Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av de lagförslag som ingår i betänkandet.

    Diskussion.

    Ltl Christian Beijar

    Fru talman! Social- och miljöutskottet föreslår att lagtinget godkänner landskapregeringen lagförslag om geologisk lagring av koldioxid. Lagen innebär att det i landskapslagstiftningen intas bestämmelser om bl.a. förbud mot lagring av koldioxid geologiskt, förpliktelser som gäller koldioxidavskiljning, tillträde till annans transportnät, myndighetsuppgifter, vite, hot om tvångsutförande och hot om avbrytande samt överklagande och straff.

    Fru talman! Det huvudsakliga syftet med lagen är att säkerställa att avskiljning, transport och geologisk lagring av koldioxid som ett led i kampen mot klimatförändringen genomförs på ett sätt som säkert med tanke på miljön och människors hälsa. Samtidigt konsterar man att avskiljning och lagring av koldioxid är förbjudet att lagra i geologiska formationer inom Finlands territorium och ekonomiska zon. Orsaken är att det inte finns geologiska formationer som avses i direktivet om koldioxidlagring och som kan användas för att permanent och säkert lagra avskild koldioxid. Våra bergarter med rapakivin är alltså inte lämpliga för lagring.

    Social- och miljöutskottet föreslår ett enhälligt godkännand av landskapsregeringens lagförlag om geologisk lagring av koldioxid.

    Ltl Torsten Sundblom

    Tack, fru talman! En sak som kan vara intressant är att social- och miljöutskottet var till Forsmark i går. Vi kan inte lagra koldioxid i vår berggrund här, samtidigt funderar man på slutförvar av kärnavfall. Men det finns en väsentlig skillnad. Kärnavfallet vill ha stabil berggrund, medan det kanske inte är det lämpligaste för koldioxiden eftersom det kan sprida sig till grundvatten och på det viset frigöras och så kan det uppstå läckage. Tack.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad. Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslagen var för sig i deras helhet.

    Föreläggs först förslaget till landskapslag om tillämpning på Åland av lagen om avskiljning och lagring av koldioxid för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 18 § landskapslagen om miljöskydd för godkännande. Lagförslaget är godkänt. Lagförslagens första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.