Finans- och näringsutskottets betänkande 28/2022-2023

Lagtingsår: 2022-2023

Ladda ner Word-dokument

LSvapen

5x5px

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 28/2022-2023

 

Datum

 

Finans- och näringsutskottet

2022-09-08

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 

 

 


Finans- och näringsutskottets betänkande

Landskapsrevisionens berättelse över effektivitets-revisionen år 2022

·      Landskapsrevisionens berättelse nr 1/2022-2023

·      Landskapsregeringens svar på RB 1/2022-2023

 

INNEHÅLL

Sammanfattning. 1

Utskottets förslag. 1

Utskottets synpunkter 1

Infrastrukturavdelningen. 1

Åtgärder vidtagna med anledning av revisionsrapporten för tidigare år 2

Ärendets behandling. 2

Utskottets förslag. 2

 

Sammanfattning

 

Landskapsrevisionen har den 28 februari 2023 till lagtinget överlämnat sin i 7 § 1 mom. landskapslagen (2013:25) om Landskapsrevisionen avsedda berättelse gällande effektivitetsrevisionen.

     Landskapsrevisionen väljer årligen ut ett antal områden för effektivitetsrevision. Genom att granska resursutnyttjande, måluppfyllelse och samhällsnytta ska effektivitetsrevisionen bedöma om budgetmedlen har använts i enlighet med principerna om sparsamhet, effektivitet och ändamålsenlighet.

     År 2022 har granskningarna omfattat Ålands sjösäkerhetscentrum, infrastrukturavdelningen samt delar av Högskolans för Åland verksamhet.

     Landskapsregeringen har den 25 maj 2023 överlämnat ett svar på effektivitetsrevisionen.

 

Utskottets förslag

 

Utskottet avger i detta betänkande sina synpunkter över landskapsrevisionens berättelse för år 2022 jämte landskapsregeringens svar.

     Utskottet föreslår att berättelsen och svaret antecknas för kännedom samt att utskottets betänkande bringas till landskapsregeringens och landskapsrevisionens kännedom.

 

Utskottets synpunkter

 

Landskapsrevisionen granskar i sin effektivitetsrevision för år 2022 Ålands sjösäkerhetscentrum, infrastrukturavdelningen samt Högskolan för Åland.

 

Infrastrukturavdelningen

 

Landskapsrevisionen har tidigare granskat infrastrukturavdelningens verkstads- och lagerenhet och denna granskning behandlar avdelningen som helhet jämte de underställda byråerna, d.v.s. allmänna byrån, transportbyrån och vägnätsbyrån.

     En stor del av granskningen av verksamheten på infrastrukturavdelningen tar upp enskilda händelser av en sådan karaktär att de närmast är ett fall för den interna kontrollen och arbetsledningsansvaret inom landskapsregeringen. Utskottet väljer att inte ta ställning till den delen av revisionen.

     Infrastrukturavdelningens verksamheter berör varje ålänning, speciellt gäller detta trafiksystemen.  Verksamheten kring trafiksystemen är inte i lika hög grad lagstyrd som en stor del av de övriga verksamheter som landskapet bedriver. Detta innebär att det finns ett större antal valmöjligheter gällande den operativa verksamhetens volym, fysiska förläggning, utrustning, servicenivå, kvalitetsnivå med flera liknande parametrar.

     Finans- och näringsutskottet anser därför att en grundligare genomlysning av infrastrukturavdelningens verksamheter som system skulle vara nyttig som underlag för beslutsfattandet.

 

Åtgärder vidtagna med anledning av revisionsrapporten för tidigare år

 

Utskottet noterar att landskapsregeringen har följt upp och vidtagit åtgärder med anledning av tidigare års revisionsrapporter. Utskottet konstaterar därför att huvudsyftet med en revision uppnåtts, nämligen att olika sakförhållanden lyfts fram och beaktats av verksamhetsutövaren. Åtgärden behöver inte nödvändigtvis vara den exakt rekommenderade, det väsentliga är att innehållet i den granskade verksamheten noggrant övervägs innan förändringar görs.

 

Ärendets behandling

 

Lagtinget har den 6 juni 2023 inbegärt finans- och näringsutskottets yttrande över landskapsrevisionens berättelse över effektivitetsrevisionen för år 2022 jämte landskapsregeringens svar gällande effektivitetsrevisionen.           Utskottet har i ärendet hört vicelantrådet Harry Jansson och förvaltningschefen John Eriksson samt landskapsrevisorn Dan Bergman och revisorn Marika Björkman från Landskapsrevisionen.

     I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Jörgen Pettersson, viceordföranden John Holmberg samt ledamöterna Nina Fellman, Lars Häggblom, Robert Mansén och Stephan Toivonen.

 

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget antecknar sig Landskapsrevisionens berättelse över effektivitetsrevisionen för år 2022 och landskapsregeringens svar gällande effektivitetsrevisionen för kännedom samt

 

att utskottets betänkande bringas till landskapsregeringens och Landskapsrevisionens kännedom.

 

__________________

 

 

Mariehamn den 8 september 2023

 

 

 

Ordförande

 

 

Jörgen Pettersson

 

 

Sekreterare

 

 

Sten Eriksson