Åtgärdsmotion 9/2013-2014

Lagtingsår: 2013-2014
Typ av dokument: Åtgärdsmotion

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

ÅTGÄRDSMOTION nr 9/2013-2014

Lagtingsledamot

Datum

 

Axel Jonsson m.fl.

2014-03-17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 

 

Gör Åland till eget upphovsrättsområde

 

 

Den tekniska utvecklingen medger att vi i dag kan ta del av tv-program på olika sätt, via tv:n, datorn och mobiltelefonen. Tekniken ger oss även frihet att bestämma om, när och hur vi vill se programmen.

Men den friheten gäller inte Åland och ålänningarna. I stället för ökad frihet och utökad mångfald utestängs ålänningarna från allt fler svenskspråkiga program. Med hänvisning till upphovsrätt släcks tv-kanaler över Åland då vissa program visas. Det senaste exemplet på detta var vinter-OS i Sotji, där svenska Viasat ägde rättigheterna för tv-sändningarna i Sverige. Då det visades sändningarna från OS blev det svart i rutan på samtliga av programbolagets kanaler som visas över Åland, bland dem TV3.

Ålänningarna var istället helt hänvisade till finska Yle:s tv-sändningar med helt finskspråkiga studiokommentarer. Att erbjuda tvåspråkiga sändningar, med hänvisning till att Finland officiellt är ett tvåspråkigt land, blir för dyrt, anser Yle. Eller rättare sagt; det är inget det statliga programbolaget prioriterar.

Att inte fritt kunna ta del av svenskspråkiga program skapar en stor indignation bland ålänningarna. Inom Ålands Framtid är vi övertygade om att de åländska tv-tittarna förväntar sig, för att inte säga kräver, att den politiska ledningen på Åland gör någonting konkret för att lösa problemet en gång för alla. Landskapsregeringens försök med brandkårsutryckningar i enskilda fall är varken verkningsfullt eller hållbart.

Ålänningarnas rätt att ta del av svenskspråkiga program via tv och webb är en oerhörd viktig del av att stärka och bevara vår svenska kultur, språk och sedvänjor. Därmed kan man säga att detta är en rättighet som faller tillbaka på Ålandsöverenskommelsen från 1921, där ålänningarna garanteras sitt språk och sin kultur. Ytterst är det således Finlands ansvar att bidra till en lösning i frågan.

 

Med anledning av det ovanstående föreslår vi

 

att lagtinget uppmanar landskapsregeringen att omgående inleda förhandlingar med Finland om att göra Åland till ett eget upphovsrättsområde.

 

 

Mariehamn den 17 mars 2014

 

 

Axel Jonsson

 

 

Anders Eriksson

 

 

Brage Eklund