Finansmotion 79/2010-2011

Lagtingsår: 2010-2011
Typ av dokument: Finansmotion

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

FINANSMOTION nr 79/2010-2011

Lagtingsledamot

Datum

 

Carina Aaltonen m. fl.

2011-04-26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Strykning av anslag under moment 46.60.22 Särskilda åtgärder med anledning av vrakfynd (VR)

 

 

Regeringen har målsättningen att kommersialisera champagnen och ölet från senaste års vrakfynd. En del av detta är att försöka generera ekonomiska fördelar för åländskt närings- och samhällsliv och att maximera synliggörandet av Åland. Detta har vi ingenting emot men vi ifrågasätter om det bästa sättet att maximera synligheten är att ordna en champagneauktion på Åland i sommar, en auktion som dessutom kostar en hel del att arrangera.

     Vi anser att man kunde kombinera både marknadsföring av Åland och ekonomisk nytta om landskapet överlät några av de unika champagneflaskorna till det egna bolaget Ålands Penningautomatförening. PAF skulle få i uppgift att arrangera ett världsomspännande lotteri med en champagneflaska som huvudvinst. PAF har kunskap, kompetens och kreativitet att göra något utöver det vanliga. Inkomsterna från ett sådant lotteri skulle ingå i de PAF-medel som ingår i landskapsregeringens budget.

     För att nå internationell synlighet för Åland kan man även tänka sig att donera en flaska champagne till evenemang med stor mediatäckning och med festlig inramning så som det kungliga bröllopet i Storbritannien eller VM i fotboll.

 

Med hänvisning till ovan anförda föreslår vi

 

att anslaget om 95.000 euro under momentet 46.60.22 stryks och att Ålands penningautomatförening ges i uppdrag att ordna ett världsomspännande lotteri med en flaska champagne som huvudvinst.

 

 

Mariehamn den 26 april 2011

 

 

Carina Aaltonen

 

 

Barbro Sundback

 

 

Camilla Gunell