Föredras

  • Utdrag ur protokollet

    En fråga ska läsas upp av frågeställaren och efter det ger lantrådet eller en minister svar på frågan. Frågeställaren får sedan hålla högst två anföranden som också kan besvaras. Någon annan diskussion är inte tillåten.

    För svaret på frågan tillämpas ingen tidsbegränsning medan övriga yttranden inte får överstiga tre minuter.

    Svaret kommer att ges av minister Mika Nordberg. Ordet ges först till vtm Thörnroos.

    Vtm Veronica Thörnroos

    Talman! Med hänvisning till 38 § 1 mom. lagtingsordningen ställer jag till ansvarig minister Mika Nordberg följande fråga: När avser landskapsregeringen tillse att lagstiftningen om kollektivtrafik på väg är i överensstämmelse med EU-bestämmelserna?

    Minister Mika Nordberg

    Herr talman! Jag tackar för den här frågan. Det är ett väldigt angeläget ärende.

    Den förra landskapsregeringen var med och tog fram kollektivutredningen. Frågeställaren föredrog vid en enskild föredragning ett lagstiftnings-PM och begärde att lagberedningen skulle börja bereda för att vi skulle få en modernare lagstiftning.

    Den nuvarande lagstiftningen, landskapslagen om yrkesmässig trafik, är från 1976. Den är 40 år. Den lagstiftningen innefattar all form av yrkesmässig trafik. Där ingår kollektivtrafiken, alltså busstrafiken, och där ingår även lastbilstrafiken, godstransporter samt taxitrafiken.

    De uppgifter som har tillkommit mig är att lagberedningen håller på och arbetar med den här. Som vi känner till så finns det alltid en viss prioriteringsordning som lagberedningen måste göras på grund av tidtabellen i olika EU-bestämmelser. Implementering av olika EU-direktiv ligger kortare i tid. Det betyder att det kan finnas motiverande yttrande och annat som gör att landskapsregeringen riskerar böter om vi inte har implementerat lagstiftningen. Det finns en viss flexibilitet inom lagberedningen att göra de här olika lagstiftningsåtgärderna i viss ordning. 

    Det arbetas på den här nya kollektivlagen. Tanken är att man ska dela upp den i tre olika lagar. Man tar kollektivtrafiken för persontrafiken och busstrafiken i en lag, själva lagen om godstransporter i en annan lag och taxinäringen i en tredje lag. Utifrån det här arbetar lagberedningen på med det här och de försöker återkomma så fort som möjligt i denna angelägna fråga.

    Vtm Veronica Thörnroos

    Kollektivtrafiken är mer än bara trafik. För den som inte har egen bil eller möjlighet att köra själv så möjliggör kollektivtrafiken att färdas över Åland, både till lands och till havs.

    Kollektivtrafiken idag är ganska dyr. Det finnas goda möjligheter till smartare lösningar. Många av de lösningarna presenterades i den här rapporten. Kollektivtrafiken kan bli smartare och billigare och det borde tilltala alla, tycker jag. Dessutom är det miljömässigt hållbart att utöka kollektivtrafiken.

    Det intressanta är att den här rapporten togs fram av två parallella arbetsgrupper; den ena med politisk kompetens och den andra med mera sakkunskap kring kollektivtrafik. Man var helt överens, man arbetade tillsammans fram det lagstiftnings-PM som jag sedan på enskild föredragning förde över till lagberedningen för över ett år sedan.

    Nu sade ministern att vi måste arbeta med sådan lagstiftning där vi riskerar böter. Men till saken hör att vi idag inte har en lagstiftning på plats. Det är det tragiska. Idag har vi egentligen inte möjlighet att upphandla kollektivtrafik för år 2016 för det finns nämligen inget lagstöd kring det här. Att det här är en viktig fråga är man väldigt tydlig med i rapporten.

    Jag är nog lite förvånad över att ministern bara har släppt det här ärendet, att det tydligen inte är så viktigt med kollektivtrafik fast man kan spara pengar och det är miljömässigt smart

    Jag förtydligar min fråga igen. Nu har man arbetat ett år och tydligen har man inte kommit någonstans. När avser landskapsregeringen att presentera en lagstiftning som möjliggör för våra trafikidkare att verka på lagbunden bas?

    Minister Mika Nordberg

    Herr talman! Jag kan inte göra annat än att upprepa det jag sade. Lagberedningen arbetar med det. Vi avser att återkomma så fort som möjligt.

    Vi ska komma ihåg att det även på lagberedningen finns vissa saker som påverkar arbetet. I utredningen sägs att den nya kollektivtrafiklagen ska bygga på rikets lagstiftning. De som har följt med kanske känner till att just nu har man i riket en ny transportbalk, som man kallar det för. Det betyder att man ser över hela lagstiftningen som har med trafik att göra, alltifrån kollektivtrafik till taxitrafik.

    Att vi idag skulle ha en problematisk situation, det har vi ju haft en väldigt lång tid även under den förra mandatperioden och den förra ministerns ansvar. Det finns ingenting som gör att vi från landskapsregeringen inte skulle vilja ha lagstiftningen i bruk så fort som möjligt. De facto finns det redan i EU-förordningen olika saker som vi i våra beslut behöver ta hänsyn till.

    Jag kan bara säga; så fort som möjligt kommer landskapsregeringen att försöka få den här lagstiftningen på plats.

    Vtm Veronica Thörnroos

    Tittar man lite i motiven för lagstiftningen så skriver man: De nuvarande avtalens överensstämmelse med bestämmelserna i förordning kan ifrågasättas. Avtalen löper ut vid utgången av år 2015. En fortsatt kollektivtrafik på väg förutsätter en lagstiftning som är i överensstämmelse med EU-bestämmelserna.Det var just därför som den här gruppen jobbade och tog fram det här gedigna materialet som sedan i rask takt översändes till lagberedningen.

    Det som är intressant rent politiskt är att det som den förra landskapsregeringen gjorde nu verkar vara helt värdelöst, oberoende av vilka rapporter man tog fram.

    Jag kan tydligen bara tolka det på det viset att två centerpartister är mer än vad tre moderater och två socialdemokrater var. Det var faktiskt en ledamot från moderat samling som var synnerligen drivande i de här frågorna och tillförde stor kompetens till gruppens arbete.

    Jag förstår inte varför det inte kan bli kontinuitet i det arbete som en regering gör när nästa regering tar vid när det delvis är samma partier.

    Minister Mika Nordberg

    Herr talman! Jag måste då upprepa vad jag sade i mitt första svar. Jag anser att det här är en utredning som gjordes under den förra mandatperioden och som är mycket bra. Det står om hållbarhet och vi har hållbarhet inom landskapsregeringens regeringsprogram. Det är hållbart att åka kollektivt. Det finns inget som tyder på att den här landskapsregeringen på något sätt skulle lägga den här utredningen åt sidan eller värdera den i enlighet med frågeställarens påståenden.

    Tvärtom, det här arbetet fortgår med full kraft, precis på samma sätt som den förra regeringen lämnade. Jag ser ingen anledning till oro. Vi får hoppas att vi får bra folk till lagberedningen. I medier har man just annonserat om ytterligare tjänster till lagberedningen. Jag hoppas att vi kan stärka lagberedningen och gå vidare så fort som möjligt.

    Talmannen

    Landskapsregeringens svar antecknas för kännedom. Ärendet är slutbehandlat.