Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av lagförslaget i betänkandet.

    Diskussion.

    Ltl Katrin Sjögren

    Talman! Landskapsregeringen föreslår att landskapslagen om Landskapsrevisionen kompletteras med en ny 15 § om sökande av ändring, i stället för den paragraf som republikens president har förordnat att förfalla. Enligt den föreslagna lydelsen ska Landskapsrevisionens beslut i förvaltningsärenden överklagas hos Ålands förvaltningsdomstol.

    Talman! Landskapsregeringens lagförslag är intressant ur en självstyrelsepolitisk synvinkel, det förs ett väldigt intressant resonemang och det ligger i självstyrelsens natur att alltid testa gränserna. Den här gången satte man punkt och visade att domstolen den här gången var Ålands förvaltningsdomstol.

    Lag- och kulturutskottet har inte något att anföra ärendet och omfattar landskapsregeringens förslag och föreslår att lagtinget antar lagförslaget oförändrat.

    Vtm Roger Jansson, replik

    Tack, fru talman! I remissen var det en ganska intressant diskussion om Ålandsdelegationen kontra högsta domstolens bedömningar. Landskapsregeringens formulering att högsta domstolen gör en mer nyanserad bedömning än majoriteten i Ålandsdelegationen, om detta utspann sig en intressant diskussion här i salen vill jag minnas. Kan man tänka sig att utskottet, av det korta betänkande, har kommit till samma resultat som landskapsregeringen, att man väljer att bedöma högsta domstolens bedömning som nyanserad? Vi är många som inte riktigt har upplevt det på det sättet. Har det förts en diskussion om detta i utskottet?

    Ltl Katrin Sjögren, replik

    Talman! Jag måste göra Vtm Jansson besviken. Någon sådan nyanserad diskussion hade vi inte i lag- och kulturutskottet. Vi tog det absolut kortaste formuläret. Utskottet gjorde inte den här gången någon djupare självstyrelsepolitisk analys. Det skulle vara väldigt intressant att göra det. Jag tycker att det här är självstyrelsepolitiskt intressant fråga.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Begärs ordet? Diskussionen ära avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslaget i sin helhet.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av landskapslag om Landskapsrevisionen för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagets första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.