Föredras

  • Utdrag ur protokollet

    Enkel fråga ska läsas upp av frågeställaren och därefter ger lantrådet eller därtill utsedd minister svar på frågan. Frågeställaren får efter det hålla högst två anföranden som också kan besvaras. Annan diskussion är inte tillåten. För svaret på frågan tillämpas ingen tidsbegränsning medan de övriga yttranden inte får överstiga tre minuter.

    Ltl Mika Nordberg

    Herr talman! Vilka åtgärder ämnar landskapsregeringen vidta för att lagtinget ges möjlighet att klargöra ansvarsfrågorna för budgetöverskridningarna samt förseningarna gällande m/s Skarven?

    Lantrådet Viveka Eriksson

    Herr talman! Landskapsregeringen kommer inom vårsessionen att avge en tilläggsbudget till lagtinget. I den tilläggsbudgeten kommer vi bl.a. att belysa Skarvenfrågan och redogöra för historik, bakgrund och alla komplikationer som finns och har funnits i den här frågan. Således kommer lagtinget i den tilläggbudgeten att ha ett bra underlag så att man kan debattera frågan och att man kan granska den i både plenum och utskottsarbetet. Jag förutsätter sedan vidare att landskapsrevisorerna, som är utsedda av lagtinget, alltså lagtingets förlängda arm, följer upp frågan i sitt revisorsarbete och i sin revisorsrapport.

    Ltl Mika Nordberg

    Herr talman! Jag skulle vilja att lantrådet specificerar lite hur man resonerade när man beslöt att hemligstämpla utredningen. På vilka grunder gjorde man det?

    Lantrådet Viveka Eriksson

    Herr talman! Skarvenrapporten är inte längre hemligstämplad. Bakgrunden till varför den under ett kort skede var hemligstämplad var att vår förvaltningschef, tillika rättschef, efter att ha haft diskussioner med förundersökningsledaren, konstaterade att genom att han förde över Skarvenrapporten för vidare utredning hos polisen så föll den under rikets sekretesslagstiftning. Landskapsregeringens uttryckliga önskan var att Skarvenrapporten borde ges offentlighet så fort som möjligt för att man skulle kunna ta del av den och för att man också skulle kunna ha den politiska processen.

    Ltl Mika Nordberg

    Herr talman! Jag tycker inte att jag fick riktigt svar på min tilläggsfråga. Man ansåg att den måste vara hemligstämplad för att polisen skulle ta sig an det här ärendet, men det har framkommit i media att polisen inte ens hade hunnit titta på den när man inom 24 timmar hävde hemligstämplandet. Hur resonerade lantrådet då?

    Lantrådet Viveka Eriksson

    Herr talman! Den saken är ganska klar. Förundersökningsledaren gjorde den bedömningen, efter att ha tittat på rapporten, att det fanns möjlighet att ge offentlighet åt rapporten. Utgångspunkten var att rapporten skulle ligga till grund för polisens vidare utredning och kunde också därmed förorsaka problem för utredningen om den varit offentlig. Efter att förundersökningsledaren gjorde bedömningen att man kunde ge den offentlighet blev den offentlig, vilket jag och landskapsregeringen välkomnade. Vi underströk att det var viktigt att så fort som möjligt få den offentlig så att alla kunde ha tillgång till den.

    Talmannen

    Landskapsregeringens svar antecknas till kännedom. Ärendet är slutbehandlat.