Föredras

  • Utdrag ur protokollet

    Valet av talman och två vicetalmän förrättas enligt arbetsordningens 89 §, som föreskriver att val av en enda person sker på så sätt att varje ledamot antecknar sin kandidat på en blank valsedel. Den som har fått mer än hälften av de avgivna rösterna förklaras vald. Uppnås inte en sådan röstövervikt förrättas ett nytt val mellan de två som vid den andra omröstningen har nått det högsta röstetalet. Vid denna omröstning förklaras den som har fått de flesta rösterna vald och om det uppkommer lika röstetal avgör lotten.

    Först förrättas valet av lagtingets talman. Valsedlar finns utdelade till alla lagtingsledamöter. Jag uppmanar ledamöterna att tydligt anteckna namnet på sin kandidat på valsedeln, både förnamn och efternamn.

    Valsedlarna avlämnas efter upprop. Konstateras att valurnan är tom.

    Upprop.

    Jag ber lagtingsledamöterna Aaltonen och Asumaa att biträda vid rösträk­ningen.

    30 röstsedlar har avgivits.

    Rösträkningen har visat att 26 röster har avgivits för Roger Nordlund, 1 röst för Britt Lundberg och ytterligare har 3 blanka röstsedlar avgivits.

    Eftersom lagtingsledamoten Roger Nordlund har fått mer än hälften av de avgivna rösterna, förklaras han härmed vald till lagtingets talman för arbetsåret 2011-2012.

    Nu förrättas ett val av en första vicetalman. Valet sker på samma sätt och i samma ordning som valet av talman. Jag ber lagtingsledamöterna att skriva sin kandidats namn på den utdelade valsedeln. Valsedlarna avlämnas efter upprop. Valurnan konstateras vara tom.

    Upprop.

    Jag ber lagtingsledamöterna Lindholm och Slotte att biträda vid rösträkningen.

    30 röstsedlar har avgivits.

    Rösträkningen har visat att lagtingsledamoten Gunnar Jansson har fått 29 röster och lagtingsledamoten Perämaa har fått 1 röst. Eftersom lagtingsledamoten Gunnar Jansson har fått mer än hälften av de avgivna rösterna förklaras han vald till lagtingets förste vicetalman för arbetsåret 2011-2012.

     

    Slutligen förrättas ett val av en andra vicetalman på samma sätt som de tidigare förrättade valen. Jag uppmanar lagtingsledamöterna att skriva sin kandidats namn på den utdelade valsedeln. Valsedlarna avlämnas efter upprop. Valurnan konstateras vara tom.

    Upprop.

    Jag ber lagtingsledamöterna Johan Ehn och Brage Eklund att biträda vid rösträkningen.

    30 röstsedlar har avgivits.

    Rösträkningen har visat att 28 röster har avgivits för lagtingsledamoten Roger Jansson medan 1 röst har avgivits för lagtingsledamoten Gun-Mari Lindholm respektive lagtingsledamoten.

    Eftersom lagtingsledamoten Roger Jansson har fått mer än hälften av de avgivna rösterna förklaras han härmed vald till lagtingets andra vicetalman för arbetsåret 2011-2012.

    Jag uppmanar nu talmannen och de båda vicetalmännen att inför lagtinget avge den högtidliga försäkran enligt 10 § i arbetsordningen.

    Talman Roger Nordlund

    Jag, Kjell Roger Nordlund, försäkrar att jag som talman efter all min förmåga ska upprätthålla den rätt, som enligt självstyrelselagen och grundlagen tillkommer Åland och dess befolkning.

    Första vicetalman Gunnar Jansson

    Jag, Gunnar Jansson, försäkrar att jag som vicetalman efter all min förmåga ska upprätthålla den rätt, som enligt självstyrelselagen och grundlagen tillkommer Åland och dess befolkning. Tack för förtroendet.

    Andra vicetalman Roger Jansson

    Värderade åldertalman, bästa kollegor! Jag, Roger Jansson, försäkrar att jag som vicetalman efter all min förmåga ska upprätthålla den rätt, som enligt självstyrelselagen och grundlagen tillkommer Åland och dess befolkning.

    Ålderstalman Barbro Sundback

    Bästa kollegor! Mitt uppdrag som ålderstalman är härmed fullgjort. Jag ber den nyvalda talmannen motta talmansklubban och överta ledningen av förhandlingarna.

    Talman Roger Nordlund

    Jag ber att få tacka ålderstalmannen för välförrättat värv, som vanligt. Tack så mycket! Jag ber samtidigt på det nyvalda presidiets vägnar att få tacka kollegorna för visat förtroende. Vi sak göra vårt bästa för att förhandlingarna ska löpa så korrekt som möjligt.

    Ett meddelande om valet av talman och vicetalmän kommer att sändas till landshövdingen och landskapsregeringen enligt arbetsordningens 10 §.

    En gudstjänst med anledning av lagtingets öppnande hålls i dag kl. 13.00 i S:t Görans kyrka. Lagtingsledamöterna samlas utanför lagtingshuset kl. 12.45 för procession till kyrkan. Öppningshögtidligheten äger rum i dag kl. 14.00 i lagtingets plenisal, då republikens president förklarar lagtinget öppnat.