Enda behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Enligt 21 § i arbetsordningen ska finans- och näringsutskottet för varje år avge en skriftlig redogörelse beträffande handläggningen av ärenden rörande tjänstekollektivavtal till lagtinget.

    Först tillåts diskussion, efter det antecknar sig lagtinget redogörelsen för kännedom. Diskussion.

    Ltl Tage Silander

    Fru talman! Av arbetsordningen för Ålands lagting framgår, såsom fru talman sade, att det hör till finans- och näringsutskottet att genom landskapsregeringen följa förhandlingarna om tjänstekollektivavtal för landskapets tjänstemän och till den del godkännande behövs, godkänna avtalen. Ett godkännande behövs när ett avtal har en inte försumbar inverkan på budgeten.

    I enlighet med 21 § arbetsordningen 5 mom. ska finans- och näringsutskottet för varje år till lagtinget avge en skriftlig redogörelse beträffande handläggningen av ärenden som rör tjänstekollektivavtal.

    Av finans- och näringsutskottets redogörelse kan man se att utskottet under år 2015 har godkänt tre tjänstekollektivavtal, medan 16 avtal har antecknats till kännedom.

    Efter utskottets godkännande av redogörelsen har utskottet fått ta del av ytterligare ett avtal som, fru talman, bör tillföras förteckningen. Det handlar om ett den 5 november 2015 ingånget kollektivavtal för tiden 1.4.2015–31.3.2017 gällande styrmän, där avtalsparterna är Ålands landskapsregering och Finlands Skeppsbefälsförbund r.f.

    Finans- och näringsutskottet föreslår att lagtinget antecknar sig den därmed kompletterade redogörelsen för kännedom.

    Talmannen

    Lagtinget antecknar sig redogörelsen för kännedom med de kompletteringar som framfördes av finans- och näringsutskottets ordförande Silander. 

    Ärendets enda behandling är avslutad. Ärendet är slutbehandlat.