Andra behandling

Främjande av integration LF 11/2011-2012

  • Utdrag ur protokollet

    I andra behandlingen kan lagtinget antingen anta lagförslagen sådana de godkänts i första behandlingen eller att förkasta dem.

    Först tillåts diskussion om ärendet i dess helhet. Efter det föreläggs lagförslagen för beslut i andra behandling var för sig. Därefter föreläggs betänkandets motiveringar för godkännande i enda behandling och slutligen eventuella klämförslag. Kan förfaringssättet godkännas? Godkänt.

    Diskussion. Ingen diskussion.

    Föreläggs först förslaget till landskapslag om främjande av integration för godkännande i andra behandling. Begärs ordet?

    Ltl Axel Jonsson

    Fru talman! Med anledning av Ålands Framtids höga ambitioner i integrationspolitiken så föreslår vi att lagförslaget förkastas i sin helhet enligt klämmen i min reservation.

    Ltl Anders Eriksson

    Fru talman! Jag understöder ltl Jonssons förslag.

    Talmannen

    Under behandlingen har ltl Axel Jonsson, understödd av ltl Anders Eriksson, föreslagit att lagtinget ska förkasta lagförslaget. Omröstning kommer därför att verkställas.

    Omröstningspropositionen ställs så att de som röstar för att lagförslaget ska antas röstar ja och de som röstar för ltl Axel Jonssons förslag att lagförslaget ska förkastas röstar nej. Kan omröstningspropositionen godkännas? Godkänd.

     Jag ber ja-röstarna resa sig. Talmannen röstar ja. Jag ber nej-röstarna resa sig. Majoritet för ja. Lagtinget har i andra behandling antagit lagförslaget. Lagförslagets andra behandling är avslutad.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om utkomstskydd för arbetslösa för godkännande i andra behandling.  Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av landskapslagen om arbetsmarknadspolitisk verksamhet för godkännande i andra behandling. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 2 § landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om utkomststöd för godkännande i andra behandling.  Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs betänkandets motivering för enda behandling. Diskussion?

    Ltl Katrin Sjögren

    Talman! Integrationslagen hänvisar till detaljmotiveringar i rikspropositionen och det medför en svåröverskådlig lagstiftningsteknik.

    Med anledning av ovanstående förslås att ”lagtinget ger landskapsregeringen i uppdrag att i tillägg till den planerade broschyren riktad till invandrare, utarbeta tillämpningsanvisningar för de myndigheter som ska verkställa lagen enligt åländska förhållanden”.

    Vtm Viveka Eriksson

    Talman! Jag ber att få understöda ltl Katrin Sjögrens klämförslag.

    Talmannen

    Begärs ytterligare ordet? Diskussionen är avslutad. Lagtinget har i enda behandling godkänt motiveringen.

    Ltl Katrin Sjögren, understöd av vtm Viveka Eriksson, har föreslagit att lagtinget ska godkänna en åtgärdsuppmaning av följande lydelse: ”att lagtinget ger landskapsregeringen i uppdrag att i tillägg till den planerade broschyren riktad till invandrare, utarbeta tillämpningsanvisningar för de myndigheter som ska verkställa lagen enligt åländska förhållanden”.

    Klämförslaget framgår av en reservation till betänkandet och behöver därför inte bordläggas.

    Omröstning kommer att verkställas. Omröstningspropositionen ställs så att de som röstar för att lag- och kulturutskottets betänkande röstar ja och de som röstar för ltl Katrin Sjögrens kläm förslag röstar nej. Kan omröstningspropositionen godkännas? Godkänd. Jag ber ja-röstarna resa sig. Talmannen röstar ja. Jag ber nej-röstarna resa sig. Majoritet för ja. Lagtinget har i andra behandling beslutat godkänna lag- och kulturutskottets förslag.

    Lagförslagets andra behandling är avslutad. Ärendet är slutbehandlat.