begrepp tydliggörs utan egentligen någon ändring i sak och den största förändringen från lagen 1995 är att en bestämmelse tillfogas om att landskapsregeringen har möjlighet att ålägga en producent att avhjälpa brister, ifall sådana har konstaterats och att landskapsregeringen kan tillfälligt begränsa rätten att försälja produkter som ekologiskt framställda jordbruksprodukter.

    Som sagt så har landskapslagen om ekologisk jordbruksproduktion inte reviderats sedan den trädde ikraft 1995 däremot har EU-förordningarna kompletterats och ändrats några gånger. Syftet med dessa ändringar har varit bl.a. att skapa tydligare normer samt att i möjliga fall minska detaljregleringen och stärka och harmonisera synen på begreppet ekologisk produktion.

    Om en produkt är producerad i enlighet med EU:s krav får EU:s ekologiska logotyp användas efter att man ansökt om detta hos landskapsregeringen som är behörig kontrollmyndighet. Det finns en bild på logotypen i lagförslaget, den är grön och vit. Den märkningen ska sedan finnas på förpackningar med färdigpackade livsmedel som saluförs såsom bio eller ekologiska produkter.

    Det här är ingen stor förändring i sak, det är mest en teknisk lagändring. Jag föreslår således att lagtinget ändrar landskapslagen om kontroll av ekologisk produktion i enlighet med liggande förslag. Tack, fru talman.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad. Kan förslaget att remittera ärendet till finans- och näringsutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet.