Enda behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Diskussionen i detta ärende förklarades avslutad vid plenum den 7 september 2009.

    Enligt 51 § 2 mom. lagtingsordningen kan lagtinget om ärendet prövas vara av synnerlig vikt hänskjuta landskapsregeringens meddelande till utskott. Talmanskonferensen föreslår att ärendet inte ska remitteras till lagutskottet. Kan förslaget godkännas? Godkänt.

    Ltl Barbro Sundback

    Herr talman! Det här ärendet har vi lagt väldigt stor vikt vid. Vi tycker att det finns ett stort behov av en gemensam samsyn i lagtinget i fråga om Östersjöpolitiken. När jag uttryckligen poängterar eller understreckar begreppet Östersjöpolitik så är det för att jag tycker att hittills kanske man mest har fokuserat på miljöfrågorna, vilka är centrala och alldeles nödvändiga. Det finns också andra frågor där Åland deltar i diskussionerna om Östersjön, både sociala, ekonomiska och kulturella frågor. Landskapsregeringen har ju försökt täcka in hela politikfältet, kanske mest på någon slags byråkratisk nivå och inte särskilt politiskt. Därför tycker vi att det skulle vara viktigt att det fördes till utskott för remissbehandling. Nu har vi ingen samsyn utan bara det landskapsregeringens spridda kommentarer om hur de tänker sköta det här. Det är en besvikelse för oss. Eftersom det inte finns stöd för det, så för vi inte heller fram det här. Det är tydligen så att man fortfarande också vill låta det här flyta fritt.

    Talmannen

    Talmannen konstaterar att ärendet inte kommer att remitteras.

    Under diskussionen har ltl Roger Jansson föreslagit att lagtinget ska fatta beslut om en kläm. Förslaget har utdelats på lagtingsledamöternas bord.

    Enligt 41 § i lagtingets arbetsordning kan förslag till hemställningskläm väckas i plenum i samband med ett lagstiftningsärende. Eftersom detta ärende gäller ett meddelande krävs en avvikelse från arbetsordningen för väckande av förslag om hemställningskläm. Enligt 74 § i arbetsordningen kan avvikelse företas genom av lagtinget i varje enskilt fall fattat enhälligt beslut.

    Kan lagtinget enhälligt omfatta att en avvikelse från arbetsordningen företas så att ltl Roger Jansson, som inte är närvarande idag men tydligen väcker någon annan från Frisinnad Samverkan förslaget i sådana fall, kan väcka sitt förslag till hemställningskläm och att hemställningsklämmen omedelbart underställs beslut i lagtinget?

    Kan lagtinget enhälligt omfatta att vi tar upp till behandling förlag om hemställningskläm?

    Ltl Barbro Sundback

    Nej, vi kan inte omfatta det. Vi tycker att det är ett sätt att kringgå utskottsbehandlingen. I den här klämmen tas enbart miljöfrågorna upp. Det betyder att man inte får en heltäckande bedömning av Östersjöpolitiken. Dessutom finns det en risk att om den här klämmen fälls så får vi inte upp frågorna överhuvudtaget i lagtinget. Socialdemokraterna kan inte godkänna förslaget till kläm.

    Talmannen

    Eftersom en avvikelse från arbetsordningen i enlighet med dess 74§ kräver att lagtinget enhälligt har omfattat beslutet konstaterar talmannen att en avvikelse i detta fall inte möjlig. Något förslag om hemställan får således inte väckas.

    Landskapsregeringens meddelande antecknas för kännedom.

    Ärendet är slutbehandlat.