Enda behandling

Självstyrelseambassadörer HM 18/2007-2008

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och därefter vidtar detaljbehandlingen.

    Diskussion.

    Ltl Olof Erland

    Herr talman! Motionen handlar om att göra upp en plan för s.k. självstyrelseambassadörer med motiveringen att man bör upplysa om självstyrelsen på olika håll i världen.

    Lagutskottet har all förståelse för intention i den här motionen, men konstaterar att när det gäller de formella möjligheterna att utse ambassadörer men så är det inte vår behörighet. Det är ganska strikta bestämmelser i allmänhet kring det här. Med den motiveringen föreslår vi att motionen förkastades. Det hindrar inte att det finns många ”ambassadörer” som är ute i världen, informerar om Åland och gör det som riktiga ambassadörer gör, åtminstone delvis.

    Ltl Danne Sundman

    Herr talman! Jag tror att lagutskottet har missförstått min motion. Man har utrett den formella möjligheten, någon typ av utrikesförvaltning. Man har konstaterat att det inte är vår behörighet och att det är omöjligt. Jag menade inte att vi skulle ha någon sorts ambassader med krediterade ambassadörer. Som jag sade i remissen så handlar motionen om att formalisera ett samarbete med de människor som redan finns. Det finns många Ålands vänner runt om i världen som fungerar som ambassadörer och håller kontakt med hembygden. Man skulle knyta upp de här människorna i nätverk, helt informellt, knutna till Bo och Arbeta projektet. Jag noterade att man inte har hört någon av dem som sysslar med Bo och Arbeta projektet och Kom Hem.nu.

    Dessa personer skulle man förse med information och använda i kontakter med företag och i viss del i de samhällen de lever i. De skulle ha möjlighet att komma med information. Det skulle likna mycket vad en självstyrelseambassadör gör men under självstyrelsens paraply, för att ta tillvara resurserna som dessa personer utgör. Jag är övertygad om att de skulle göra det utan desto mera lön för sitt värv, kanske en viss kostnadstäckning, som jag konstaterar i motionen.

    Tyvärr har man kanske inte riktigt förstått sig på min motion, vilket jag får beklaga. Man har förstått sig bättre på andra motioner, ser vi senare i föredragningslistan. Jag får väl vara nöjd med det här och återkomma till den här frågeställningen vid tillfälle.

    Ltl Harry Jansson, replik

    Herr talman! Som utskottsordförande Erland redan sade så är utskottet i sig positiv till den tankegång som ltl Sundman har presenterat i den här motionen. Valet av utskott indikerar det val av behandlingsordning som vi har gjort i lagutskottet, att se det mera formellt. Det är kanske en anledning för oss alla här i salen att i samband med att vi remitterar olika motioner till olika utskottet så kan man diskutera lite närmare vart en specifik motion skall. I det här fallet tycker jag, med tanke på motionens innehåll, att näringsutskottet skulle ha varit det mest lämpliga. Ltl Sundman antyder själv näringslivsinriktningen som hela motionen egentligen har.

    Ltl Danne Sundman, replik

    Herr talman! Det är sant att jag har haft det i åtanke när jag skrev den här motionen att näringslivet skulle vara med på ett hörn och att kontakterna också skulle kunna nyttjas av näringslivet i någon mån. Det är svårt att hitta rätt utskott som passar exakt. Trots det borde lagutskottet också kunna se förbi det formella. Man kunde ha konstaterat att det inte är vår behörighet och sedan ha begärt yttrande från andra utskott. Man skulle sedan komma till att det här är en god idé, som det verkligen är och landskapsregeringen skulle få det här uppdraget. Nog tror jag att lagutskottet kunde ha haft en annan syn på det här om man hade förstått idén på rätt sätt.

    Ltl Harry Jansson, replik

    Vad gäller specifikt motionens innehåll, är det inte bättre, ltl Sundman, att den här frågan skulle drivas ifrån näringslivets sida? Handelskammaren med flera organisationer skulle kunna ta grepp om detta. Inom lagutskottet kanske vi inte alla gånger tror att det är det offentliga som ska styra. Vi skulle kunna uttala ett allmänt stöd för den här tanken, men jag tror att det är bättre att det här initiativet kommer ifrån näringslivets takorganisationer. Då skulle det kunna medföra någonting gott med sig.

    Ltl Danne Sundman, replik

    Herr talman! Som jag skriver i motionen så tror jag att den bästa lösningen är en kombination av den offentliga sektorn och näringslivet, som sista meningen säger. Den naturliga huvudmannen för det här är Arbeta och Bo projektet, som är den del av landskapsförvaltningen som konkret har allra mest nytta av de här personerna. Sedan skulle näringslivet vara med i detta samarbete. Det kanske blir för smalt om det bara ska vara näringslivet som ska driva det här. Det handlar mycket om att informera om Ålands särställning, självstyrelsen och demilitariseringen, som jag nämner i motiveringen. Jag tror att ett samarbete skulle vara det absolut bästa.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Begäres ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen vidtar. I detaljbehandlingen föreläggs först betänkandets kläm och därefter motiveringen. Kan förfaringssättet godkännas? Godkänt.

    Föreläggs först betänkandets kläm för godkännande. Klämmen är godkänd.

    Föreläggs betänkandets motivering för godkännande. Motiveringen är godkänd.

    Ärendets enda behandling är avslutad. Ärendet är slutbehandlat.