Lag- och kulturutskottets betänkande 13/2016-2017

Lagtingsår: 2016-2017

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 13/2016-2017

 

Datum

 

Lag- och kulturutskottet

2017-03-29

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Lag- och kulturutskottets betänkande

Ändring av landskapslagen om posttjänster

·       Landskapsregeringens lagförslag nr 16/2016-2017

 

INNEHÅLL

Sammanfattning. 1

Landskapsregeringens förslag. 1

Utskottets förslag. 1

Utskottets synpunkter 1

Ärendets behandling. 3

Utskottets förslag. 3

 

 

Sammanfattning

 

Landskapsregeringens förslag

 

Landskapslagen om posttjänster föreslås ändrad så att kvalitetsnormerna för de samhällsomfattande posttjänsterna anpassas till utvecklingen i omvärlden. Landskapsregeringen föreslår även att verksamhetsställena för posttjänster i kommunen ska kunna vara mobila och att utdelning av post till höghus ska kunna ske till fastighetsboxar samt att synskadade ska kunna skicka försändelser som innehåller punktskrift avgiftsfritt.

 

Utskottets förslag

 

Utskottet föreslår att lagförslaget antas utan ändringar.

 

 

Utskottets synpunkter

 

Landskapslagen om posttjänster

Syftet med landskapslagen om posttjänster är att säkerställa att posttjänster av god kvalitet samt samhällsomfattande tjänster finns att tillgå på likvärdiga villkor i hela landskapet. Enligt lagen får postverksamhet utövas av sammanslutningar som beviljats tillstånd av landskapsregeringen. Ett tillstånd får förenas med villkor om en skyldighet för tillståndshavaren att tillhandahålla samhällsomfattande tjänster.

 

Åland-Post

Det landskapsägda aktiebolaget Åland-Post har ett tillstånd som ger skyldighet att tillhandahålla samhällsomfattande tjänster i enlighet med landskapslagen om posttjänster. Vid sidan av de samhällsomfattande tjänsterna bedriver företaget också affärer med fokus på logistik och e-handel men är organisatoriskt uppdelat så att de olika verksamhetsområdena är separerade från varandra. Åland-Post verkar därigenom på marknadens villkor på de affärsområden där företaget konkurrerar eller kan konkurrera med andra företag.

 

 

 

Kvalitetsnormer för de samhällsomfattande tjänsterna

Inom EU regleras postverksamheten genom postdirektivet vars syfte är att den internationella posttrafiken ska fungera bättre och att samarbetet mellan aktörerna inom branschen ska bli bättre. I postdirektivet ingår en skyldighet för medlemsstaterna att införa krav på befordringstider. Kvalitetsnormer för samhällsomfattande tjänster måste fastställas och det måste säkerställas att normerna är förenliga mellan EU-länderna. De nationella tillsynsmyndigheterna kan dock bevilja undantag från normerna om infrastruktur eller geografiska förhållanden kräver det.

     EU-länderna förändrar nu sina kvalitetsnormer så att tiderna blir mindre restriktiva och i en proposition om ändring av rikets postlag föreslås att kvalitetsnormerna ändras inom ramarna för undantagen från postdirektivet. Om förslaget godkänns av riksdagen kommer det att innebära att Åland post inte kan uppfylla de målsättningar för kvalitetsnormerna som för närvarande regleras i landskapslagen om posttjänster eftersom utdelningstiderna enligt landskapslagen om posttjänster är restriktivare än i riket. Landskapsregeringen föreslår därför att postlagen ändras så att kopplingen till kvalitetsnormerna tas bort. Utskottet har inga invändningar mot förslaget.

 

Begreppet vardag

Landskapsregeringen föreslår att begreppet arbetsdag byts ut mot begreppet vardag eftersom begreppet arbetsdag kan inbegripa både söndagar och söckenhelger. Utskottet konstaterar här att begreppet vardag betyder sådana måndagar till fredagar som inte är helgdagar.

 

Mobila verksamhetsställen

Landskapsregeringen föreslår även att lagen ändras så att s.k. mobila verksamhetsställen möjliggörs. Ett mobilt verksamhetsställe kan t.ex. vara en bil som kör till de olika delarna av kommunen och delar ut postpaket och som samtidigt tar emot brev och paket för leverans samt erbjuder annan postservice så att kunden inte måste ta sig till ett fast verksamhetsställe. Det ska dock fortsättningsvis vara möjligt för postföretagen att köpa tjänster av t.ex. lokala näringsidkare som verkar som ombud men i synnerhet där det inte är möjligt att få till stånd ett avtal med en lokal verksamhetsidkare kan ett mobilt verksamhetsställe vara ett alternativ.

     Utskottet konstaterar att det kan vara rationellt att postutdelarna tar med sig försändelser samtidigt som de delar ut post och att detta, om det sköts i enlighet med lagens anda, samtidigt kan innebära en utökad service för kunderna.

     För de kunder som är datoranvändare kommer Åland-Posts utökade service på internet också att innebära förbättringar i postservicen och för dem som får service via mobila verksamhetsställen innebär internetupplägget med ”Din sida” särskilt stora möjligheter.

 

Fastighetsboxar

Landskapsregeringen föreslår även att lagen ska ändras så att det framgår att brevförsändelser till bostadslägenheter i våningshus ska kunna bäras ut till fastighetsboxar istället för till varje enskild lägenhets brevinkast. Utskottet konstaterar att fastighetsboxar redan förekommer i nybyggda lägenhetshus och att lagändringen innebär en anpassning till verkligheten. Boxarna har tillkommit på fastighetsägarnas initiativ bland annat av säkerhetsskäl och för att undvika spring i trapporna. Boxarna, som även är fördelaktiga med tanke på brevbärarnas arbetsergonomi, ska också i framtiden vara frivilliga för fastighetsägarna.

     Kunder som på grund av sjukdom har svårt att hämta post från fastighetsboxar kan på basen av ett läkarintyg få rätt att på vissa villkor få posten utdelad till dörren. Åland-Post fakturerar landskapsregeringen för denna service och kostnaden uppgår årligen till drygt 20.000 euro.

     Utskottet konstaterar i sammanhanget att infrastrukturen sannolikt kommer att förändras framöver så att brevinkasten allt mer byts ut mot paketboxar i takt med att en allt större del av postförsändelserna består av paket istället för brev.

 

Allmänt använda kontantbetalningssätt

Utskottet har noterat att det i lagen talas om allmänt använda kontantbetalningssätt. I landskapsregeringens framställning 15/2010-2011 sägs att med kontantbetalning avses betalning med sedlar och mynt eller med till exempel bank- eller kreditkort.

 

Synskadades försändelser 

Landskapsregeringen har redan i samband med behandlingen av presidentens framställning om Världspostkonventionen meddelat sin avsikt att i samband med kommande ändringar i postlagstiftning föreslå en rätt för synskadade att skicka försändelser avgiftsfritt om de innehåller punktskrift och väger mindre än 7 kg. Utskottet har inga invändningar mot förslaget.

 

 

 

Ärendets behandling

     Lagtinget har den 13 mars 2017 inbegärt lag- och kulturutskottets yttrande över lagförslagen.

     Utskottet har i ärendet hört ministern Nina Fellman, lagberedaren Lotta Wikström, Åland-Posts Vd Henrik Lundberg, chefen för Posttjänster Eivor Granberg, chefen för ekonomi och kommunikation Johan Sundblom, ordföranden för Ålands handikappförbund Krister Sund och kommundirektören Christian Dreyer (per telefon).

     I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Harry Jansson, viceordföranden Roger Eriksson, ledamöterna Petri Carlsson, Bert Häggblom, Mikael Staffas och Tony Wikström.

 

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget antar lagförslaget i oförändrad lydelse.

 

 

 

 

Mariehamn den 29 mars 2017

 

 

Ordförande

 

 

Harry Jansson

 

 

Sekreterare

 

 

Susanne Eriksson