Andra behandling

  • Utdrag ur protokollet

    I andra behandling kan lagtinget antingen anta lagförslaget sådant det godkänts vid första behandlingen eller att förkasta förslaget.

    Först tillåts diskussion och efter det föreläggs lagförslaget för antagande.

    Diskussion.

    Ltl Petri Carlsson

    Tack, fru talman! Klämmen som har aviserats från moderat samling lyder: ”Lagtinget uppmanar landskapsregeringen att återkomma med förslag som stärker samtliga ensamförsörjande studerandes möjlighet till stöd under studietiden. Förslagen bör ta i beaktande hur olika parametrar och eventuella andra stöd inverkar på den studerandes helhetsekonomi.”

    Ltl Katrin Sjögren

    Talman! Jag ber att få understöda klämmen.

    Talmannen

    Begärs ytterligare ordet?

    Ltl Axel Jonsson

    Tack, fru talman! Vi hade en ganska intressant utskottsbehandling om det här ärendet. Det är förstås inte någon här i salen som kan vara emot det klämförslag som nu ligger på bordet, speciellt inte vi som faktiskt försökte göra någonting konkret för ensamförsörjarna.

    Jag vill att lagtinget ska veta att det inte är lätt att bedriva politik i den här salen när det finns partier som röstar för en sak i utskottet och sedan väljer att rösta precis tvärtom i salen när ärendet kommer hit, vilket var fallet med ensamförsörjartillägget som vi föreslog. Det finns ett parti som dessutom blev störst i förra lagtingsvalet och som för den här typen av politik, då är det oerhört svårt för ett oppositionsparti att försöka att komma med konkreta förslag och hitta gemensamma vägar framåt i utskotten för att göra någon konkret i den här typen av ärenden. Sedan kommer man hit till salen och konstaterar att man vinglar iväg i en helt annan riktning och röstar emot det som man själv har varit med och understött i utskottet. Man kan fråga sig hur ledamöter som Roger Slotte tänker när man agerar på det här sättet och röstar för en sak i utskottet men sedan när man kommer till salen så väljer man att ha en helt annan åsikt. Åtminstone för mig är det svårt att veta vad den typen av ledamöter tänker när man agerar så. Tack, fru talman.

    Ltl Katrin Sjögren, replik

    Talman! Jag delar ltl Jonssons slutsatser och frustration. Det var ett alldeles konkret förslag som vi i lag- och kulturutskottet kom fram till på initiativ av ltl Jonsson. Det var en konkret åtgärd för att lätta på ensamförsörjarnas börda. Nu ser vi att man med det här klämförslaget stöder det, men det kom från flera håll. Det är rent och skärt maktspråk som majoriteten talar, tyvärr.

    Ltl Axel Jonsson, replik

    Det är bara att konstatera att det gör det inte lättare att driva politik i lagtinget när man inte kan lita på de överenskommelser som man gör och t.o.m. röstar om gemensamt i utskottet. Det är beklagligt att vi ska acceptera den typen av beteenden. Det är klart att demokratin är fri och var och en röstar som man vill. Det är inte lätt att hänga med när man försöker samarbeta och hitta gemensamma lösningar när man väljer att agera på det här sättet, det får man konstatera.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Mats Perämaa, replik

    Fru talman! Jag har lite samma tema. Axel Jonsson har helt rätt i svårigheterna med att driva politik här på Åland och i lagtinget.

    Som ett klargörande, ltl Jonsson sade att det var det parti som blev det största parti efter senaste valet som har agerat på det här viset och han menade centern. Jag kan tänka mig att det finns många som tror att det är liberalerna som är det största partiet, så jag ville bara klargöra att det här var frågan om centern.

    Ltl Axel Jonsson, replik

    Om det var någon som missförstod mig på den punkten så tydliggjorde ltl Perämaa det på ett alldeles ypperligt sätt.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade.

    Ltl Roger Slotte

    Fru talman! Först tackar jag för uppmärksamheten. Det är intressant att man diskuterar på det viset att om man går in för ett förslag i ett utskott och sedan kommer det fram att man kan göra det ännu bättre, ska man då hugga i sten och säga att detta inte går? Istället beslöt Harry Jansson och jag att vi skulle gå på klämmens förslag som Gun-Mari Lindholm lade fram. Vi i centergruppen hade också en överläggning om det. Gruppen beslöt enhälligt att vi skulle göra så. Om man kan göra en bra sak bättre så tycker jag att man kan ska göra det. Tack.

    Ltl Axel Jonsson, replik

    Hur man än vrider och vänder på det här så förekom även den här typen av diskussion i utskottet. Centerns ledamöter, jag själv från Ålands Framtid samt liberalerna valde att gå in för ett konkret alternativ och faktiskt göra någonting konkret för ensamförsörjarna. Samma diskussion som vi har här i salen förkom ju de facto i utskottet och samma förslag lades. Ändå menar centern nu att detta är en bättre väg fast man hade en annan åsikt i utskottet, nämligen samma åsikt som vi att göra någonting konkret för ensamförsörjarna och ge dem den extra femtiolappen i vuxenstudiepenningen. Nu röstar centern emot det förslaget som de själva varit med och röstade för i utskottet. Det blir svårt för oss andra att förstå på vilket sätt det ska bli bättre för ensamförsörjarna nu med ett tandlöst klämförslag än det konkreta förslag som faktiskt kom från majoriteten i utskottet.

    Ltl Roger Slotte, replik

    Tack, fru talman! Det var fler får nytta av resultat av den här omröstningen. Det var ju åldersbegränsat till viss del och på det här viset blir det lite annorlunda. Det blir bättre, jag kan inte säga någonting annat.

    Ltl Axel Jonsson, replik

    Menar ltl Slotte att vi nu snabbt kommer att få ett förslag från regeringen tack vare klämmen från lagtinget? Det kommer konkreta åtgärder för ensamförsörjarna före valet, menar han verkligen det? Nej, det här är ett sätt att släta över den här diskussionen och eventuellt föra den till nästa landskapsregering. Jag har svårt att se att den här klämmen kommer att påverka och göra det som vi faktiskt är ute efter, att förbättra för ensamförsörjarna. Det här är ett sätt att släta över den här diskussionen istället för att ta ansvar att göra någonting konkret.

    Ltl Roger Slotte, replik

    Fru talman! Jag håller inte riktigt med. Det blir bättre så här för flera i alla fall, det kan vi konstatera.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Katrin Sjögren, replik

    Talman! Det som händer nu konkret är ju ingenting. Här står vi i beråd att godkänna en lagstiftning om vuxenstudiepenning. Det skulle det ha funnits en reell möjlighet för vuxna ensamförsörjare som lyfter vuxenstudiepenning och det skulle kunna träda ikraft under nästa år.

    Nu blir det ett klämförslag där det finns en from önskan till nästa landskapsregering att man ska se över hela studiepenningen. Vi har ett val här emellan.

    Visst det är en kläm med goda intentioner men det är de facto ingenting konkret.

    Ltl Roger Slotte, replik

    Tack, fru talman! Om lagtingets majoritet går in för kläm så borde också regeringen vara lyhörd och göra de åtgärder som behövs inom vuxenstudiestödet. I min värld ska det fungera så. Ska inte vara på det viset att landskapsregeringen slår dövörat till om en majoritet i lagtinget har sagt någonting annat.

    Vi är redan inne på ett nytt studieår så det här kommer till nästa period vad jag förstår. Jag kan inte säga säkert när det ska verkställas, om det ska verkställas från vårterminen eller någon annan tid, det kan jag inte säga. Det blir bättre.

    Ltl Katrin Sjögren, replik

    Talman! Vi vet alla vilken tid det tar att göra lagberedning, sedan ska lagen till lagtinget och sedan igenom lagstiftningskontrollen. De facto blir det goda det bästas fiende. Här fanns det en rejäl chans att underlätta för ensamförsörjare som lyfter vuxenstudiepenning, men det är någonting som inte centern kan omfatta.

    Vi vet också att vicelantrådet/finansministern säger å ena sidan att det inte alls finns något utrymme för sociala reformer eller mera förmåner och å andra sidan säger nu majoriteten att man vill utöka hela spektrumet när det gäller studiestödet.

    Jag kan bara skriva under på den besvikelse som ltl Jonsson uttryckte. Här fanns det en reell chans, vi hade majoritet i utskottet och det vidblir centern nu inte. Det måste man ha diskuterat i gruppen tidigare, den uppfattningen fick vi ju utskottet. Centern sysslar nog med en riktig vindflöjel i politiken.

    Talmannen

    Tiden är ute!

    Ltl Roger Slotte, replik

    Det är ju så, som jag snart har sagt hur många gånger som helst nu, och som också Katrin Sjögren kunde höra på. Totalt sett kommer det att bli bättre.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Göte Winé, replik

    Tack, fru talman! Jag tänkte ge understöd åt ltl Slotte. Det kändes bra i när vi fick det här ärendet till utskottet. Man vill alla det bästa, man vill ge det här stödet. Personligen, efter att ha tagit del av min grupps åsikter, så kändes det inte rätt att gå med på ett icke berett ärende.

    Nu när vi har tittat på det här konstaterar vi att det har blivit bättre totalt sett på lång sikt. Det är lika behandling och det är generell familjepolitik. Det gäller för oss att han is i magen. Jag tackar för att man ändrar sig där. Långsiktigt blir det här bättre. Vi i utskottet hann aldrig tittat på effekterna av bostadsbidraget.

    Ltl Roger Slotte, replik

    Jag får tacka för stödet.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade. Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av landskapslag om studiestöd för antagande i andra behandling. Begärs ordet? Lagtinget har i andra behandling antagit lagförslaget. Lagförslagets andra behandling är avslutad.

    Föreläggs betänkandets motivering för enda behandling. Diskussion? Ingen diskussion. Lagtinget har i enda behandling godkänt motiveringen.

    Begärs ytterligare ordet?

    Ltl Gun-Mari Lindholm

    Talman! Jag föreslår som det har aviserats och i enlighet med det klämförslag som har delats ut, att klämförslaget antas.

    Ltl Katrin Sjögren

    Talman! Jag ber att få stöda ltl Gun-Mari Lindholms klämförslag.

    Talmannen

    Ltl Gun-Mari Lindholm, understödd av ltl Katrin Sjögren, har föreslagit att lagtinget ska godkänna en åtgärdsuppmaning av följande lydelse: ”Lagtinget uppmanar landskapsregeringen att återkomma med förslag som stärker samtliga ensamförsörjande studerandes möjlighet till stöd under studietiden. Förslagen bör ta i beaktande hur olika parametrar och eventuella andra stöd inverkar på den studerandes helhetsekonomi.”

    Förslaget utdelades i samband med ärendets första behandling. Om ett förslag till en kläm med en uppmaning till landskapsregeringen att vidta åtgärder, har väckts i plenum i samband med ett lagstiftningsärende och förslaget inte har behandlats i ett utskott eller inte ingår i någon reservation till ett betänkande, ska förslaget enligt 70 § arbetsordningen bordläggas till följande plenum för att då antingen antas oförändrat eller förkastas.

    Ltl Gun-Mari Lindholms klämförslag bordläggs därför till lagtingets följande plenum 14.09.2015.