Finans- och näringsutskottets betänkande 5/2015-2016

Lagtingsår: 2015-2016

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 5/2015-2016

 

Datum

 

Finans- och näringsutskottet

2016-01-14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Finans- och näringsutskottets betänkande

Förslag till femte tilläggsbudget för år 2015

·       Landskapsregeringens budgetförslag nr 2/2015-2016

 

INNEHÅLL

Sammanfattning. 1

Landskapsregeringens förslag. 1

Utskottets förslag. 1

Utskottets synpunkter 1

Ärendets behandling. 2

Hörande. 2

Närvarande. 2

Utskottets förslag. 2

 

            

Sammanfattning

 

Landskapsregeringens förslag

 

Landskapsregeringen föreslår att lagtinget antar ett förslag till femte tillägg till budgeten för år 2015. Om tilläggsbudgeten antas har totalt 372.880.000 euro budgeterats för år 2015.

 

Utskottets förslag

 

Utskottet föreslår att landskapsregeringens förslag till femte tillägg till budgeten för år 2015 antas med beaktande av utskottets motiveringar i betänkandet.

    

Utskottets synpunkter

 

 

Utskottet konstaterar att budgetförslaget i första hand avser ändringar av teknisk natur, som sammanhänger med den förändrade budgetstruktur och de nya principer som tagits i bruk under år 2015.

     Utskottet betonar generellt behovet av ökad detaljerad beskrivning under de olika momenten i budgeten. Det är viktigt att budgeten tydligt klargör vad som avses bli gjort under året. Utskottet betonar i övrigt landskapsregeringens betydelsefulla roll i att ta en aktiv roll i ägarstyrningen av landskapets bolag samt underlydande myndigheter.

     I fråga om moment 962100 under avsnittet Investeringar, lån och övriga finansinvesteringar har utskottet tagit del av de ambitioner som landskapsregeringen har med lånet till Ålands Utvecklings Ab (ÅUAB). Anslaget utges som lån för genomförande av finansieringsinstrumentet offentligt riskkapital inom Ålands strukturfondsprogram ”Entreprenörskap och kompetens 2014-2020” med delfinansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden. Lånet finansieras till hälften av Europeiska regionala utvecklingsfonden och till hälften med nationell finansiering från landskapet. De lånemedel som avses i budgetförslaget under momentet är riskkapital som kommer att investeras i olika företag med syfte att utveckla det åländska näringslivet. Utskottet har erfarit att målsättningen, enligt låneavtalet, är att satsningarna ska, enligt avtalet, göras i minst 20 företag senast år 2023.

     Utskottet konstaterar att bunkerkostnaderna för sjötrafiken blev i storleksordningen 1,3 miljoner euro lägre än budgeterat år 2015.

 

Ärendets behandling

 

Lagtinget har den 11 januari 2016 inbegärt finans- och näringsutskottets yttrande över budgetförslaget.             

 

Hörande

 

Utskottet har i ärendet hört vicelantrådet Camilla Gunell, ministern Mats Perämaa, ministern Mika Nordberg, vd:n Lennart Joelsson från ÅUAB, avdelningschefen vid näringsavdelningen Linnéa Johansson och budgetplaneraren vid finansavdelningen Robert Lindblom.

 

Närvarande

 

I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Tage Silander och ledamöterna John Holmberg, Lars Häggblom, Ingrid Johansson, vtm Veronica Thörnroos, Stephan Toivonen samt ersättaren Gun-Mari Lindholm.

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget antar landskapsregeringens förslag till femte tillägg till budgeten för år 2015 samt

 

att lagtinget beslutar att femte tillägget till budgeten för år 2015 ska tillämpas omedelbart i den lydelse den har i lagtingets beslut.

 

 

 

 

Mariehamn den 14 januari 2016

 

 

Ordförande

 

 

Tage Silander

 

 

Sekreterare

 

 

Niclas Slotte