Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen.

    Diskussion.

    Ltl Jörgen Pettersson

    Herr talman! Kära lagtingskollegor, det här tillfället är faktiskt unikt. Det är en stor ära och ett förtroende att få stå här som den nya finans- och näringsutskottets förste ordförande. Detta nya utskott ersätter inte bara de gamla finans- och näringsutskotten, utan även det tidigare lagutskottet. Det blir så när man reformerar de tidigare fem större utskotten till dagens tre.

    Jag ska fortsätta i denna rationella anda och nu presentera inte en utan tre framställningar samtidigt, vilka är oerhört lika till sina lydelser. De har alla en gemensam nämnare och samtliga baseras på den internationella organisationen OECD:s rekommendationer. Den har, som en liten parentes, varit med och byggt Europas ekonomi sedan 1948.

    De tre framställningarna reglerar ett utbyte med skatteinformation mellan Finland och Costa Rica, Macao och Seychellerna. Avtalen är i det stora hela likalydande. Det handlar om att undvika skadlig skattekonkurrens. Tidigare har också ett relativt stort antal liknande avtal överenskommits mellan länderna.

    Det nya finans- och näringsutskottet har mot den bakgrunden samtyckt till att dessa tre avtal även ska träda i kraft i landskapet Åland. Tack för ordet.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad. Detaljbehandlingen börjar. Lagförslaget i presidentens framställning föreläggs för lagtingets bifall i enlighet med finans- och näringsutskottets betänkande. Lagförslaget är bifallet i första behandling. Ärendets första behandling är avslutad.