Lag- och kulturutskottets betänkande 5/2016-2017

Tillhör ärendet: Elsäkerhet
Lagtingsår: 2016-2017

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 5/2016-2017

 

Datum

 

Lag- och kulturutskottet

2016-12-01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Lag- och kulturutskottets betänkande

Marknadskontroll

Elsäkerhet

Hissäkerhet

·       Landskapsregeringens lagförslag nr 3/2016-2017

·       Landskapsregeringens lagförslag nr 4/2016-2017

·       Landskapsregeringens lagförslag nr 5/2016-2017

 

INNEHÅLL

Landskapsregeringens förslag. 1

Utskottets förslag. 2

Ärendets behandling. 3

Utskottets förslag. 3

 

 

 

Landskapsregeringens förslag

 

Förslagen är en del av en lagteknisk reform av produktsäkerhetslagstiftningen, som genomförs inom den Europeiska unionen. Det berör således ett antal direktiv med harmoniserade bestämmelser som rör utrustning för användning i explosionsfarliga omgivningar, elsäkerhet, elektromagnetisk kompatibilitet, explosiva varor för civilt bruk, hissar, säkerhetskomponenter till hissar och pyrotekniska artiklar.

     Dessa lagförslag ingår i ett sammanhang som innefattar aktuella lagförslag om anmälda organ, hissäkerhet och elsäkerhet. De rör dessutom de i lagtinget tidigare överlämnade lagförslagen om explosiva varors överensstämmelse med kraven (LF 22/2015-2016) samt om utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för användning i explosionsfarliga omgivningar (LF 21/2015-2016). Dessa lagförslag har också betydelse för ikraftträdandet av landskapslagen om antagande av en landskapslag om tillämpning i landskapet Åland av lagen om pyrotekniska artiklars överensstämmelse med kraven, vilket Ålands lagting har beslutat (LTB 26/2016) och om vilken Republikens president har meddelat att inget hinder finns för lagens ikraftträdande.

 

En ny landskapslag om marknadskontroll av vissa produkter

 

Landskapsregeringen föreslår att en allmän lag om tillsyn, övervakning och förvaltningsåtgärder för vissa produktgruppers säkerhet antas. Närmare bestämmelser om produktsäkerhet föreslås ingå i speciallagstiftning. Med denna ordning skapas allmänna och enhetliga lagstiftningsramar för tillsyn och övervakning av produktsäkerhet.

 

Tillämpning på Åland av rikets elsäkerhetslag

 

Landskapsregeringen föreslår att rikets elsäkerhetslag antas som blankettlag, med vissa avvikelser. Med förslaget genomförs Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/30/EU om elektromagnetisk kompatibilitet (EMC-direktivet) och Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/35/EU om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden av elektrisk utrustning (lågspänningsdirektivet). Direktiven ingår i den omstrukturering av produktlagstiftningen som genomförs inom Europeiska unionen. Omstruktureringen är i huvudsak lagteknisk och ändrar i begränsad omfattning regelverkets sakliga innehåll. Där ingår bestämmelser om säkerheten vid byggande av elanläggningar samt om driftsäkerhet för elektrisk utrustning och elanläggningar.

 

Tillämpning på Åland av rikets hissäkerhetslag

 

Landskapsregeringen föreslår att lagstiftningen om hissäkerhet ändras så att den utgör ett eget regelverk och inte ingår som en del i den allmänna elsäkerhetslagstiftningen. Även detta förslag är en del av den lagtekniska reform av produktsäkerhetslagstiftningen, som genomförs inom den Europeiska unionen. Förslaget beaktar Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/33/EU om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om hissar och säkerhetskomponenter till hissar (hissdirektivet).

 

Formella underrättelser

 

Både lågspänningsdirektivet och hissdirektivet skulle ha genomförts den 19 april 2016. Den Europeiska kommissionen har i juni 2016 lämnat formella underrättelser vilka landskapsregeringen har besvarat så att de kommer att notifieras till kommissionen våren 2017. Landskapsregeringen bedömer det vara fortsatt ändamålsenligt att i riket gällande bestämmelser blir tillämpliga i landskapet i fråga om el- och hissäkerhet men konstaterar att den rikslagstiftning som avses bli tillämplig endast fanns som propositioner (RP 116/2016 rd och RP 23/2016 rd) när lagförslaget överlämnades. Landskapsregeringen beslöt ändå att överlämna lagförslagen till lagtinget, i syfte att underlätta lagtingets beredning.

 

Utskottets förslag

 

Utskottet konstaterar att propositionerna har slutbehandlats i riksdagen den 15 november 2016 och att riksdagen fattade beslut om vissa ändringar i lagförslagen varav några föranleder ändringar i landskapsregeringens lagförslag.

 

En ny landskapslag om marknadskontroll av vissa produkter

 

Landskapsregeringen har föreslagit en fulltextlag om marknadskontrollen av vissa produkter. I samband med antagandet av motsvarande rikslag beslöt riksdagen om vissa ändringar i enlighet med ekonomiutskottets betänkande och grundlagsutskottets utlåtande varför lag- och kulturutskottet nu föreslår ändringar i 9 och 26 §§ i landskapsregeringens förslag till landskapslag om marknadskontrollen av vissa produkter.  

     Enligt 9 § 3 mom. om rätten att ta produkter för undersökning, ska marknadskontrollmyndigheten kunna ålägga den ekonomiska aktören att ersätta kostnaderna för anskaffning, provning och undersökning av produkten, om det framgår att produkten inte överensstämmer med kraven. Riksdagen ansåg, på förslag av grundlagsutskottet, att kravet på att myndigheternas åtgärder ska vara proportionerliga uppfylls bättre om ersättningsskyldigheten till exempel villkorades med att produkten ska strida mot kraven i betydande grad. Lag- och kulturutskottet föreslår motsvarande ändring av landskapslagens 9 § 3 mom.

     Riksdagen beslöt även om en ändring av paragrafen om sökande av ändring.  Enligt det uteslutna momentet får ett tillfälligt förbud som marknadskontrollmyndigheten har meddelat inte överklagas separat genom besvär men grundlagsutskottet konstaterar att även om marknadskontrollmyndigheten ska avgöra saken skyndsamt är det uppenbart att ett tillfälligt förbud kan orsaka avsevärda ekonomiska förluster. Eftersom var och en, enligt 21 § i grundlagen, har rätt att få ett beslut som gäller hans eller hennes rättigheter och skyldigheter behandlat vid domstol eller något annat oavhängigt rättskipningsorgan beslöts att besvärsförbudet stryks i lagförslaget. Lag- och kulturutskottet föreslår motsvarande ändring av 26 §. Till följd av strykningen av 2 mom. blir det föreslagna 3 mom. ett nytt 2 mom.

 

Tillämpning på Åland av rikets elsäkerhetslag

 

Landskapsregeringen har föreslagit en blankettlag grundat på en proposition till riksdagen. Riksdagen beslöt 15.11.2016 att anta rikslagen med ändringar i dess 3, 41, 81, 91 och 95 §§. Ändringarna bedöms inte förutsätta någon ändring av landskapsregeringens förslag till landskapslag. 

 

Tillämpning på Åland av rikets hissäkerhetslag

 

Landskapsregeringen har föreslagit en blankettlag grundat på en proposition till riksdagen. Riksdagen beslöt att anta rikslagen utan ändringar. Inga ändringar föreslås heller i det lagförslag som landskapsregeringen har lämnat till lagtinget.

 

Nordisk examensgiltighet

 

Utskottet betonar vikten av att landskapsregeringen så långt det är möjligt tillämpar principen om nordisk examensgiltighet för aktörer verksamma inom de aktuella branscherna.


 

Ärendets behandling

 

Lagtinget har den 9 november 2016 inbegärt lag- och kulturutskottets yttrande i ärendena.

     Utskottet har i ärendet hört elinspektören Johnny Lindström.

     I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Harry Jansson, viceordföranden Roger Eriksson, ledamöterna Petri Carlsson, Brage Eklund, Bert Häggblom, Mikael Staffas och Tony Wikström.

 

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget antar lagförslagen i oförändrad lydelse, dock så att landskapslagen om marknadskontrollen av vissa produkter får följande lydelse:

 

 

 

L A N D S K A P S L A G
om marknadskontrollen av vissa produkter

 

     I enlighet med lagtingets beslut föreskrivs:

 

1 kap.
Allmänna bestämmelser

 

1 - 3 §§

(Lika som i lagförslaget).

 

2 kap.
Ordnande av tillsynen

 

4 – 6 §§

(Lika som i lagförslaget).

 

 

 

3 kap.
Tillsynsåtgärder

 

7 – 8 §§

(Lika som i lagförslaget).

 

 

9 §

Rätt att ta produkter för undersökning

     (1-2 mom. lika som i lagförslaget).

     Om en produkt inte överensstämmer med kraven och bristen på överensstämmelse är betydlig, kan tillsynsmyndigheten ålägga den ekonomiska aktören att ersätta kostnaderna för anskaffning, testning och undersökning av produkten. Ersättningen för kostnaderna är direkt utsökningsbar från den ekonomiska aktören i den ordning som gäller enligt lagen om verkställighet av skatter och avgifter (FFS 706/2007).

 

10 – 24 §§

(Lika som i lagförslaget).

 

 

 

4 kap.
Särskilda bestämmelser

 

25 §

(Lika som i lagförslaget).

 

26 §

Sökande av ändring

     (1 mom. lika som i lagförslaget).

     ( 2 mom. utesluts).

     (2 mom. lika som i lagförslagets 3 mom.).

 

27 §

Ikraftträdande

     (Lika som i lagförslaget).

 

 

 

Mariehamn den 1 december 2016

 

 

Ordförande

 

 

Harry Jansson

 

 

Sekreterare

 

 

Susanne Eriksson