Första behandling

Korrigering av vallagen LF 11/2013-2014

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av lagförslaget i betänkandet.

    Diskussion.

    Ltl Katrin Sjögren

    Talman! Lag- och kulturutskottet har behandlat en framställning om korrigeringar i vallagstiftningen. Detta gjorde vi på försommaren.

    Lagen har inget materiellt politiskt innehåll utan det är formalia och man rättar upp felaktiga hänvisningar. Därför har lag- och kulturutskottet haft en kort behandling. Vi föreslår att lagtinget antar förslaget utan ändringar. Det är meningen att lagen ska träda ikraft den 1 januari 2015 så att den kan tillämpas vid nästa lagtings- och kommunalval.

    Minister Wille Valve

    Fru talman! Jag vill passa på att tacka lag- och kulturutskottet för ett ypperligt samarbete och ta tillfället i akt att informera om att imorgon går startskottet för den materiella, mera djuplodande diskussionen om förnyelse av vallagstiftningen inför valet 2019. Jag avser att imorgon tillsätta en arbetsgrupp och en politisk referensgrupp för översyn av vallagstiftningen. Arbetsgruppen kommer att kunna höra och anlita expertis, beställa utredningar och företa studiebesök. Senast den 1 december 2015 ska arbetsgruppen avge en rapport som belyser det angivna uppdraget och frågeställningarna. Tack för ordet.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslaget i sin helhet.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om  ändring av landskapslagen om lagtingsval och kommunalval för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagets första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.