Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen.

    Diskussion.

    Ltl Jörgen Pettersson

    Talman! Det här är kanske inte ett traditionellt dubbelbeskattningsavtal som vi hanterar rätt regelmässigt i finans- och näringsutskottet. Det här liknar mera det som vi nyligen behandlade kring Colombia och Peru, men möjligen utan inslaget av offentlig upphandling. Det här är inte heller lika problematiskt, om man uttrycker det så, som Colombia- och Peruavtalet. Det här är konstruerat så att det följer EU:s grundfördrag. Genom att godkänna det så blir Ålandsprotokollet, lite yvigt uttryckt, tillämpligt även i Sydkorea. Nu är samarbetsformerna mellan Sydkorea och Åland inte direkt väldiga, men de finns. Sydkorea hör till våra viktigaste handelspartner när det gäller sjöfart. De senaste fartygen som har byggts till åländsk sjöfart har faktiskt byggts i Sydkorea. Vi har också diplomatförbindelse i form av en honorärkonsul här i Mariehamn.

    Detta gör, enkelt uttryckt, att Ålandsprotokollet på sätt och vis blir tillämpligt även i Sydkorea när det gäller själva näringsrätten, men den inkluderar inte offentlig upphandling såsom fallet var med Peru och Colombia.

    I övrigt följer det vanliga och gängse internationella regler. Ett enigt utskott föreslår att lagtinget ger sitt bifall till att lagarna träder ikraft i landskapet till de delar ramavtalet faller inom landskapets behörighet. Tack.     

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. Förslaget i presidentens framställning föreläggs för lagtingets bifall i enlighet med finans- och näringsutskottets betänkande. Förslaget är bifallet i första behandling.

    Ärendets första behandling är avslutad.