Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts allmän diskussion och efter det att diskussionen avslutats kan, enligt 54 § 2 mom. lagtingsordningen, förslag väckas om att ärendet skall remitteras till stora utskottet. Diskussion.

    Ltl Olof Erland

    Herr talman! Ärendet ser ut så här; 512 sidor regeringsproposition. Jag sade just åt utskottsmedlemmarna Harry Jansson att han får svara på detaljfrågor, men han gick ut. Skämt åsido.

    Framställningen gäller ett internationellt avtal som har sin grund 1973. Det handlar om bestämmelser om oljeskydd, bestämmelser om farliga flytande ämnen och bestämmelser om tennorganiska föreningar fartyg, TBT-föreningar, väldigt viktiga skydd för Östersjön och för den marina miljön.

    När det gäller den här typen av avtal så finns det ett nära samarbete mellan Åland och riket. I praktiken är det kommunikationsministeriets experter som sköter förhandlingarna och de är ständigt pågående. Medan trafikavdelningen här har en tjänsteman som ibland är med i arbetsgrupper och kommittéer och har kontaktat en till riksmyndigheterna.

    Lagutskottet har, för det första, sett på om de generella bestämmelserna täcks in av vår lagstiftning. På den frågan svarar vi att det torde vara så. Det här är så pass omfattande paket att man inte direkt kan säga att det täcker in till hundra procent. När det gäller generella bestämmelser så täcks det in.

    Den andra frågan är de specifika på tendenserna i detalj, täcks de in av vår lagstiftning? Det kan man säga att de inte gör. Vår lagstiftning är inte detaljerad när det gäller avfallslagen och vattenlagen osv. Men på ytterst få punkter också här torde det är vara nödvändigt att lagstifta. Det kan ingå det normala lagstiftningsprogrammet när man ser över också lagstiftningen inom miljöområdet.

    Slutsatsen från lagutskottet är att vi ska ge bort bifall till den här presidentframställningen om att lagen och avtalet som sådant sätts ikraft. Vi har inte några direkta invändningar emot det.

    Talmannen

    Begäres ordet? Diskussionen är avslutad.  Väcks förslag om remiss till stora utskottet? Ingen remiss. Ärendets första behandling är avslutad.