Tredje behandling

Gymnasieutbildning FR 22/2009-2010

  • Utdrag ur protokollet

    I tredje behandling har lagtinget att antingen anta lagförslagen sådana de godkänts vid andra behandlingen eller att förkasta förslagen. Först tillåts diskussion och därefter föreläggs lagförslaget för antagande.

    Diskussion.

    Vtm Gunnar Jansson

    Herr talman! Man brukar ibland beteckna grundskolreformen som 1900-talets utbildningspolitiska mästerverk. Jag hade tillfälle och äran att, i dåvarande landstingets kulturutskott, fungera som utskottssekreterare i början på 70-talet när den reformen genomfördes. Så här efteråt tycker jag nog att man kan säga att den lagstiftningen, åtminstone för Ålands del i det regionalpolitiska perspektivet, har uppfyllt de förväntningar som man kunde ställa på den.

    Just nu pågår en gigantisk omvälvning av universitetsutbildningen i Finland. Stora enheter slås samman, privatiseras i stor skala, samlar pengar och hela den verkligheten undergår en stor reform. Någonting som många av våra ungdomar kommer i kontakt med förr eller senare. Den reformen tror jag att eftervärlden också kommer att beteckna som åtminstone detta århundrades största pedagogiska reform.

    Vi har nu till behandlingen en stor reform här i lagtinget. Vi har i tredje behandlingen en process som pågått länge. Jag känner en betydande ödmjukhet att, 38 år efter mina stapplande steg i dåvarande landstingets kulturutskott, ha kunnat medverka i årets lagting för att denna lagstiftning kan genomföras. Det är en betydande reform i våra förhållanden.

    På den liberala gruppens och också på egna vägnar känner jag en ödmjuk stolthet över detta förhållande.

    I all politisk verksamhet, liksom i all mänsklig verksamhet, ska man akta sig för att göra det goda till bästas fiende. Kollegiet känner till vår inställning i både de pedagogiska delarna och de administrativa delarna av denna reform. De pedagogiska delarna har vi stött och biträtt på alla vis, naturligtvis som ett regeringsparti gör. Vad gäller det administrativa så har vi haft synpunkter på detaljer i sammanhanget. Men för ett större intresse måste alltid ett mindre vika. Vi är för att denna reform genomförs i den form som lagtinget i första behandlingen bestämde, även till de administrativa delar av reformen som avviker från landskapsregeringens framställning.

    Vi hoppas att denna reform kan genomföras med den effektivitet och snabbhet som alla eftersträvar. Vi ska göra vad vi kan för att bidra till den delen. Därför är det stora intresset att reformen går vidare, att pedagogiken tar vid och att de administrativa sakerna sköts.

    Vi har uppföljningsklausulen i kulturutskottets betänkande. Här har lagtinget alla möjligheter att återkomma till saken inom en två års period om någonting, mot förmodan, skulle gå illa. Tack, talman.

    Talmannen

    Begäres ordet? Diskussionen är avslutad.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om gymnasieutbildning för antagande i tredje behandling. Begärs ordet? Lagtinget har i tredje behandling antagit lagförslaget. Lagförslagets tredje behandling är avslutad.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av landskapslagen om läroavtalsutbildning för antagande i tredje behandling. Begärs ordet? Lagtinget har i tredje behandling antagit lagförslaget. Lagförslagets tredje behandling är avslutad.

    Föreläggs därefter förslaget till landskapslag om ändring av landskapslagen om Högskolan på Åland. Konstateras att kulturutskottet föreslagit att lagförslaget måtte förkastas. Kan förslaget omfattas? Lagförslaget är förkastat. Lagförslagets tredje behandling är avslutad.

    Föreläggs betänkandets motivering för enda behandling. Diskussion? Ingen diskussion. Lagtinget har i enda behandling godkänt motiveringen. Ärendet är slutbehandlat.