Första behandling

Marknadskontroll LF 3/2016-2017

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av de lagförslag som ingår i betänkandet.

    Diskussion.

    Ltl Harry Jansson

    Tack, talman! Lag- och kulturutskottet har handlagt ett i sig mycket omfattande lagpaket. I det ingår i en mängd produktspecifika lagar som är aktuella till följd av EU-direktiv. Lagtinget har redan handlagt några och fortsätter här med tre övriga; lagstiftning om marknadskontroll, elsäkerhet och hissäkerhet.

    Talman! Jag tänker inte desto mera gå in i dessa lagar, de är oerhört produkttekniska. Det enda jag ber lagtinget att observera är att vi föreslår i lagen om marknadskontroll lite ändringar i jämförelse med landskapsregeringens förslag. Det beror på de ändringar som har vidtagits under riksdagsbehandlingen som har skett parallellt med att lagförslaget kom till lagtinget. Det handlar bland annat om att se till att det finns en rättsmekanism när en marknadskontrollinstans, dvs. i praktiken landskapsregeringen, tvingas ingripa för att en produkt inte håller de uppställda lagkraven. Då ska en entreprenör, en företagare, ha möjlighet att besvära sig precis som i vilken annan omständighet som helst. Riksdagen har gjort en förändring som i vår kontext är mycket försvarbar. Det var väl den största enskilda ändringen.

    I övrigt har utskottet konstaterat att det är blankettlagar som gäller när det gäller hissar och elsäkerhet. Vi att kunnat konstatera att de ändringar och de diskussioner som till viss del har förts i riksdagen inte har påverkat landskapsregeringens förslag enligt vår uppfattning.

    Utskottet har avslutningsvis en liten skrivning när det gäller det nordiska, att man ska se till att examensgiltighet alltid uppmärksammas även i det här sammanhanget. Vi kan konstatera att landskapsregeringen nog har följt den linjen också i det här sammanhanget. Det finns ingenting att klaga på, bara en markering från utskottets sida att det är nog så viktigt att se till att vi har så fri nordisk arbetsmarknad som möjligt. Tack, talman.

    Vicelantrådet Camilla Gunell, replik

    Tack, herr talman! Jag vill tacka utskottet för en mycket smidig och bra behandling av det här lite komplicerade ärendet som är mycket tekniskt och lagtekniskt. Det är en liten ovanlig process på det sättet att det hela var under behandling i riksdagen. Utskottet har hanterat det här på väldigt tillmötesgående sätt. Det tackar jag för!

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslagen var för sig i deras helhet.

    Föreläggs först förslaget till landskapslag om marknadskontroll av vissa produkter för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om tillämpning på Åland av rikets elsäkerhetslag för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 3 § plan- och bygglagen för landskapet Åland för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av landskapslag om tillämpning på Åland av rikets hissäkerhetslag för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagens första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.