Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen.

    Diskussion.

    Ltl Katrin Sjögren

    Talman! Lag- och kulturutskottet har behandlat lagen om i kraftsättande av tilläggsprotokollet till konventionen om skydd för enskilda vid automatisk databehandling av personuppgifter. Lag- och kulturutskottet föreslår att lagtinget ger sitt bifall.

    Protokollet, som är ett tillägg till Europarådets konvention om skydd för enskilda vid automatisk databehandling av personuppgifter, innehåller bestämmelser om tillsynsmyndigheter i fråga om datasekretess.

    Myndigheternas uppgift är att kontrollera att de grundläggande principer för datasekretess och de bestämmelser om internationellt dataflöde som anges i konventionen respekteras.

    I landskapsregeringen yttrande över republikens presidents förslag sägs att bestämmelserna i tilläggsprotokollet i stort stämmer överens med det s.k. dataskyddsdirektivets bestämmelser.

    Direktivet har redan 2007 implementerats genom landskapslagen om behandling av personuppgifter inom landskaps- och kommunalförvaltningen och genom landskapslagen om datainspektionen.

    Beträffande kommuner, landskapet och föreningar medför ett bifall till tilläggsprotokollet inte mera uppgifter. Myndigheter och föreningar är redan berörda genom direktivet.

    Bedömningen är att några ytterligare lagstiftningsåtgärder inte är nödvändiga. Utskottet har i samband med behandlingen av ärendet fått erfara att Europeiska kommissionen planerar en ny förordning som skulle ersätta dataskyddsdirektivet och som däremot kan innebära vissa förändringar bland annat i fråga om datainspektionens uppgifter.

    När det gäller förordningar så träder de ikraft omedelbart. Det är viktigt att landskapsregeringen följer utvecklingen.

    Ltl Wille Valve

    Fru talman! Jag tänkte bjuda på en kort sammanfattning av mitt inlägg i remissdebatten som lyder: Det här är ett bra tilläggsprotokoll det är bara att godkänna. Tack.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. Lagförslaget i presidentens framställning föreläggs för lagtingets bifall i enlighet med lag- och kulturutskottets betänkande.

    Lagförslaget är bifallet i första behandling. Ärendets första behandling är avslutad.