Finans- och näringsutskottets betänkande 20/2022-2023

Lagtingsår: 2022-2023

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 20/2022-2023

 

Datum

 

Finans- och näringsutskottet

2023-05-17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Finans- och näringsutskottets betänkande

En temporär höjning av maximala boendeutgifter i lagen om allmänt bostadsbidrag

·      Landskapsregeringens lagförslag LF 22/2022-2023

 

INNEHÅLL

Sammanfattning. 1

Landskapsregeringens förslag. 1

Utskottets förslag. 1

Utskottets synpunkter 1

Ärendets behandling. 2

Närvarande. 2

Utskottets förslag. 2

 

 

Sammanfattning

 

Landskapsregeringens förslag

 

Landskapsregeringen föreslår en temporär ändring av 3 § i landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om allmänt bostadsbidrag gällande de maximala boendeutgifterna. Förslaget innebär att de högsta beloppen på månatliga maximala boendeutgifter som beaktas som godtagbara vid beviljande av bostadsbidrag, temporärt höjs med 10 procent under ett års tid.

     Lagändringen hör ihop med landskapsregeringens förslag till första tilläggsbudget för 2023 på ett sådant sätt att den bör sättas i kraft på de grunder som anges i 20 § 3 mom. självstyrelselagen.

 

Utskottets förslag

 

Utskottet föreslår att lagtinget antar lagförslaget.

 

Utskottets synpunkter

 

Utskottet har kunnat konstatera att bestämmandet av den högsta nivån gällande boendeutgifter för olika hushållstyper i landskapslagen 3 § är komplicerad.

     I 3 § landskapslagen hänvisas till att kommunerna på Åland hör till kommungrupp III i den förteckning över kommungrupper som definieras i 10 § lagen om allmänt bostadsbidrag (FFS 938/2014). I praktiken bildar dock de åländska kommunerna sedan år 2017 en egen grupp, vilket man kan utläsa av Folkpensionsanstaltens hemsida.

     Orsaken till att de åländska kommunerna inte längre innefattas i rikslagens kommungrupp III beror på den ändring av lagen som skedde 1.1.2017 då beloppen i kommungrupp III sänktes med 5 procent. Denna sänkning genomfördes inte på Åland (ÅFS 2016/92). Därigenom har de åländska kommunerna i praktiken bildat en egen grupp, vilket borde förtydligas i lagstiftningen.

     I den nu aktuella ändringen bifogas en tabell med angivande av de belopp som ska användas för uträknande av bostadsbidraget. Den otydlighet som hittills rått borde åtgärdas genom att den nu införda tabellen ersätts med en ny tabell när den temporära ändringen av lagen löper ut 31 juli 2024.

 

Ärendets behandling

 

Lagtinget har den 21 april 2023 inbegärt finans- och näringsutskottets yttrande över lagförslaget.

     Utskottet har i ärendet hört ministern Annette Holmberg-Jansson och specialsakkunnige Cindi Portin vid social- och miljöavdelningen.

 

Närvarande

 

I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Jörgen Pettersson, vice ordföranden John Holmberg, ledamöterna Nina Fellman, Lars Häggblom, Robert Mansén, Jörgen Strand och ersättaren Marcus Måtar.

    

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget antar lagförslaget i föreslagen lydelse samt

 

att lagtinget bemyndigar landskapsregeringen att bestämma att denna lag helt eller delvis ska träda i kraft i den ordning som föreskrivs i 20 § 3 mom. självstyrelselagen.

 

 

__________________

 

 

Mariehamn den 17 maj 2023

 

 

 

Ordförande

 

 

Jörgen Pettersson

 

 

 

Sekreterare

 

 

Sten Eriksson