Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmanskonferensen föreslår att ärendet remitteras till lagutskottet. Godkänns?

    Diskussion.

    Ltl Mika Nordberg

    Herr talman! Jag har bekantat mig lite med lagframställningen som gäller godkännande av ändring av den europeiska överenskommelsen om arbetsförhållanden för fordonsbesättningar.

    Idag finns det väldigt många småföretagare, näringsidkare inom trafik, t.ex. lastbilar. Den här lagframställningen gäller framförallt dem. Faktum är att idag finns det inte något krav på färdskrivare av den gamla modellen som är av analog modell.

    Det här lagförslaget som träder i kraft kräver att alltså en digital färdskrivare med all den utrustning som det kräver, vilket är en väldigt fördyrande kostnad för alla dessa småföretagare.

    I själva förordningen står det att unionen dock inte är part i överenskommelsen. Det finns inte unionslagstiftning om att tillträda eller iaktta överenskommelsen.

    Min uppmaning till lagutskottet är att de verkligen skulle sätta sig in i den åländska problematiken och förkasta själva lagförslaget i och med att lagen inte är praktisk genomförbar på åländska förhållanden med väldigt många småföretagare och korta transportsträckor. Det skulle vara en annan sak om vi skulle transportera gods emellan Paris och Hamburg, där man ligger ute på vägarna från morgon till kväll. Vi har inte sådana typer av körningar på Åland. 

    Min uppmaning är att man verkligen tittar på det här och hör med småföretagare hur de skulle drabbas.

    Talmannen

    Begäres ordet? Diskussionen är avslutad. Ärendet remitteras till lagutskottet.