Föredras

  • Utdrag ur protokollet

    Valet av talman och två vicetalmän förrättas enligt arbetsordningens 89 §, som föreskriver bland annat följande: Val av en enda person sker på så sätt att varje ledamot antecknar sin kandidat på en blank valsedel. Den som har fått mer än hälften av de avgivna rösterna förklaras vald. Uppnås inte en sådan röstövervikt förrättas ett nytt val mellan de två som vid den andra omröstningen har nått det högsta röstetalet. Vid denna omröstning förklaras den som har fått de flesta rösterna vald och om det uppkommer lika röstetal avgör lotten.

    Först förrättas valet av lagtingets talman. Valsedlar finns utdelade till alla lagtingsledamöter. Jag uppmanar ledamöterna att tydligt anteckna namnet på sin kandidat på valsedeln, både förnamn och efternamn.

    Valsedlarna avlämnas efter upprop. Konstateras att valurnan är tom.

    Upprop.

    Jag ber lagtingsledamöterna Annette Holmberg-Jansson och Christian Beijar att biträda vid rösträk­ningen.

    29 röstsedlar är inlämnade.

    Rösträkningen har visat att 23 röster har avgivits för lagtingsledamoten Britt Lundberg, 1 röst för lagtingsledamoten Viveka Eriksson och 1 röst för lagtingsledamoten Runar Karlsson, ytterligare har 4 blanka röstsedlar avgivits.

    Eftersom lagtingsledamoten Britt Lundberg har fått mer än hälften av de avgivna rösterna, förklaras hon härmed vald till lagtingets talman för arbetsåret 2014-2015.

    Nu förrättas valet av en första vicetalman. Valet sker på samma sätt och i samma ordning som valet av talman. Jag ber lagtingsledamöterna att skriva sin kandidats namn på den utdelade valsedeln.

    Valsedlarna avlämnas efter upprop. Valurnan konstateras vara tom. 

    Upprop.

    Jag ber lagtingsledamöterna Katrin Sjögren och Roger Slotte att biträda vid rösträkningen.

    29 röstsedlar är inlämnade.

    Rösträkningen har visat att lagtingsledamoten Viveka Eriksson har fått 28 röster och lagtingsledamoten Barbro Sundback har fått 1 röst.

    Eftersom lagtingsledamoten Viveka Eriksson har fått mer än hälften av de avgivna rösterna förklaras hon vald till lagtingets förste vicetalman för arbetsåret 2014-2015.

    Slutligen förrättas valet av en andra vicetalman på samma sätt som de tidigare förrättade valen. Jag uppmanar lagtingsledamöterna att skriva sin kandidats namn på den utdelade valsedeln.

    Valsedlarna avlämnas efter upprop. Valurnan konstateras vara tom.

    Upprop.

    Jag ber lagtingsledamöterna Mika Nordberg och Sara Kemetter att biträda vid rösträkningen.

    29 röstsedlar är inlämnade.

    Rösträkningen har visat att lagtingsledamoten Roger Jansson har fått 27 röster, lagtingsledamoten Barbro Sundback har fått 1 röst och ytterligare har 1 blank röstsedel avgetts.

    Eftersom lagtingsledamoten Roger Jansson har fått mer än hälften av de avgivna rösterna förklaras han härmed vald till lagtingets andra vicetalman för arbetsåret 2014-2015.

    Ålderstalman Barbro Sundback

    Jag uppmanar nu talmannen och de båda vicetalmännen att inför lagtinget avge den högtidliga försäkran enligt 10 § i arbetsordningen.

    Talman Britt Lundberg

    Fru ålderstalman! Jag, Britt Louise Lundberg, försäkrar att jag som talman efter all min förmåga ska upprätthålla den rätt som enligt självstyrelselagen och grundlagen tillkommer Åland och dess befolkning.

    Första vicetalman Viveka Eriksson

    Fru ålderstalman, lagtingskollegor! Jag, Viveka Eriksson, försäkrar att jag som talman efter all min förmåga ska upprätthålla den rätt som enligt självstyrelselagen och grundlagen tillkommer Åland och dess befolkning.

    Andra vicetalman Roger Jansson

    Värderade ålderstalman! Jag, Roger Jansson, försäkrar att jag som talman efter all min förmåga ska upprätthålla den rätt som enligt självstyrelselagen och grundlagen tillkommer Åland och dess befolkning.

    Ålderstalman Barbro Sundback

    Mitt uppdrag som ålderstalman är härmed fullgjort. Jag ber den nyvalda talmannen motta talmansklubban och överta ledningen av förhandlingarna.

    Talman Britt Lundberg

    Ett meddelande om valet av talman och vicetalmän kommer att sändas till landshövdingen och landskapsregeringen enligt arbetsordningens 10 §.

    En gudstjänst med anledning av lagtingets öppnande hålls i dag kl. 13.00 i S:t Görans kyrka. Lagtingsledamöterna samlas utanför lagtingshuset kl. 12.45 för procession till kyrkan. Öppningshögtidligheten äger rum i dag kl. 14.00 i lagtingets plenisal, då landshövdingen förklarar lagtinget öppnat.