Finans- och näringsutskottets betänkande 6/2015-2016

Lagtingsår: 2015-2016

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 6/2015-2016

 

Datum

 

Finans- och näringsutskottet

2016-01-27

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Finans- och näringsutskottets betänkande

Finansiering av landsbygdsnäringar

·       Landskapsregeringens lagförslag nr 7/2015-2016

 

INNEHÅLL

Sammanfattning. 1

Landskapsregeringens förslag. 1

Utskottets förslag. 1

Utskottets synpunkter 1

Allmän motivering. 1

Detaljmotivering. 2

Ärendets behandling. 2

Utskottets förslag. 2

 

Sammanfattning

 

Landskapsregeringens förslag

Landskapsregeringen föreslår att ändringar görs i den av lagtinget den 16 september 2015 antagna landskapslagen (LTB 76/2015) om finansiering av landsbygdsnäringar med beaktande av Republikens presidents meddelande av den 8 januari 2016 enligt vilket 2 § 3 mom., 4 § 3 mom. 8 § och 12 § 4 mom. 3 punkten och 5 mom. landskapslagen om finansiering av landsbygdsnäringar utgör behörighetsöverskridningar samt att dessa lagrum har förordnats att förfalla. Genom detta förslag ändras landskapslagen med beaktande av presidentens skrivelse.

 

 

Utskottets förslag

 

Utskottet föreslår att lagförslaget antas med vissa ändringar, vilka framgår av betänkandet.

 

Utskottets synpunkter

 

Allmän motivering

 

Konstateras att Republikens presidents meddelande av den 8 januari 2016 förordnat att vissa lagrum i landskapslagen om finansiering av landsbygdsnäringar ska förfalla.

     Utskottet betonar vikten av tydlig och klar lagstiftning och en kvalitetssäkrad lagstiftningsprocess. Detta ökar rättssäkerheten och medborgarnas tilltro till landskapslagstiftningen. Landskapsregeringen bör överväga att tillstätta den laggranskningsnämnd som avses i 7 § landskapslagen (1972:13) om lagberedningen i syfte att öka kvalitetssäkringen. Om en sådan inte tillsätts bör 7 § nämnda lag upphävas.

     Utskottet delar landskapsregeringens uppfattning om att landskapslagen om finansiering av landsbygdsnäringar bör ändras innan den förordnas träda ikraft.

 

 

Detaljmotivering

 

Ingressen Utskottet föreslår några mindre ändringar av främst teknisk karaktär.

 

8 § Utskottet föreslår ändringar i syfte att säkerställa att ett beviljat stödbelopp ska sänkas eller inte alls utbetalas, om detta förutsätts i Europeiska unionens lagstiftning eller om stödmottagaren inte har iakttagit de stödvillkor som grundar sig på åtagandet. Utskottet föreslår vidare att landskapsregeringen i enlighet med Europeiska unionens regelverk i landskapsförordning kan besluta närmare om grunderna för beslut att sänka eller att inte utbetala stödbelopp.

 

9 § 4 mom. Utskottet föreslår att momentet ändras så att hänvisningen till den ränta som ska betalas på beloppet utgår. Anledningen till detta är att landskapsregeringens avsikt varit att ingen annan ränta än dröjsmålsränta i enlighet med 10 § ska utgå.

 

Ärendets behandling

 

Lagtinget har den 20 januari 2016 inbegärt finans- och näringsutskottets yttrande över lagförslaget.

     Utskottet har i ärendet hört vicelantrådet Camilla Gunell, lagberedaren Olle Ekström, byråchefen Sölve Högman från näringsavdelningen, landshövdingen Peter Lindbäck och byråchefen Susanne Strand från näringsavdelningen.

     I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Tage Silander, vice ordförande Göte Winé samt ledamöterna John Holmberg, Ingrid Johansson, vtm Veronica Thörnroos, Stephan Toivonen och ersättaren Mikael Staffas.

 

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget antar lagförslaget i följande lydelse:

 

L A N D S K A P S L A G
om ändring av landskapslagen om finansiering av landsbygdsnäringar

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     upphävs 2 och 4 §§ landskapslagen ( / ) om finansiering av landsbygdsnäringar,

     ändras lagens 9 § 1 och 4 mom. och 10 § samt

     fogas till lagen en ny 8 § och till lagens 12 § 4 mom. en ny 3 punkt samt ett nytt 5 mom. (uteslutning), som följer:

 

8 §

Sänkning av stödbelopp

     (Uteslutning) Ett beviljat stödbelopp ska sänkas eller inte alls utbetalas, om detta förutsätts i (uteslutning) Europeiska unionens lagstiftning eller om stödmottagaren inte har iakttagit de stödvillkor som grundar sig på åtagandet. Landskapsregeringen kan, i enlighet med Europeiska unionens regelverk (uteslutning), i landskapsförordning besluta närmare om grunderna för beslut att sänka eller att inte utbetala stödbelopp.

 

9 §

Återbetalning

     (1 mom. lika som i lagförslaget.)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Landskapsregeringen kan helt eller delvis avstå från att återkräva ett be-lopp som betalats ut felaktigt eller utan grund (uteslutning), om en helhetsbedömning visar att det med hänsyn till stödmottagarens omständigheter och verksamhet är oskäligt att återkräva beloppet. Återkrav och indrivning (uteslutning) ska (uteslutning) ske i den omfattning som det krävs i enlighet med (uteslutning) Europeiska unionens lagstiftning. Indrivning av ett återbetalningsskyldigt belopp kan ske i den ordning som gäller för utsökning av skatter och avgifter.

 

10 och 12 §§

     (Lika som i lagförslaget.)

__________________

 

     (Ikraftträdelsebestämmelsen lika som i lagförslaget.)

__________________

 

 

 

Mariehamn den 27 januari 2016

 

 

Ordförande

 

 

Tage Silander

 

 

Sekreterare

 

 

Niclas Slotte