Lagförslag 10/2016-2017

Lagtingsår: 2016-2017
Typ av dokument: Lagförslag

Ladda ner Word-dokument

 

LAGFÖRSLAG nr 102016-2017

 

Datum

 

 

2016-12-21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Ändrade regler för användning av provnummerskyltar

 

 

Huvudsakligt innehåll

 

Landskapsregeringen föreslår att landskapslagen om besiktning och registrering av fordon ändras så att företag som tillverkar, säljer, utrustar eller reparerar fordon kan få tillstånd att tillfälligt använda ett avställt eller ännu inte registrerat fordon i trafik om fordonet försetts med provnummerskyltar.

     Genom förslaget utökas möjligheten att använda provnummerskyltar tillfälligt i trafik och de åländska företagen får samma fördelar i fordonsbeskattningen som de finländska företagen har i riket. Förslaget medför att systemet med provnummerskyltar återigen kan användas för det syfte som regleringen var avsedd för.

 

__________________

 


 

INNEHÅLL

Huvudsakligt innehåll 1

Allmän motivering. 3

1. Bakgrund. 3

2. Rikets lagstiftning. 3

3. Landskapsregeringens förslag. 4

4. Förslagets verkningar 4

Detaljmotivering. 5

Ändring av landskapslagen om besiktning och registrering av fordon. 5

Lagtext 6

L A N D S K A P S L A G om ändring av landskapslagen om besiktning och registrering av fordon  6

Parallelltexter 7

 


 

Allmän motivering

 

1. Bakgrund

 

Landskapslagen (1993:19) om besiktning och registrering av fordon trädde i kraft den 1 april 1993 och tillkom genom en revidering av tidigare bestämmelser om fordons konstruktion, utrustning, besiktning, registrering m.m., som huvudsakligen var införda i landskapslagen (1958:25) om fordon för landskapet Åland, motorfordonslagen, och motorfordonsförordningen (1960:27) för landskapet Åland. Syftet var att åstadkomma en mer överskådlig lagstiftning till följd av den tekniska utvecklingen och de ökade trafiksäkerhetskraven.

     I 12 kap. landskapslag om besiktning och registrering finns bestämmelser om provnummerskyltar. Enligt 34 § kan ett företag som tillverkar, säljer, utrustar eller reparerar fordon få tillstånd att använda provnummerskyltar, varvid ett registreringspliktigt fordon får brukas även om det inte är registrerat förutsatt att det är behörigen försäkrat samt under förutsättning att ett intyg över rätten att använda provnummerskyltar medförs i fordonet. Provnummerskyltarna ska fästas på fordonet på samma sätt som registreringsskyltar.

     Bestämmelserna om provnummerskyltar fanns redan i motorfordonslagen och vitsen med bestämmelserna är att ge den som yrkesmässigt tillverkar, transporterar eller handlar med motordrivna fordon eller släpfordon rätt att under vissa förutsättningar köra oregistrerade och avställda fordon på vägarna och på det sättet befria innehavaren från omotiverade kostnader för fordonskatt. Under de senaste tio åren har dock systemet med registrering och avregistrering av fordon ändrats och utvecklats, vilket har försvårat användandet av provnummerskyltar. Landskapslagen om besiktning och registrering har ändrats ett flertal gånger. Genom en ändring av lagen 2005[1] infördes begreppen avställning och påställning, som en följd av skrotningsdirektivet[2]. Direktivet syftar till att förebygga ansamling av avfall från skrotfordon genom att främja en ökad återanvändning och återvinning av dem. Innan skrotningsdirektivet implementerades kunde fordon fritt registreras och avregistreras. Genom skrotningsdirektivet begränsades begreppen registrering och avregistrering till att avse de tillfällen då ett fordon registreras första gången respektive då ett fordon stadigvarande tas ur bruk. En fordonsägare måste idag, i det fall fordonet inte har exporterats och registrerats utomlands, uppvisa ett skrotningsintyg från en auktoriserad behandlingsanläggning för att fordonet stadigvarande ska avföras ur fordonsregistret. För fordon som tillfälligt tas ur bruk används istället avställning. Ett avställt fordon får inte användas i trafik innan det påställts. Ett avställt fordonet är fortfarande kvar i fordonsregistret så att ägaren kan spåras.

     Den här ändringen har begränsat användandet av provnummerskyltar till att endast gälla fordon som inte har registrerats ännu. För fordon som är registrerade och påställda ska i enlighet med fordonsskattelagen (FFS 1281/2003) fordonsskatt betalas till staten. Det innebär att exempelvis bilfirmor som säljer begagnade fordon inte kan ställa av fordonen för att slippa betala fordonsskatt utan måste ha fordonen påställda och försedda med registreringsskyltar för att kunderna ska kunna provköra fordonen.

 

2. Rikets lagstiftning

 

I riket regleras förfarandet med registrering, avregistrering, avställning och påställning av fordon i 66-66f §§ fordonslagen (FFS 1090/2002). Bestämmelser om avställning av fordon finns i 66c §. Enligt 66f § kan trafiksäkerhetsverket, bevilja ett affärsföretag, en inrättning eller någon annan sammanslutning som tillverkar, säljer, utrustar eller reparerar fordon eller som idkar transportverksamhet eller som bedriver forskning som gäller fordon, ett provnummerintyg för högst ett år. Intyget ger begränsad rätt att tillfälligt i trafik och i övrigt med provnummerskyltar använda ett fordon som inte registrerats första gången i Finland eller som avställts i Finland.

     Vem som omfattas av fordonsskattskyldighet och tidpunkten för när skyldigheten inträder och upphör fastställs i fordonsskattelagen (FFS 1281/2003). Enligt 4 § fordonsskattelagen ska fordonsskatt betalas för fordon i kategori M och N som är införda i fordonsregistret. Fordonsskatt uppbärs dock inte för fordon som avställts i enlighet med 66c § i fordonslagen. Enligt 4a § 2 mom. 3 punkten fordonsskattelagen får ett fordon som avställts användas i trafik utan skyldighet att betala fordonsskatt när fordonet i enlighet med 66f § fordonslagen används med provnummerskyltar.

     I fordonsskattelagen saknas hänvisning till fordon som avställts i enlighet med landskapslagen om besiktning och registrering av fordon, men fordonsskatt ha trots frånvaron av en mer konkret bestämmelse inte uppburits för dessa fordon.

 

3. Landskapsregeringens förslag

 

Landskapsregeringen föreslår att 34 § 1 mom. landskapslagen om besiktning och registrering av fordon ändras så att företag som tillverkar, säljer, utrustar eller reparerar fordon kan få tillstånd att, med provnummerskyltar, tillfälligt i trafik och med begränsad rätt, använda ett fordon som inte har registrerats eller som avställts. Skillnaden mot tidigare är att även avställda fordon ska kunna användas med provnummerskyltar.

     Som en konsekvens av ändringen av 34 § görs också en ändring av 30a § så att ett avställt fordon ges en begränsad rätt att framföras på väg om fordonet förses med provnummerskyltar.

 

4. Förslagets verkningar

 

Förslaget innebär att systemet med provnummerskyltar utvidgas och återigen kan användas i det syfte som regleringen ursprungligen infördes för.

Bestämmelserna uppdateras för att passa ihop med dagens reglering och med dagens förfarande där avregistrering endast är möjligt för fordon som varaktigt slutar användas i vägtrafik i landskapet. Förslaget innebär vidare att i landskapet verksamma företag som tillverkar, säljer, utrustar eller reparerar fordon, på samma villkor som liknande företag i riket, kan använda sig av provnummerskyltar. Genom förslaget kan fordon som finns i verksamheten vara avställda i fordonsregistret, men ändå tillfälligt provköras av kunder, reparatörer m.fl. som ett led i näringsverksamheten.

Idag beräknas fordonsskatten som företagare måste betala till staten på grund av gällande regler uppgå till 50 000-60 000 euro per år. Genom förslaget kan verksamhetsutövarna på Åland ställa av sina fordon och därigenom slippa betala fordonsskatten men ändå ha fordonen tillgängliga för provkörningar och liknande.

      Den ändring som genomförs bedöms inte ha några effekter på miljön. De fordon som förväntas förses med provnummerskyltar används idag i samma utsträckning men som påställda.

     Lagförslaget bedöms endast ha liten effekt på motorfordonsbyråns verksamhet.

 

Detaljmotivering

 

Ändring av landskapslagen om besiktning och registrering av fordon

 

30a § Avställning. I paragrafen har ett undantag från regeln att det är förbjudet att framföra ett avställt fordon på väg införts. Ett företag som tillverkar, säljer, utrustar eller reparerar fordon kan av motorfordonsbyrån få rätt att förse sina avställda fordon med provnummerskyltar så att de kan framföras på väg.

 

34 § Provnummerskyltar. I paragrafens 1 mom. har avställda fordon lagts till som fordon som tillfälligt får användas i trafik med provnummerskyltar och med tillstånd från motorfordonsbyrån. Genom förslaget ges åländska företag samma möjligheter att använda provnummerskyltar i sin verksamhet som de i riket.

 


Lagtext

 

Landskapsregeringen föreslår att följande lag antas.

 

L A N D S K A P S L A G
om ändring av landskapslagen om besiktning och registrering av fordon

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 30a § 1 mom. och 34 § 1 mom. landskapslagen (1993:19) om besiktning och registrering av fordon, av dessa lagrum 30a § 1 mom. sådant det lyder i landskapslagen 2005/19 som följer:

 

 

30a §

Avställning

     Den som tillfälligt vill ta sitt fordon ur bruk kan göra en anmälan om avställning hos motorfordonsbyrån. Avställningen träder i kraft dagen efter den dag anmälan görs. Ett avställt fordon får inte brukas på väg annat än i den omfattning som får ske i fråga om ett fordon som försetts med provnummerskyltar.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

34 §

Provnummerskyltar

     Ett företag som tillverkar, säljer, utrustar eller reparerar fordon kan av motorfordonsbyrån få tillstånd att använda provnummerskyltar, varvid ett fordon som inte är registrerat i landskapet eller som är avställt får användas tillfälligt i trafik förutsatt att det är behörigen försäkrat och att intyg från tillståndsgivande myndighet över rätten att använda provnummerskyltar medförs. Skyltarna ska fästas på fordonet på sätt som föreskrivs för registreringsskyltar.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den ….

 

__________________

 

 

Mariehamn den 21 december 2016

 

 

L a n t r å d

 

 

Katrin Sjögren

 

 

Föredragande minister

 

 

Mika Nordberg

 


Parallelltexter

 

·       Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag nr 10/2016-2017



[1] ÅFS 2005/19, FR 14/2003-2004

[2] Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/53/EG om uttjänta fordon