Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Enligt arbetsordningens 44 § beslutar lagtinget på förslag av talmannen till vilket utskott ett ärende ska remitteras. Beslutet fattas efter avslutad diskussion. Talmannens förslag är att ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet.

    Diskussion.

    Minister Mats Perämaa

    Herr talman! Det torde vara första gången som landskapsregeringen ger ett yttrande vad gäller presidentframställning i enlighet med nya lagtingsordningen. Ärendet är knappast komplicerat men några ord om innehållet i varje fall.

    Det här rör ett avtal mellan Finland och Österrike. Syftet med avtalet är att undvika dubbelbeskattning och att förhindra kringgående skatt beträffande inkomst och förmögenhet.

    Landskapsregeringen skriver i sitt yttrande att man anser att denna förpliktelse inte har någon negativ påverkan för självstyrelsen. Landskapsregeringen har ingenting att invända mot ett antagande av detta avtal.  

    Protokollen och tilläggsprotokollen innehåller bestämmelser om inkomstbeskattning som hör till landskapets lagstiftningsbehörighet, därför är det korrekt att detta beslut tas här.

    Landskapsregeringen har fått information om att detta avtal skulle undertecknas mellan Finland och Österrike i samband med de kvartalsmöten som landskapsregeringen numera regelmässigt har med finansministeriet. Landskapsregeringen har inte deltagit själva i förhandlingarna. Tack.

    Vtm Gunnar Jansson, replik

    Tack talman! Först vill jag konstatera att det är bra att en ny era förs in vid behandlingen av den här typen av framställningar av republikens president. Det här är förvisso en enkel sådan, men vi kan inte räkna med att alla är så här enkla.

    Jag noterade i landskapsregeringen yttrande att man i slutet konstaterar: ”Ålands landskapsregering anser att förpliktelsen inte har negativ påverkan på självstyrelsen”. Men förvisso kan den ha positiv inverkan för våra kommuner eftersom avtalet avser att förhindra kringgåendet av skatt, vilket kan tillföra våra kommuner skatteinkomster under självstyrelsesystemet.

    Minister Mats Perämaa, replik

    Herr talman! Det är ett fullständigt korrekt iakttagande av vicetalmannen. Att landskapsregeringen säger att det inte har en negativ påverkan utesluter inte möjligheten till en positiv sådan. När det gäller att undvika dubbelbeskattning och utbyta upplysningar så att det förhindrar kringgåendet av skatt så är det givetvis bra för kommuner, staten och också för landskapet att skatter betalas som de ska betalas. Det är givetvis bra för individen då man förhindrar dubbelbeskattning.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Vtm Roger Jansson

    Herr talman! Jag vill också, i likhet med vad vtm Gunnar Jansson sade, framhålla att vi nu för första gången upplever det nya systemet som den nya lagtingsordningen anger. Det har varit väldigt efterlängtat, under alla år sedan vi blev medlemmar i unionen men egentligen även tidigare när den här typen av framställningar kom ifrån republikens president, att vi skulle få en beredning före ärendena går till utskott och före vi behandlar dem i remiss här i lagtinget inför utskottsbehandlingen. Vi får då en beredning från landskapsregeringens sida där ärendena ofta har varit under behandling t.o.m. under en följd av år, vilket vi ser i ärende nr 2 idag. Då är det bra att vi redan i remissen känner till så mycket som möjligt om ärendets bakgrund uttryckligen på Åland.

    Det här är en alldeles utomordentlig nyordning och den är nödvändig för oss. Det innebär inte att alla presidentframställningar går den här vägen. Om de är väldigt enkla och vi har behandlat dem här tidigare så kan talmannen bestämma att de inte skickas via landskapsregeringen för utlåtande. Medan det i andra sammanhang, som vtm Gunnar Jansson redan sade, kan vara frågan om invecklade frågor som behöver en längre och mer uttömmande redogörelse från landskapsregeringens sida.

    I sammanhanget vill jag särskilt tacka landskapsregeringen för snabb och mycket saklig handläggning av de här båda ärendena. Det ger ett gott underlag för lagtingets behandling.

    Slutklämmarna som landskapsregeringen levererar är praktiskt och politiskt värdefulla. Att man i det första ärendet skriver: ”Ålands landskapsregering anser att förpliktelsen inte har negativ påverkan på självstyrelsen”, vilket här i replikskiftet kompletterades med att det därmed kan ha positiv inverkan inom ramen för självstyrelsen.

    I det andra ärendet står det; ”att det inte står i strid med självstyrelselagen eller annan lagstiftning och att det inte föranleder lagändringar”. Det här är väldigt värdefull information, tack för det.

    Sedan ber jag om ursäkt till mina värderade kollegor och till lagtingsdirektören för att vi har fått underlagsmaterialet till det andra ärendet två gånger. Jag hade nämligen dåligt minne. På en förfrågan från lagtingsdirektören om vi hade fått underlaget så sade jag att det trodde jag inte, så fick vi det en gång till på borden och det är mitt fel.

    Talmannen

    Det antecknas. Begärs ytterligare ordet? Diskussionen avslutad. Kan förslaget att remittera ärendet till finans- och näringsutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet.