Lagförslag 5/2016-2017

Tillhör ärendet: Hissäkerhet
Lagtingsår: 2016-2017
Typ av dokument: Lagförslag

Ladda ner Word-dokument

 

LAGFÖRSLAG nr 5/2016-2017

 

Datum

 

 

2016-10-27

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Hissäkerhet

 

 

Huvudsakligt innehåll

 

Landskapsregering föreslår att lagstiftningen om hissäkerhet ändras så att den utgör ett eget regelverk, och inte ingår som en del i den allmänna elsäkerhetslagstiftningen. Förslaget är en del av en lagteknisk reform av produktsäkerhetslagstiftningen, som genomförs inom den Europeiska unionen. Förslaget beaktar Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/33/EU om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om hissar och säkerhetskomponenter till hissar (hissdirektivet).

     Ovan nämnda direktiv skulle ha genomförts den 19 april 2016. Den Europeiska kommissionen har i juni 2016 lämnat en formell underrättelse vilken landskapet har besvarat så att de kommer att notifieras till kommissionen våren 2017. Landskapsregeringen bedömer det vara fortsatt ändamålsenligt att i riket gällande bestämmelser om elsäkerhet blir tillämpliga i landskapet. Men den rikslagstiftning som avses bli tillämplig finns i detta skede endast som en proposition (RP 23/2016 rd) vilken inte riksdagen har beslutat om. Landskapsregeringen har mot denna bakgrund ändå beslutat att överlämna detta lagförslag till lagtinget, i syfte att underlätta lagtingets beredning. Lagtinget bör mot bakgrund av detta beakta riksdagens slutbehandling av propositionen. Landskapsregeringen följer den fortsatta processen och kommer att förse lagtinget med nödvändig information.

 

__________________

 


 

INNEHÅLL

Huvudsakligt innehåll 1

Allmän motivering. 3

1. Bakgrund. 3

2. Överväganden. 3

3. Förslag. 4

4. Förslagets verkningar 4

Detaljmotivering. 5

Landskapslag om tillämpning på Åland av rikets hissäkerhetslag. 5

Lagtext 8

L A N D S K A P S L A G om tillämpning på Åland av rikets hissäkerhetslag. 8

Bilaga - rikets hissäkerhetslag. 10

 


 

Allmän motivering

 

1. Bakgrund

 

Bestämmelser om elsäkerhet i hissar finns i elsäkerhetslagstiftningen. Med stöd av landskapslagen (2011:9) om tillämpning i landskapet Åland av elsäkerhetslagen gäller landskapsförordningen (2011:11) om tillämpning av riksbestämmelser om elsäkerhet. I enlighet med dessa författningar har handels- och industriministeriets förordning om användningen av hissar (FFS 663/1996) med vissa avvikelser gjorts tillämplig i landskapet. Med regelverket har i landskapet genomförts Europaparlamentets och rådets direktiv 95/16/EG om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om hissar.

     Sedan den 20 april 2016 har det tidigare hissdirektivet ersatts med Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/33/EU om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om hissar och säkerhetskomponenter till hissar (hissdirektivet). Direktivet ansluter i hög grad till det tidigare, där finns bestämmelser om säkerhet, tillgänglighet och åtkomlighet för underhållsarbeten. Det innebär inga ändringar av de grundläggande hälso- och säkerhetskraven. Hissdirektivet skiljer sig dock genom att mer betona de ekonomiska aktörernas ansvar för att hissar och säkerhetskomponenter till hissar uppfyller de grundläggande kraven. Ekonomiska aktörer är såväl installatörer av hissar som tillverkare, importörer och distributörer av säkerhetskomponenter till hissar.

     I enlighet med 18 § 23 punkten själstyrelselagen har landskapet lagstiftningsbehörighet i fråga om näringsverksamhet med beaktande av vad som stadgas i 27 och 29 §§ självstyrelselagen. I enlighet med 18 § 10 och 12 punkterna själstyrelselagen har landskapet lagstiftningsbehörighet också i frågor om natur- och miljövård samt hälso- och sjukvård. Till rikets lagstiftningsbehörighet hör till dessa delar bl.a. utrikeshandel, måttenheter, mätredskap och mätmetoder samt standardisering. Enligt 27 § 10, 29 och 30 punkterna självstyrelselagen har riket också lagstiftningsbehörighet bl.a. i frågor om främjande av konkurrens och konsumentskydd, smittsamma sjukdomar samt framställning av gifter.

 

2. Överväganden

 

Landskapets regelverk om elsäkerhet i hissar är en blankettlagstiftning genom vilken rikslagstiftning med vissa avvikelser har gjorts tillämplig. Ändringar är nu aktuella i rikslagstiftningen, till följd av de nya unionsbestämmelserna med krav på lagtekniska ändringar av produktsäkerhetslagstiftningen. Regelstrukturen omfattar en allmän förvaltningslag (marknadskontrollag) till vilken länkas speciallagar, varav en lag rör elsäkerhet i hissar. Det övergripande målet är att minska och undanröja hinder för den fria rörligheten för varor på den inre marknaden. Näringsidkarna ska se till att deras produkter uppfyller bestämda unionsgemensamma krav, vilket ger dem lika konkurrensvillkor. Se om detta i den Europeiska kommissionens förslag av den 13 februari 2013; ”paket om produktsäkerhet och marknadskontroll” COM(2013) 75 final.

     Förvaltningsbestämmelserna i rikets lag om marknadskontroll föreslås tillämplig på lagstiftning om elektriska produkter, explosionsfarliga och pyrotekniska produkter, tryckkärl samt mätinstrument i enlighet med följande närliggande propositioner:

-      RP 19/2016 med förslag till lag om överensstämmelse med kraven för utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för användning i explosionsfarliga omgivningar (Ekonomiutskottets betänkande 5/2016 rd)

-      RP 20/2016 med förslag till lag om explosiva varors överensstämmelse med kraven och till vissa lagar som har samband med den (Ekonomiutskottets betänkande 7/2016 rd)

-      RP 23/2016 med förslag till hissäkerhetslag (Ekonomiutskottets betänkande 4/2016 rd)

-      RP 40/2016 med förslag till lag om marknadskontrollen av vissa produkter

-      RP 116/2016 med förslag till elsäkerhetslag och till lag om ändring av lagen om anmälda organ för vissa produktgrupper

 

     En bedömningsprocedur ska ha genomförts av anmälda organ. För detta ska varje medlemsstat ha en anmälande myndighet med ansvar för att bedöma och godkänna anmälda organ, som svarar för den praktiska bedömningen av produkters överensstämmelse med gällande krav. Avsikten är att lagstiftningen om hissäkerhet ska träda i kraft samtidigt med att den aktuella marknadskontrollagen, en lagstiftning om anmälda organ för vissa produktgruppen samt annan berörd produktansvarslagstiftning.

     Landskapsregeringen bedömer det vara fortsatt ändamålsenligt att i riket gällande bestämmelser om elsäkerhet blir tillämpliga i landskapet, med behövliga avvikelser. Så som redovisats ovan så har en ny rikslagstiftning som avses i propositionen i detta skede inte trätt i kraft. Riksdagens ekonomiutskott har lämnat ett betänkande i ärendet (EkUB 4/2016). Lagtinget bör mot bakgrund av detta beakta riksdagens slutbehandling av propositionen. Landskapsregeringen följer den fortsatta processen och kommer att förse lagtinget med nödvändig information.

 

3. Förslag

 

Landskapsregeringen föreslår att rikets hissäkerhetslag med vissa avvikelser görs tillämplig i landskapet. Bestämmelser om för lagen viktiga förvaltningsåtgärder antas i en allmän marknadskontrollag, se landskapsregeringens aktuella lagförslag om marknadskontroll. Landskapsregeringen kommer att överväga om och i sådana fall hur riksförordningar som antagits med stöd av rikslagen ska göras tillämpliga i landskapet. Landskapsregeringen föreslås vara tillsynsmyndighet.

     Med den föreslagna hissäkerhetslagstiftningen regleras tekniska frågor rörande hissars konstruktion på i huvudsak samma sätt som i riket. Allmänt gäller att lagregleringsutrymmet begränsas av frågor som rör det fria varuutbytet inom den Europeiska unionen, såväl som av bestämmelser i rikslagstiftningen om tillämpning av standarder. Unionens produktkrav och tillämpningen av lagstadgade och frivilliga standarder ger tillverkare och importörer enkla och effektiva sätt att visa att en produkt uppfyller krav på kvalitet, säkerhet och kompatibilitet med andra produkter. Produktkraven i detta lagförslag avviker inte från vad som gäller i kringliggande regioner. Med den föreslagna blankettlagstiftningen uppnås dessutom att landskapets regelverk fortlöpande förblir i fas inte bara med rikets utan med hela unionens hissäkerhetskrav.

 

4. Förslagets verkningar

 

I detta lagförslag föreslagna ändringar i hissäkerhetslagstiftningen är väsentligen lagstiftningstekniska, förslaget medför inga betydande ändringar i regelverkets krav på hissar. I fråga om förfaranderegler och myndighetsförvaltning föreskrivs bland annat att

     – nya hissar ska inte som hittills anmälas till den ansvariga myndigheten,

     – den första besiktningen av hissar ska göras inom två år, istället för som nu inom fyra år, därefter ska de som nu besiktigas vartannat år,

     – så kallade villahissar (lätthissar) i privat bruk ska certifieringsbesiktigas inom tre månader efter att den har tagits i bruk, kravet på besiktning vartannat år tas bort.

     Lyftdörrar med lyfthöjden 2,9 meter ska obligatoriskt besiktigas minst vart fjärde år.

     Verksamhetsutövare som installerar nya hissar behöver inte längre anmäla hissarbeten till landskapsregeringen och behöver inte i sin tjänst ha någon ledare av hissarbeten. Fortsatt krävs dock anmälan samt att en ledare av hissarbeten ska utses vid underhålls- och reparationsarbeten på hissar.

     Nya hissar ska inte omfattas av nuvarande krav på ibruktagnings- och certifieringsbesiktning, som ska utföras i enlighet med 1 § 4 punkten landskapsförordningen om tillämpning av riksbestämmelser om elsäkerhet. Med stöd av detta tillämpas 3 och 4 §§ handels- och industriministeriets beslut om ibruktagning och drivande av eldrivna hissar (FFS 663/1996). Istället ska tillverkare och leverantörer lämna en EU-försäkran om att en produkt överensstämmer med lagens väsentliga hälso- och säkerhetskrav. Detta efter hissen först i enlighet med 12-15 §§ rikets hissäkerhetslag har bedömts av ett anmält organ för överensstämmelse med kraven. En CE-märkning ska därefter fästas på hissen. I unionens hissdirektiv (bilaga V) beskrivs närmare processen för slutlig kontroll av hissar.

     Förslaget får inga väsentliga följder för enskilda, företagare, landskapets organisation eller ekonomi och bedöms inte få följder för jämställdheten mellan kvinnor och män.

 

Detaljmotivering

 

Landskapslag om tillämpning på Åland av rikets hissäkerhetslag

 

1 § Lagens tillämpningsområde. Genom blankettbestämmelsen kommer rikslagens syfte att säkerställa att berörda frågor om hissars säkerhet omfattas också i landskapslagstiftningen.

 

2 § Myndighetsutövning. Statliga myndigheters uppgifter föreslås inom landskapets behörighet bli skötta av landskapsregeringen. Landskapsregeringen har således både ansvar som hissäkerhetsmyndighet och kompetensbedömningsorgan. I 2 mom. tydliggörs tillämpligheten av landskapets viteslagstiftning.

 

3 § Avvikelser från rikslagen. Hänvisningar i rikslagen till andra rikslagar kan inom landskapets behörighet avse landskaslagstiftning, så som visas i följande tabell:

 

Hänvisningar i rikets hissäkerhetslag till andra rikslagar:

 

Hänvisningarna kan i landskapet avse dessa landskapslagar:

elsäkerhetsL (FFS …/2016)

LL (0000:00) om tillämpning i landskapet av rikets elsäkerhetslag

 

L om marknadskontrollen av vissa produkter (FFS …/2016).

LL (0000:00) om marknadskontrollen av vissa produkter

 

markanvändnings- och byggL (FFS 132/1999)

plan- och byggL (2008:102) för landskapet Åland

 

L om offentlighet i myndigheternas verksamhet (FFS 621/1999)

LL (1977:72) om allmänna handlingars offentlighet

 

 

 

L om erkännande av yrkeskvalifikationer (FFS 1384/2015)

LL (2011:120) om erkännande av yrkeskvalifikationer

 

förvaltningsL (FFS 434/2003)

L om elektronisk kommunikation i myndigheternas verksamhet (FFS 13/2003)

förvaltningsL (2008:9) för landskapet Åland

vitesL (FFS 1113/1990)

LL (2008:10) om tillämpning på landskapet Åland av viteslagen

 

polisL (FFS 872/2011)

polisL (2013:87) för Åland

 

Till riksbehörighet hör bl.a. arbetarskyddslagen (FFS 738/2002), konsumentsäkerhetslagen (FFS 920/2011), skadeståndslagen (FFS 412/1974) och lagen om CE-märkningsförseelse (FFS 187/2010).

 

 

     Hissleverantörer och tillverkare av säkerhetskomponenter till hissar ska lämna en EU-försäkran om att deras produkt överensstämmer med lagens väsentliga hälso- och säkerhetskrav (jfr 7 § rikets hissäkerhetslag). Med detta påtar de sig ett ansvar för att hissen respektive dess säkerhetskomponenter uppfyller lagens krav. I lagen föreslås intaget en bestämmelse till skydd för svenska språkets användning. Landskapsregeringen föreslås dock i enskilda fall som rör EU-försäkran om överensstämmelse kunna godta användningen av ett annat språk, då landskapet saknar produktion av hissar och säkerhetskomponenter till dem samt att det kan vara osmidigt om sakligheten i en försäkran är uppenbar även om den ges på ett annat språk än svenska. Landskapsregeringen kan i landskapsförordning närmare föreskriva om EU-försäkran om överensstämmelse.

     I landskapet föreskrivs inte om och landskapsregeringen har nu ingen avsikt att tillsätta en sådan delegation för el- och hissäkerhet som avses i 87 § rikets hissäkerhetslag.

 

4 § Behörighet att utföra besiktning. I riket kan Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes, www.tukes.fi) ackreditera auktoriserade besiktningsmän och auktoriserade organ för besiktning, vilka definieras i 5 § 23 och 26 punkterna rikets hissäkerhetslag. En auktoriserad besiktningsman kan godkännas att besiktiga lyftdörrar medan ett auktoriserat organ kan godkännas att besiktiga såväl hissar, som lyftdörrar och andra anordningar som omfattas av lagen.

     I Sverige kan Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac, .swedac.se) ackreditera besiktningsorgan. Grundläggande bestämmelser om hissar finns Sveriges plan- och bygglag (SFS 2010:900) samt i Boverkets och Swedacs föreskrifter (jfr BFS 2016:2 och STAFS 2015:6).

     I enlighet med bestämmelserna om det i landskapslagen (2011:120) om erkännande av yrkeskvalifikationer kan landskapsregeringen godkänna auktoriserade besiktningsmän och auktoriserade organ utöver från riket och Sverige också från andra länder.

 

5 § Behörighet att utföra hissarbeten. Med hissarbete avses underhålls-, reparations- och ombyggnadsarbeten i hissar, och omfattar således inte installation av nya hissar. I 45 § rikets hissäkerhetslag föreskrivs om grundläggande krav på yrkeskompetens för dem som utför hissarbeten. Den som leder ett hissarbete ska se till att man anlitar personer med yrkeskompetens.

     Bestämmelser som rör installation av nya hissar finns i 2 och 3 kap. rikets hissäkerhetslag. I 2 kap. ingår bestämmelser om hälso- och säkerhetskrav – om hissars och säkerhetskomponenters överensstämmelse med kraven. I 3 kap. ingår bestämmelser om det ansvar för överensstämmelse med kraven som ligger hos hissleverantörer, komponenttillverkare, auktoriserade representanter, importörer och distributörer (ekonomisk aktörer).

 

6 § Landskapsförordning. Närmare delegeringsbestämmelser för landskapsregeringens förordningsmakt är desamma som finns i rikslagen.

 

7 § Sökande av ändring. I paragrafen återges självstyrelselagens besvärsbestämmelser, samt att grunderna för besvär är desamma vilka ingår i rikets hissäkerhetslag.

 

8 § Ikraftträdande. Lagen föreslås träda i kraft vid en tidpunkt som landskapsregeringen beslutar. Den närmare tidpunkten är beroende av ikraftträdandet av ikraftträdandet av en allmän marknadskontrollag. Landskapsregeringen avsikt är att lagarna ska beslutas träda i kraft från samma tidpunkt.

 


Lagtext

 

Landskapsregeringen föreslår att följande lag antas.

 

 

L A N D S K A P S L A G
om
tillämpning på Åland av rikets hissäkerhetslag

 

     I enlighet med lagtingets beslut föreskrivs:

 

1 §

Lagens tillämpningsområde

     Rikets hissäkerhetslag (FFS …/2016) tillämpas i landskapet, med de avvikelser som anges i denna lag. Ändringar av rikets hissäkerhetslag ska gälla i landskapet från tidpunkten för dess ikraftträdande i riket om inte annat följer av denna lag.

 

2 §

Myndighetsutövning

     Om inte annat särskilt stadgas i denna lag eller i annan landskapslag ska de förvaltningsuppgifter som enligt rikets hissäkerhetslag ankommer på statens myndigheter i landskapet skötas av landskapsregeringen, till den del förvaltningen hänför sig till uppgifter inom landskapets lagstiftningsbehörighet.

     Landskapsregeringen ska ålägga den som bryter mot de skyldigheter som föreskrivs i eller med stöd av denna lag att avhjälpa felet eller försummelsen. Beslutet kan förenas med vite enligt bestämmelserna i landskapslagen (2008:10) om tillämpning i landskapet Åland av viteslagen.

 

3 §

Avvikelser från rikslagen

     Hänvisningar i rikets hissäkerhetslag till riksförfattning ska inom landskapets behörighet avse hänvisning till motsvarande bestämmelser som finns i landskapslagstiftningen.

     En EU-försäkran om överensstämmelse, bruksanvisningar och annan information som avses i denna lag ska vara på svenska språket. Landskapsregeringen kan i enskilda fall medge att en EU-försäkran om överensstämmelse som avses i rikets hissäkerhetslag ges på ett annat språk än svenska.

     Landskapsregeringen kan biträdas av en sådan delegation för el- och hissäkerhet som avses i 87 § rikets hissäkerhetslag.

 

4 §

Behörighet att utföra besiktning

     Den anses ha behörighet som auktoriserad besiktningsman eller som auktoriserat organ som har sådan i enlighet med de kompetenskrav som gäller för sådan behörighet i riket eller i Sverige. Bestämmelser om erkännande av yrkeskvalifikationer finns i landskapslagen (2011:120) om erkännande av yrkeskvalifikationer.

     Landskapsregeringen för ett register över auktoriserade besiktningsmän och auktoriserade organ.

 

5 §

Behörighet att utföra hissarbeten

     Den anses ha behörighet att utföra hissarbeten som har sådan i enlighet med de kompetenskrav som gäller för sådan behörighet i riket eller i Sverige.

     Landskapsregeringen för ett register över verksamhetsutövare som avses i 1 mom.

 

6 §

Landskapsförordning

     Landskapsregeringen kan inom landskapets behörighet genom landskapsförordning besluta att författningar som utfärdats med stöd av rikets hissäkerhetslag ska tillämpas i landskapet oförändrade eller med de ändringar landskapsregeringen föreskriver.

 

7 §

Sökande av ändring

     Beslut som har fattats med stöd av denna lag får överklagas enlighet med vad som gäller för rätt att söka ändring enligt rikets hissäkerhetslag. I 25 § självstyrelselagen finns bestämmelser om besvär över landskapsregeringens beslut.

 

8 §

Ikraftträdande

     Denna lag träder i kraft den …

     Åtgärder som lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

 

__________________

 

 

Mariehamn den 27 oktober 2016

 

 

L a n t r å d

 

 

Katrin Sjögren

 

 

Föredragande minister

 

 

Camilla Gunell

 


Bilaga - rikets hissäkerhetslag

 

 

Hissäkerhetslag

 

     I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

 

1 kap.
Allmänna bestämmelser

 

1 §

Lagens syfte

     Syftet med denna lag är att säkerställa överensstämmelse med kraven hos och den fria rörligheten av hissar och säkerhetskomponenter till hissar som släpps ut på marknaden. Genom denna lag genomförs Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/33/EU om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om hissar och säkerhetskomponenter till hissar, nedan hissdirektivet.

     Denna lag syftar också till att säkerställa säkerheten hos hissar i drift.

 

2 §

Tillämpningsområde

     Denna lag ska tillämpas på hissar som är permanent installerade i byggnader och anläggningar och som är avsedda för transport av

     1) personer,

     2) personer och gods,

     3) enbart gods om lastbäraren utan svårighet kan beträdas av en person och är utrustad med manöverknappar som finns antingen inuti lastbäraren eller inom räckhåll för en person som befinner sig i lastbäraren.

     Med undantag för 2 och 3 kap., ska denna lag också tillämpas på lätthissar, rulltrappor, rullramper och paternosterhissar för personbefordran.

     Bestämmelserna i 1, 6, 8 och 9 kap. samt 53 och 54 § tillämpas också på eldrivna lyftdörrar där dörrytan inte vrids till en rulle runt axeln och som inte är i privat bruk.

     Denna lag tillämpas också på säkerhetskomponenter till hissar.

 

3 §

Begränsningar av tillämpningsområdet

     Denna lag tillämpas inte på följande anordningar:

     1) bygghissar,

     2) linbanor och släpliftar, inklusive bergbanor,

     3) hissar som är särskilt konstruerade och tillverkade för militära eller polisiära ändamål,

     4) lyftanordningar från vilka arbete kan utföras,

     5) gruvhissar med linspel,

     6) lyftanordningar som är avsedda för lyft av aktörer under artistiska framträdanden,

     7) lyftanordningar som är installerade i transportmedel,

     8) lyftanordningar som utgör en beståndsdel av en maskin och uteslutande är avsedda för tillträde till arbetsplatser, inbegripet underhålls- och inspektionsplatser på maskinen,

     9) kuggstångsdrivna tåg.

     Bestämmelserna i 2 och 3 kap. tillämpas inte på hissar med en hastighet av högst 0,15 m/s.

 

4 §

Definitioner

     I denna lag avses med

     1) hiss en lyftanordning som betjänar fasta stannplan och som har en lastbärare som styrs längs fasta gejdrar med en lutning större än 15 grader mot horisontalplanet, eller en lyftanordning som rör sig längs en fast rörelsebana trots att den inte är styrd längs fasta gejdrar,

     2) lastbärare den del av hissen som bär upp personer eller gods, för att lyfta eller sänka dessa,

     3) lätthiss en vertikalhiss med schakt som är avsedd för personbefordran och som rör sig mellan de olika våningsplanen i en byggnad med en hastighet som inte överstiger 0,15 m/s och vars lastbärare kan vara en helt sluten hisskorg eller delvis eller helt öppen hisskorg och som hör till tillämpningsområdet för Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/42/EG om maskiner och ändring av direktiv 95/16/EG (omarbetning),

     4) harmoniserad unionslagstiftning all unionslagstiftning genom vilken villkoren för saluföring av produkter harmoniseras,

     5) ackreditering ackreditering enligt definitionen i artikel 2.10 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008 om krav för ackreditering och marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93, nedan NLF-förordningen,

     6) anmält organ ett organ som utsetts av någon av Europeiska unionens medlemsstater och som anmälts till Europeiska kommissionen och som har rätt att utföra bedömningar av överensstämmelse,

     7) utsläppande på marknaden tillhandahållande av en säkerhetskomponent till hissar första gången på unionsmarknaden eller tillhandahållande av en hiss för användning på unionsmarknaden i samband med kommersiell verksamhet, mot betalning eller kostnadsfritt,

     8) tillhandahållande på marknaden leverans av en säkerhetskomponent till hissar för distribution eller användning på unionsmarknaden i samband med kommersiell verksamhet, mot betalning eller kostnadsfritt,

     9) harmoniserad standard en europeisk standard som antagits på grundval av europeiska kommissionens begäran för tillämpningen av unionens harmoniseringslagstiftning,

     10) hissleverantör varje fysisk eller juridisk person som svarar för konstruktion, tillverkning, installation och utsläppande på marknaden av hissar,

     11) komponenttillverkare varje fysisk eller juridisk person som tillverkar eller som låter konstruera eller tillverka säkerhetskomponenter till hissar och saluför dessa produkter, i eget namn eller under eget varumärke,

     12) bedömning av överensstämmelse en process där det utreds om de grundläggande hälso- och säkerhetskraven för hissar eller säkerhetskomponenter till hissar är uppfyllda,

     13) CE-märkning en märkning genom vilken hissleverantören eller komponenttillverkaren visar att hissen eller säkerhetskomponenten till hissen överensstämmer med de i den harmoniserade unionslagstiftningen föreskrivna kraven för märkning,

     14) auktoriserad representant varje fysisk eller juridisk person som är etablerad inom unionen och som enligt fullmakt från hissleverantören eller komponenttillverkaren har rätt att i dennes ställe utföra särskilda uppgifter,

     15) teknisk specifikation ett dokument där det bestäms vilka tekniska krav som en hiss eller en säkerhetskomponent till hissar ska uppfylla,

     16) tillbakadragande varje åtgärd för att förhindra att en säkerhetskomponent till hissar i leveranskedjan tillhandahålls på marknaden,

     17) återkallelse varje åtgärd för att montera ner en hiss och forsla bort den under säkra former, och varje åtgärd för att dra tillbaka en säkerhetskomponent till en hiss som redan tillhandahållits installatören eller slutanvändaren,

     18) importör varje fysisk eller juridisk person som är etablerad inom unionen och släpper ut en säkerhetskomponent till hissar från ett tredjeland på unionsmarknaden,

     19) hissäkerhetsmyndighet Säkerhets- och kemikalieverket,

     20) verksamhetsutövare varje fysisk eller juridisk person som utför underhålls-, reparations- och ombyggnadsarbeten på en hiss,

     21) distributör varje fysisk eller juridisk person i leveranskedjan, förutom komponenttillverkaren eller importören, som tillhandahåller en säkerhetskomponent till hissar på marknaden,

     22) ledare av hissarbeten en av en verksamhetsutövare utsedd fysisk person som vid ett företag svarar för att hissarbetena utförs i överensstämmelse med denna lag, och som ett kompetensbedömningsorgan har beviljat hissbehörighet,

     23) auktoriserad besiktningsman en person som utför besiktningar av lyftdörrar och som hissäkerhetsmyndigheten har godkänt som auktoriserad besiktningsman,

     24) kompetensbedömningsorgan en juridisk person som hissäkerhetsmyndigheten har godkänt som bedömare av personer som ansöker om hissbehörighet,

     25) hissinnehavare ägare till eller innehavare av hissen,

     26) auktoriserat organ en juridisk person som hissäkerhetsmyndigheten har godkänt för att utföra besiktningar av hissar och andra anordningar som hör till denna lags tillämpningsområde,

     27) ekonomisk aktör hissleverantörer och komponenttillverkare samt auktoriserade representanter, importörer och distributörer,

     28) typhiss en hiss vars tekniska dokumentation visar hur de grundläggande hälso- och säkerhetskraven i bilaga I till hissdirektivet uppfylls för sådana hissar som överensstämmer med typhissen, definierad med objektiva parametrar, och där det används identiska säkerhetskomponenter till hissar.

 

5 §

Lagens förhållande till annan lagstiftning

     Om det i annan speciallagstiftning finns bestämmelser om hissar eller säkerhetskomponenter till hissar som avviker från denna lag i fråga om de risker som är förenade med dem, tillämpas den lagstiftningen i stället för denna lag.

     Bestämmelser om minimikraven på ackrediteringen av organ för bedömning av överensstämmelse, på marknadskontrollen och yttre gränskontrollen av produkter som importeras från tredje länder samt på CE-märkningen av produkter finns i NLF-förordningen.

     Bestämmelser om säkerheten vid elarbeten och om den elektromagnetiska kompatibiliteten av elanläggningar finns i elsäkerhetslagen (FFS …/2016).

     Bestämmelser om marknadskontroll, yttre gränskontroll enligt artiklarna 27–29 i NLF-förordningen, tillsynsmyndigheterna och ändringssökande finns i lagen om marknadskontrollen av vissa produkter (FFS …/2016). Den tillämpas inte på tillsyn över efterlevnaden av denna lag som rör lätthissar, rulltrappor, rullramper, paternosterhissar för personbefordran och lyftdörrar.

     I lagen om anmälda organ för vissa produktgrupper (FFS 278/2016) finns bestämmelser om de krav som ställs på anmälda organ och om tillsynen över anmälda organ och om ändringssökande.

     Bestämmelser om kraven avseende säkerheten i arbetet finns i arbetarskyddslagen (FFS 738/2002).

     Bestämmelser om utsläppande på marknaden av lätthissar, rulltrappor, rullramper och lyftdörrar finns i lagen om vissa tekniska anordningars överensstämmelse med gällande krav (FFS 1016/2004) och i konsumentsäkerhetslagen (FFS 920/2011).

     Bestämmelser om tillträdesvägar till hissars maskinrum och linskiverum finns i markanvändnings- och bygglagen (FFS 132/1999) och i författningar som utfärdats med stöd av den.

 

2 kap.
Hissarnas och säkerhetskomponenternas överensstämmelse med kraven

 

6 §

Utsläppande på marknaden, tillhandhållande på marknaden och ibruktagande

     En hiss får släppas ut på marknaden och tas i bruk endast om den

     1) uppfyller kraven i denna lag,

     2) den har installerats och underhållits på rätt sätt, och

     3) den används för avsett ändamål.

     Vad som föreskrivs i 1 mom. tillämpas även på tillhandahållande på marknaden och ibruktagande när det gäller säkerhetskomponenter till hissar.

     Närmare bestämmelser om vilka hissdelar som klassificeras som säkerhetskomponenter till hissar utfärdas genom förordning av statsrådet.

 

7 §

Väsentliga hälso- och säkerhetskrav

     En hiss ska uppfylla de väsentliga hälso- och säkerhetskrav som anges i denna lag för att hissen ska kunna släppas ut på marknaden.

     En säkerhetskomponent till hissar ska uppfylla de väsentliga hälso- och säkerhetskrav som anges i denna lag, och ska möjliggöra driften av den hiss i vilken den har installerats så att kraven i fråga uppfylls.

     Hisskorgen ska vara konstruerad och tillverkad för att erbjuda utrymme och bärförmåga i relation till det största antal personer och den märklast som fastställts. Korgen ska, med undantag av ventilationsöppningar, vara fullständigt inhägnad med väggar till full höjd, golv och tak samt dörrar till full höjd. Korgens bärande organ ska väljas och konstrueras så att en betryggande total säkerhetsnivå säkerställs och att risken för nedstörtning av korgen är så liten som möjligt. Varje hiss ska vara konstruerad och tillverkad så att hisschaktet och hissmaskineriet är oåtkomligt utom i samband med underhåll och i nödsituationer. Stannplanen och tillträdesöppningarna till hisskorgen ska ha dörrar som har med tanke på det planerade användningsändamålet betryggande mekanisk hållfasthet. Hissen ska i händelse av strömavbrott eller fel på komponenter ha en anordning som hindrar fritt fall av hisskorgen eller okontrollerad rörelse av korgen. Hisskorgar ska vara utrustade med ett tvåvägs kommunikationssystem som möjliggör en permanent förbindelse med den part som enligt överenskommelse svarar för räddning ur hissen. Varje hiss och säkerhetskomponent till hissar ska åtföljas av anvisningar.

     Närmare bestämmelser om de väsentliga hälso- och säkerhetskraven för hissar och säkerhetskomponenter till hissar utfärdas genom förordning av statsrådet.

 

8 §

Presumtion om överensstämmelse

     En hiss och en säkerhetskomponent till hissar anses uppfylla de väsentliga hälso- och säkerhetskraven enligt 7 §, om den överensstämmer med de harmoniserade standarder eller delar av dem, till vilka hänvisningar har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

     En hiss och en säkerhetskomponent till hissar kan uppfylla de väsentliga hälso- och säkerhetskraven enligt 7 § trots att den inte överensstämmer med de harmoniserade standarder som gäller den, om dess överensstämmelse med kraven kan visas på ett tillförlitligt sätt.

 

9 §

Utställning

     En hiss eller en säkerhetskomponent till hissar får förevisas på utställningar, mässor eller förevisningar även om den inte uppfyller kraven enligt 6 §, under förutsättning att det samtidigt tydligt anges att den inte får släppas ut på marknaden eller tas i bruk innan den uppfyller kraven.

 

10 §

Krav som gäller byggnader och konstruktioner

     Den som ansvarar för uppförandet av en byggnad eller en anläggning och hissleverantören ska såväl ge varandra de upplysningar och vidta de åtgärder som behövs för att säkerställa adekvat drift och säker användning av hissen.

     I ett schakt som är avsett för hissen får finnas endast sådana rör, ledningar och fästen som behövs för hissens drift och säkerhet.

 

11 §

Förfaranden för bedömning av säkerhetskomponenters överensstämmelse med kraven

     Komponenttillverkaren ska utföra en tillämplig bedömning av överensstämmelse för säkerhetskomponenter till hissar genom att tillämpa de förfaranden för bedömning av överensstämmelse som komponenttillverkaren valt.

     Närmare bestämmelser om de förfaranden för bedömning av överensstämmelse som tillämpas vid bedömningen av säkerhetskomponenters överensstämmelse med kraven utfärdas genom förordning av statsrådet.

 

12 §

Förfaranden för bedömning av hissars överensstämmelse med kraven

     Hissleverantören ska utföra en för hissar tillämplig bedömning av överensstämmelse genom att tillämpa de förfaranden för bedömning av överensstämmelse som hissleverantören valt.

     Närmare bestämmelser om de förfaranden för bedömning av överensstämmelse som tillämpas vid bedömningen av hissars överensstämmelse med kraven utfärdas genom förordning av statsrådet.

 

13 §

EU-försäkran om överensstämmelse

     En EU-försäkran om överensstämmelse, som visar att en hiss och en säkerhetskomponent till hissar uppfyller de väsentliga hälso- och säkerhetskraven enligt 7 §, ska för hissarnas del upprättas av hissleverantören och för säkerhetskomponenternas del av komponenttillverkaren. EU-försäkran om överensstämmelse ska upprättas på finska eller svenska eller på ett annat språk som hissäkerhetsmyndigheten godtar.

     Genom att upprätta en EU-försäkran om överensstämmelse åtar sig hissleverantören ansvaret för att hissen uppfyller kraven enligt denna lag och komponenttillverkare åtar sig ansvaret för att en säkerhetskomponent till hissar uppfyller kraven enligt denna lag.

     Närmare bestämmelser om EU-försäkran om överensstämmelse för hissar och säkerhetskomponenter till hissar och innehållet i den utfärdas genom förordning av statsrådet.

 

14 §

CE-märkning

     Bestämmelser om de allmänna principer som gäller CE-märkningen finns i artikel 30 i NLF-förordningen.

     En CE-märkning ska fästas på en säkerhetskomponent till hissar som uppfyller kraven enligt denna lag av komponenttillverkaren och på en hiss som uppfyller kraven enligt denna lag av hissleverantören innan säkerhetskomponenten eller hissen släpps ut på marknaden. Märkningen ska fästas på varje hisskorg och på varje säkerhetskomponent till hissar så att den är väl synlig, lätt läsbar och permanent. Om det inte är möjligt att fästa CE-märkningen på säkerhetskomponenten, ska den fästas på en märkskylt som är permanent fästad vid säkerhetskomponenten till hissar.

     CE-märkningen på hissar ska åtföljas av identifikationsnumret för det anmälda organ som medverkar i något av följande förfaranden för bedömning av överensstämmelse:

     a) slutkontroll,

     b) kontroll av enskilda produkter,

     c) kvalitetssäkring av produkter eller produktion, eller fullständig kvalitetssäkring.

     CE-märkningen på en säkerhetskomponent till hissar ska åtföljas av identifikationsnumret för det anmälda organ som medverkar i något av följande förfaranden för bedömning av överensstämmelse:

     a) kvalitetssäkring av produkter,

     b) fullständig kvalitetssäkring,

     c) kontroll av typöverensstämmelse genom stickprovskontroll av en säkerhetskomponent till hissar.

     Det anmälda organets identifikationsnummer ska fästas av organet självt, eller enligt dess anvisningar, av komponenttillverkaren, eller dennes auktoriserade representant eller av hissleverantören eller dennes auktoriserade representant.

     CE-märkningen och det anmälda organets identifikationsnummer får åtföljas av andra uppgifter som anger en särskild risk eller ett särskilt användningsområde för hissen eller en säkerhetskomponent till hissar.

 

3 kap.
Ekonomiska aktörers skyldigheter

 

15 §

Hissleverantörens skyldighet att säkerställa att hissen överensstämmer med kraven

     Hissleverantören ska se till att de hissar som den släpper ut på marknaden har konstruerats, tillverkats, installerats och provats så att de uppfyller de väsentliga hälso- och säkerhetskraven enligt 7 §.

     Hissleverantören ska upprätta den tekniska dokumentationen och sörja för att det görs en bedömning enligt 12 § av hissens överensstämmelse med kraven. Vid bedömningen av överensstämmelse ska ett anmält organ anlitas. När hissen visats uppfylla de väsentliga hälso- och säkerhetskraven, ska hissleverantören upprätta en EU-försäkran om överensstämmelse och fästa en CE-märkning på hissen.

     Hissleverantören ska bevara den tekniska dokumentationen, EU-försäkran om överensstämmelse och, i tillämpliga fall, det av ett anmält organ beviljade EU-typintyget, EU-intyget om konstruktionskontroll och godkännandet av kvalitetssystem i tio år från det att hissen har släppts ut på marknaden.

     Hissleverantören ska granska de hissar som inte överensstämmer med kraven och klagomål som gäller hissar samt föra bok över dem när det anses behövligt för skyddet av konsumenternas säkerhet och hälsa.

 

16 §

Hissleverantörens skyldighet att säkerställa att hissen kan spåras samt skyldighet att lämna sina kontaktuppgifter

     Hissleverantören ska se till att hissen är försedd med typnummer, partinummer eller serienummer eller annan identifieringsmärkning.

     Hissleverantören ska på hissen ange sitt namn, registrerade firmanamn eller registrerade varumärke samt sin postadress. I adressen ska det anges en enda kontaktpunkt där hissleverantören kan kontaktas.

 

17 §

Hissleverantörens skyldighet att ge anvisningar

     Hissleverantören ska se till att hissen åtföljs av sådana bruksanvisningar på finska eller svenska som de väsentliga hälso- och säkerhetskraven enligt 7 § förutsätter. Anvisningarna och andra märkningar ska vara tydliga, begripliga och lättfattliga.

 

18 §

Hissleverantörens skyldighet att vidta korrigerande åtgärder och underrätta om risker

     Om hissleverantören har skäl att misstänka att en hiss som denne släppt ut på marknaden inte uppfyller kraven enligt denna lag, ska hissleverantören omedelbart vidta åtgärder för att få hissen att stämma överens med kraven.

     Om hissleverantören får kännedom om att en hiss orsakar en risk, ska hissleverantören omedelbart informera de nationella behöriga myndigheterna i de EU-stater på vilkas marknader hissleverantören släppt ut hissen om saken och meddela detaljerade uppgifter om bristande överensstämmelse med kraven och de korrigerande åtgärder som vidtagits.

 

19 §

Komponenttillverkarens skyldighet att säkerställa att en säkerhetskomponent till hissar överensstämmer med kraven

     Komponenttillverkaren ska se till att en säkerhetskomponent till hissar som släpps ut på marknaden har konstruerats och tillverkats så att den uppfyller de väsentliga hälso- och säkerhetskraven enligt 7 §.

     Komponenttillverkaren ska upprätta den tekniska dokumentation som krävs och sörja för att en lämplig bedömning av överensstämmelse enligt 11 § görs av säkerhetskomponenter till hissar. Vid bedömningen av överensstämmelse ska ett anmält organ anlitas. När en säkerhetskomponent har visats uppfylla de väsentliga hälso- och säkerhetskraven, ska komponenttillverkaren upprätta en EU-försäkran om överensstämmelse och säkerställa att den åtföljer säkerhetskomponenten samt fästa en CE-märkning på säkerhetskomponenten.

     Komponenttillverkaren ska bevara den tekniska dokumentationen, EU-försäkran om överensstämmelse och, i tillämpliga fall, det av ett anmält organ beviljade EU-typintyget och godkännandet av kvalitetssystem i tio år från det att säkerhetskomponenten till hissar har släppts ut på marknaden.

 

20 §

Komponenttillverkarens skyldighet att säkerställa att serietillverkningen överensstämmer med kraven och skyldighet att prova produkten

     Komponenttillverkaren ska se till att en serietillverkad säkerhetskomponent till hissar överensstämmer med kraven i denna lag. Komponenttillverkaren ska ta hänsyn till ändringar i konstruktion eller egenskaperna av säkerhetskomponenten till hissar och ändringar i de harmoniserade standarderna eller de andra tekniska specifikationer som det uppges att en säkerhetskomponent till hissar överensstämmer med.

     När det anses vara behövligt för att skydda konsumenternas hälsa och säkerhet, ska komponenttillverkaren utföra provning av säkerhetskomponenter till hissar som tillhandahålls på marknaden, granska och vid behov föra bok över klagomål, säkerhetskomponenter till hissar som inte överensstämmer med kraven och återkallelser av säkerhetskomponenter till hissar samt informera distributörerna och leverantörerna om sådana åtgärder.

 

21 §

Komponenttillverkarens skyldighet att säkerställa att en säkerhetskomponent till hissar kan spåras samt skyldighet att lämna sina kontaktuppgifter

     Komponenttillverkaren ska se till att en säkerhetskomponent till hissar som denne har släppt ut på marknaden är försedd med typnummer, partinummer, serienummer eller annan identifieringsmärkning. Om de uppgifter som förutsätts inte får plats på säkerhetskomponenten, ska de ges på en märkskylt som är permanent fästad vid säkerhetskomponenten.

     Komponenttillverkaren ska på säkerhetskomponenten till hissar eller, om detta inte är möjligt, på en märkskylt som är permanent fästad vid säkerhetskomponenten, ange sitt namn, registrerade firmanamn eller registrerade varumärke samt sin postadress. I adressen ska det anges en enda kontaktpunkt där komponenttillverkaren kan kontaktas.

 

22 §

Komponenttillverkarens skyldighet att ge anvisningar

     Komponenttillverkaren ska se till att en säkerhetskomponent till hissar åtföljs av sådana bruksanvisningar på finska eller svenska som de väsentliga hälso- och säkerhetskraven enligt 7 § förutsätter. Anvisningarna och andra märkningar ska vara tydliga, begripliga och lättfattliga.

 

23 §

Komponenttillverkarens skyldighet att vidta korrigerande åtgärder och underrätta om risker

     Om komponenttillverkaren har skäl att misstänka att en säkerhetskomponent till hissar som denne har släppt ut på marknaden inte överensstämmer med kraven enligt denna lag, ska komponenttillverkaren omedelbart vidta åtgärder för att få säkerhetskomponenten att överensstämma med kraven, dra tillbaka den eller ordna med återkallelse av den.

     Om en säkerhetskomponent till hissar orsakar en risk, ska komponenttillverkaren omedelbart informera de nationella behöriga myndigheterna i de EU-stater på vilkas marknader denne tillhandahållit säkerhetskomponenter till hissar om saken och meddela detaljerade uppgifter om bristande överensstämmelse med kraven och de korrigerande åtgärder som vidtagits.

 

24 §

En auktoriserad representants skyldigheter

     En komponenttillverkare eller hissleverantör får genom skriftlig fullmakt utse en auktoriserad representant.

     Skyldigheterna enligt 15 § 1 mom. eller 19 § 1 mom. och skyldigheten att upprätta teknisk dokumentation som avses i 15 § 2 mom. eller 19 § 2 mom. får inte delegeras till en auktoriserad representant.

     En auktoriserad representant ska utföra de uppgifter som specificeras i fullmakten från komponenttillverkaren eller hissleverantören. Fullmakten ska ge den auktoriserade representanten rätt att hålla EU-försäkran om överensstämmelse och i tillämpliga fall beslutet om godkännande av komponenttillverkarens eller hissleverantörens kvalitetssäkringssystem samt den tekniska dokumentationen tillgängliga för hissäkerhetsmyndigheten i tio år från det att en säkerhetskomponent till hissar eller en hiss har släppts ut på marknaden.

 

25 §

Importörens skyldighet att försäkra sig om att säkerhetskomponenter till hissar överensstämmer med kraven och att dokumentationen är upprättad samt skyldighet att informera om risker

     Importören får endast släppa ut sådana säkerhetskomponenter till hissar på marknaden som överensstämmer med kraven.

     Innan en säkerhetskomponent till hissar släpps ut på marknaden ska importören se till att

     1) komponenttillverkaren har utfört bedömning av överensstämmelse enligt 11 §,

     2) komponenttillverkaren har utarbetat teknisk dokumentation,

     3) säkerhetskomponenten till hissar är försedd med CE-märkning,

     4) säkerhetskomponenten till hissar åtföljs av EU-försäkran om överensstämmelse,

     5) den dokumentation och de anvisningar som krävs finns på finska eller svenska,

     6) komponenttillverkaren har uppfyllt kraven enligt 21 §.

     Om importören har skäl att tro att en säkerhetskomponent till hissar inte överensstämmer med kraven enligt denna lag, får denne inte släppa ut säkerhetskomponenten på marknaden förrän den har fåtts att överensstämma med kraven. Om en säkerhetskomponent till hissar medför en risk, ska importören informera komponenttillverkaren och hissäkerhetsmyndigheten om saken.

 

26 §

Importörens skyldighet att bevara och lämna dokument

     Importören ska hålla en kopia av EU-försäkran om överensstämmelse och, i tillämpliga fall, det av ett anmält organ beviljade EU-typintyget och godkännandet av kvalitetssystem tillgängliga för hissäkerhetsmyndigheten i tio år från det att en säkerhetskomponent till hissar har släppts ut på marknaden och på begäran lämna den tekniska dokumentationen till myndigheten i fråga.

 

27 §

Importörens skyldighet att lämna sina kontaktuppgifter

     Importören ska ange sitt namn, registrerade firmanamn eller registrerade varumärke och postadress för eventuell kontakt antingen på säkerhetskomponenten till hissar eller, om detta inte är möjligt, på förpackningen eller i ett dokument som följer med säkerhetskomponenten till hissar.

 

28 §

Importörens skyldighet att säkerställa tillgången till anvisningar för säkerhetskomponenter till hissar

     Importören ska se till att säkerhetskomponenter till hissar förses med bruksanvisningar enligt 22 § på finska eller svenska.

 

29 §

Importörens skyldighet att säkerställa lagrings- och transportförhållandena för säkerhetskomponenter till hissar

     Importören ska, så länge denne har ansvaret för förvaring eller transport av säkerhetskomponenter till hissar, se till att säkerhetskomponenternas överensstämmelse med kraven inte äventyras.

 

30 §

Importörens skyldighet att utföra provning av säkerhetskomponenter till hissar

     Importören ska utföra provning av säkerhetskomponenter till hissar som tillhandahålls på marknaden, när sådan provning måste betraktas som behövlig för att skydda konsumenternas hälsa och säkerhet. Importören ska granska och vid behov föra bok över klagomål, säkerhetskomponenter till hissar som inte överensstämmer med kraven och återkallelser av säkerhetskomponenter till hissar samt informera distributörerna och hissleverantörerna om sådana åtgärder.

 

31 §

Importörens skyldighet att vidta korrigerande åtgärder och underrätta om risker

     Om importören har skäl att misstänka att en säkerhetskomponent till hissar som denne släppt ut på marknaden inte överensstämmer med kraven enligt denna lag, ska importören omedelbart vidta åtgärder för att få säkerhetskomponenten att överensstämma med kraven, dra tillbaka den eller ordna med återkallelse av den.

     Om en säkerhetskomponent till hissar medför en risk, ska importören omedelbart informera de nationella behöriga myndigheterna i de EU-stater på vilkas marknader importören tillhandahållit säkerhetskomponenter till hissar om saken och meddela detaljerade uppgifter om bristande överensstämmelse med kraven och de korrigerande åtgärder som vidtagits.

 

32 §

Distributörens skyldighet att säkerställa att säkerhetskomponenter till hissar överensstämmer med kraven och att dokumentationen är upprättad samt skyldighet att informera om risker

     När en distributör tillhandahåller säkerhetskomponenter till hissar på marknaden ska denne iaktta vederbörlig omsorg för att se till att kraven enligt denna lag uppfylls.

     Innan en säkerhetskomponent till hissar tillhandahålls på marknaden ska distributören säkerställa att

     1) komponenttillverkaren har utarbetat den tekniska dokumentation som krävs,

     2) säkerhetskomponenter till hissar är försedda med CE-märkning,

     3) säkerhetskomponenter till hissar åtföljs av en EU-försäkran om överensstämmelse,

     4) de anvisningar som krävs finns på finska eller svenska,

     5) komponenttillverkaren har iakttagit kraven enligt 21 §,

     6) importören har iakttagit kraven enligt 27 §.

     Om distributören har skäl att tro att en säkerhetskomponent till hissar inte överensstämmer med kraven enligt denna lag, får denne inte tillhandahålla säkerhetskomponenten på marknaden förrän den har fåtts att överensstämma med kraven. Om en säkerhetskomponent till hissar utgör en risk, ska distributören importören informera komponenttillverkaren eller importören och hissäkerhetsmyndigheten om detta.

 

33 §

Distributörens skyldighet att säkerställa lagrings- och transportförhållandena för säkerhetskomponenter till hissar

     Distributören ska, så länge denne har ansvaret för förvaring eller transport av säkerhetskomponenter till hissar, se till att säkerhetskomponenternas överensstämmelse med kraven inte äventyras.

 

34 §

Distributörens skyldighet att vidta åtgärder och informera om risker

     Om distributören har skäl att misstänka att en säkerhetskomponent till hissar som denne tillhandahåller på marknaden inte överensstämmer med kraven enligt denna lag, ska distributören se till att det vidtas behövliga åtgärder för att få säkerhetskomponenten att överensstämma med kraven, dra tillbaka den eller ordna med återkallelse av den.

     Om en säkerhetskomponent till hissar medför en risk, ska distributören omedelbart informera behöriga nationella myndigheter i de EU-stater på vilkas marknader distributören tillhandahållit säkerhetskomponenter till hissar om saken och meddela detaljerade uppgifter om bristande överensstämmelse med kraven och de korrigerande åtgärder som vidtagits.

 

35 §

Tillämpning av bestämmelserna om komponenttillverkarens skyldigheter på importören och distributören

     Importören och distributören har samma skyldigheter som komponenttillverkaren, om de släpper ut en säkerhetskomponent till hissar på marknaden i eget namn eller under eget varumärke eller ändrar en säkerhetskomponent som redan släppts ut på marknaden på ett sådant sätt att det kan uppstå osäkerhet i fråga om säkerhetskomponenters överensstämmelse med kraven enligt denna lag.

 

4 kap.
Arbeten inom hissbranschen

 

36 §

Definition på hissarbete

     Med hissarbeten avses i denna lag underhålls-, reparations- och ombyggnadsarbeten på hissar.

     Installation av en ny hiss utgör inte hissarbete enligt denna lag.

     Som hissarbete betraktas inte heller arbetet för nedmontering av en hiss, om hissen på ett tillförlitligt och tillbörligt sätt har gjorts spänningsfri och hisskorgen och motvikten har sänkts till botten av hisschaktet.

 

37 §

Hissäkerhetens nivå

     Hissar ska underhållas och repareras, ombyggnadsarbeten på dem ska planeras och utföras och hissar ska drivas så att

     1) de inte utgör en risk för någons liv, hälsa eller egendom,

     2) de inte elektriskt eller elektromagnetiskt medför oskälig störning,

     3) deras funktion inte lätt utsätts för elektriska eller elektromagnetiska störningar.

     På hissar tillämpas elsäkerhetslagens bestämmelser om elektromagnetisk kompatibilitet av elmateriel och elanläggningar.

 

38 §

Förutsättningar för hissarbete

     Hissarbete får utföras under följande förutsättningar:

     1) verksamhetsutövaren har utsett en ledare av hissarbeten som har sådan hissbehörighet som avses i 46 §,

     2) en fysisk person som självständigt utför eller övervakar hissarbetet har sådan tillräcklig yrkeskunskap som avses i 45 § 2 mom.,

     3) verksamhetsutövaren förfogar över arbetsredskap som behövs för arbetet i fråga samt föreskrifter och bestämmelser om hissäkerhet och elsäkerhet, samt

     4) verksamhetsutövaren har gjort en anmälan om hissarbeten enligt 42 § till hissäkerhetsmyndigheten.

 

39 §

Uppgifter för en ledare av hissarbeten

     En ledare av hissarbeten svarar för att hissarbetet uppfyller vad som i 37 § föreskrivs om krav på säkerhet.

     Ledaren av hissarbeten ska se till att

     1) denna lag iakttas vid hissarbetet,

     2) att hissen efter att hissarbetet utförts uppfyller kraven enligt denna lag vad gäller arbetet i fråga,

     3) de som utför hissarbetena är yrkeskunniga och tillräckligt instruerade för sina uppgifter.

 

40 §

Förutsättningar för skötsel av uppgiften som en ledare av hissarbeten

     En ledare av hissarbeten ska ha en faktisk möjlighet att sköta sin uppgift. Verksamhetsutövaren ska ge ledaren av hissarbeten tillräckliga möjligheter att leda och övervaka hissarbetena.

     Ledaren av hissarbeten ska vara en person som själv utför hissarbeten eller som är anställd hos en verksamhetsutövare.

     Ledaren av hissarbeten ska känna till gällande krav på hiss- och elsäkerhet och upprätthålla sina yrkeskunskaper.

 

41 §

Utsedd ledare av hissarbeten

     Verksamhetsutövaren ska utse en ledare av hissarbeten innan verksamheten inleds.

     En ny ledare av hissarbeten ska utses inom tre månader från att det att ledaren av hissarbeten frånträder sin uppgift eller blir förhindrad att sköta sin uppgift av någon annan orsak än en kortvarig frånvaro.

     Samma person får vara utsedd till ledare av hissarbeten för högst tre verksamhetsutövare samtidigt.

 

42 §

Anmälan till hissäkerhetsmyndigheten och anmälan av ändringar

     Verksamhetsutövaren ska med tanke på tillsynen göra en anmälan om hissarbeten till hissäkerhetsmyndigheten, innan arbetena inleds.

     Anmälan till hissäkerhetsmyndigheten ska innehålla uppgifter om verksamhetsutövaren, verksamhetsställena och den utsedda ledaren av hissarbeten. I anmälan ska det klarläggas att förutsättningarna för hissarbete enligt 38 § 1-3 punkten och förutsättningarna för skötsel av uppgiften som ledare av hissarbeten enligt 40 § 2 mom. och de krav som i 46 § ställs på ledaren av hissarbeten är uppfyllda. Till anmälan ska det bifogas samtycke av den person som utsetts till ledare av hissarbeten.

     Ändringar i de omständigheter som avses i denna paragraf och ändringar i andra ur verksamhetens synvinkel väsentliga omständigheter ska meddelas hissäkerhetsmyndigheten inom en månad från att de har skett.

 

43 §

Hissäkerhetsmyndighetens register och offentliga informationstjänst

     Hissäkerhetsmyndigheten för ett register över verksamhetsutövare, auktoriserade besiktningsmän, auktoriserade organ och kompetensbedömningsorgan för tillsynen över dessa samt för säkerställande av att de som är i behov av hissarbetstjänster kan försäkra sig om att verksamheten bedrivs på tillbörligt sätt. Uppgifter som antecknats i registret ska avföras utan dröjsmål när de inte längre behövs med tanke på tillsynen över verksamheten.

     I registret antecknas följande uppgifter om verksamhetsutövare:

     1) en fysisk persons namn, personbeteckning, firma, eventuella bifirma, företags- och organisationsnummer, adress till det verksamhetsställe där verksamheten bedrivs och andra kontaktuppgifter,

     2) en juridisk persons firma, eventuella bifirma, företags- och organisationsnummer och adress till det verksamhetsställe där verksamheten bedrivs och andra kontaktuppgifter,

     3) namnet på ledaren av hissarbeten, dennes personbeteckning och kontaktuppgifter,

     4) registreringsbeteckning,

     5) påföljder som med stöd av 76 § påförts en verksamhetsutövare eller en ledare av hissarbeten.

     I registret antecknas följande uppgifter om auktoriserade besiktningsmän:

     1) en fysisk persons namn, personbeteckning, firma, eventuella bifirma, företags- och organisationsnummer, adress till det verksamhetsställe där verksamheten bedrivs och andra kontaktuppgifter,

     2) auktorisationens omfattning,

     3) registreringsbeteckning,

     4) uppgift om återkallelse av godkännandet som auktoriserad besiktningsman.

     I registret antecknas följande uppgifter om auktoriserade organ och kompetensbedömningsorgan:

     1) firma, eventuell bifirma, företags- och organisationsnummer, adress till det verksamhetsställe där verksamheten bedrivs och andra kontaktuppgifter,

     2) auktorisationens omfattning,

     3) registreringsbeteckning,

     4) uppgift om återkallelse av godkännandet som auktoriserat organ eller kompetensbedömningsorgan,

     5) namnet på organets underleverantör, dennes personbeteckning, firma, eventuell bifirma, företags- och organisationsnummer, behörighetsområde, adress till det verksamhetsställe där verksamheten bedrivs och andra kontaktuppgifter.

     Oberoende av bestämmelserna i 16 § 3 mom. i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (FFS 621/1999) kan hissäkerhetsmyndigheten via ett elektroniskt datanät offentliggöra uppgifter om en verksamhetsut-övare som gjort en anmälan enligt 42 §, verksamhetsutövarens namn, adressen till verksamhetsstället, företags- och organisationsnumret, registreringsbeteckningen och namnet på ledaren av hissarbeten samt namnet på en auktoriserad besiktningsman, ett auktoriserat organs och ett kompetensbedömningsorgans firma, adressen till verksamhetsstället, företags- och organisationsnumret, registreringsbeteckningen och omfattningen av auktorisationen (offentlig informationstjänst). I den offentliga informationstjänsten får information bara sökas med enkel sökning där sökvillkoret är den registrerade verksamhetsutövarens namn eller verksamhetsutövarens rätt att bedriva verksamhet eller namnet på ledaren av hissarbeten eller kommunen. Hissäkerhetsmyndigheten ska avföra uppgifterna om en verksamhetsutövare eller ledare av hissarbeten ur den offentliga informationstjänsten omedelbart, om verksamhetsutövaren eller ledaren av hissarbeten har upphört med sin verksamhet eller om hissäkerhetsmyndigheten har förbjudit verksamhetsutövaren eller ledaren av hissarbeten att bedriva verksamhet. Hissäkerhetsmyndigheten ska avföra uppgifterna om en auktoriserad besiktningsman, ett auktoriserat organ eller kompetensbedömningsorgan ur den offentliga informationstjänsten omedelbart efter det att godkännandet har återkallats eller verksamheten har upphört.

 

44 §

Säkerheten i hissarbetet

     På hissarbeten samt på installation av nya hissar tillämpas vad som i 4 kap. i elsäkerhetslagen föreskrivs om säkerheten vid elarbeten.

     Vid hissarbeten samt vid installationen av nya hissar ska utöver de risk-er som elektriciteten medför dessutom arbetarskyddslagens bestämmelser om arbetarskyddet beaktas.

 

45 §

Grundläggande krav på yrkeskompetens för dem som utför hissarbeten

     Alla som utför hissarbeten och installationer av nya hissar ska vara instruerade för uppgiften och förtrogna med kraven avseende hissäkerhet, elsäkerhet och arbetarskydd.

     En i 38 § 2 punkten avsedd fysisk person som självständigt utför eller övervakar hissarbeten ska ha avlagt en yrkesexamen eller genomgått yrkesutbildning som lämpar sig för hissarbeten och ha tillräckligt omfattande arbetserfarenhet av hissarbeten under minst ett halvår eller ha tre års erfarenhet av hissarbeten och tillräckliga grundläggande kunskaper i branschen.

 

46 §

Hissbehörighet

     Hissbehörighet berättigar till att arbeta som ledare av underhålls-, reparations- och ombyggnadsarbeten på hissar, inklusive sådana elarbeten som behövs vid hissarbete. Hissbehörighet krävs också för underhålls-, reparations- och ombyggnadsarbeten på paternosterhissar för personbefordran, lätthissar, rulltrappor och rullramper.

     För hissbehörighet krävs avlagd hissäkerhetsexamen, samt

     1) en lämplig högskoleexamen inom det tekniska området, ingenjörsexamen eller teknikerexamen eller en lämplig yrkesexamen inom hissbranschen och efter avlagd examen minst två års tillräckligt omfattande arbetserfarenhet, som ger förtrogenhet med ledning av underhålls-, repara-tions- och ombyggnadsarbeten på hissar, eller

     2) en lämplig grundexamen inom elbranschen och efter avlagd examen minst tre års tillräckligt omfattande arbetserfarenhet, som ger förtrogenhet med ledning av underhålls-, reparations- och ombyggnadsarbeten på hissar.

     Av den arbetserfarenhet som personen skaffat sig före den utbildning som krävs för behörigheten kan för intyg över hissbehörighet hälften beaktas, om arbetserfarenheten är tillräckligt omfattande för att ge förtrogenhet med hissarbeten.

     Närmare bestämmelser om studieinnehållet i en i 2 mom. avsedd lämplig examen eller utbildning som kompletterar den utfärdas genom förordning av statsrådet.

 

47 §

Hissäkerhetsexamen

     Med hissäkerhetsexamen avses en examen som visar att personen ifråga är förtrogen med bestämmelserna, föreskrifterna och anvisningarna om säkerheten i hissarbeten.

     Hissäkerhetsmyndigheten fastställer examensfordringarna samt examensintygets innehåll och form. Hissäkerhetsmyndigheten sörjer dessutom för ordnandet av examina och utövar tillsyn över nivån på och bedömningen av dem.

 

48 §

Behörighetsintyg

     Kompetensen hos personer som ansöker om hissbehörighet bedöms och behörighetsintyget utfärdas av ett kompetensbedömningsorgan. Kompetensbedömningsorganet ska ge ett behörighetsintyg till en person som uppfyller de krav som ställs för hissbehörighet enligt denna lag.

     Behörighetsintyg ska sökas inom fem år från det att hissäkerhetsexamen har avlagts.

     Kompetensbedömningsorganet ska på begäran utfärda intyg över verksamhet som bedrivits i Finland inom hissbranschen.

 

49 §

Utländsk utbildning och arbetserfarenhet

     När kompetensbedömningsorganet beviljar behörighetsintyg ska organet beakta utbildning som skaffats utomlands och arbetserfarenhet från hissbranschen som förvärvats utomlands.

     Bestämmelser om begäran om utlåtande från universitet, högskolor eller andra läroinrättningar till stöd för beslutsfattandet finns i 4 § 2 mom. i lagen om erkännande av yrkeskvalifikationer (FFS 1384/2015).

     Kompetensbedömningsorganet kan bedöma en persons kompetens också utgående från ett utländskt behörighetsintyg eller motsvarande dokument.

     När kompetensbedömningsorganet beviljar behörighetsintyg ska det iaktta kraven i lagen om erkännande av yrkeskvalifikationer. Om behörighetsintyg söks på basis av yrkeserfarenhet, beviljar kompetensbedömningsorganet behörighetsintyget i den omfattning som motsvarar arbetserfarenheten av hissarbeten.

 

5 kap.
Underhåll och reparation av samt ombyggnadsarbeten på hissar

 

50 §

Underhåll av hissar

     Hissinnehavaren ska sörja för att ett underhållsprogram görs upp för underhållsarbeten som ska utföras med bestämda intervaller för att hissen ständigt ska vara säker. Hissinnehavaren svarar också för att underhållsprogrammet följs.

     Underhållsprogrammet ska göras upp med hänsyn till de behov som hissens driftsfrekvens, driftsmiljön och hisstypen medför.

     Vid underhåll av en hiss ska det

     1) säkerställas att hissens säkerhetsanordningar fungerar och att dess allmänna skick är gott,

     2) utföras behövliga underhållsarbeten, justeringar och rengöringar,

     3) göras anteckningar i underhållsjournalen såväl om underhållsbesök och underhållsåtgärder som om de fel som förekommit i hissen och datum för när felen har reparerats.

 

51 §

Reparation av hissar

     Hissinnehavaren ska sörja för att de brister och fel som upptäckts i hissen repareras tillräckligt snabbt.

     Vid reparation av en hiss får de krav som gällde för hissreparationer vid den tidpunkt hissen byggdes iakttas, dock med beaktande av senare meddelade retroaktiva bestämmelser om hissar.

     Med reparation avses reparation av en hiss eller en hissdel så att dess skick blir sådant att det motsvarar det ursprungliga skicket eller byte av en hissdel mot en sådan som motsvarar den ursprungliga delen.

 

52 §

Ombyggnadsarbeten på hissar

     Vid ombyggnadsarbeten som innefattar installation av nya anordningshelheter på en hiss ska kraven i 2 kap. iakttas.

     Med ombyggnadsarbeten avses ersättande av en hissdel eller större anordningshelhet med en del eller konstruktion som avviker från den ursprungliga.

 

53 §

Säkerställande av säkerheten vid underhålls-, reparations- och ombyggnadsarbeten på hissar

     När en hiss underhålls, repareras eller byggs om ska försiktighet iakttas och det ska säkerställas att hissen inte medför risker under denna tid.

     Underhålls-, reparations- och ombyggnadsarbeten på en hiss får inte försämra hissens säkerhet.

 

54 §

Service- och underhållsskyldighet samt omsorgsplikt i fråga om lyftdörrar

     Innehavaren av en lyftdörr som avses i 2 § 3 mom. ska genom regelbunden service och skötsel sörja för att lyftdörren förblir säker under dess drifttid. Risker som fel, skada eller förslitning medför ska elimineras. Styrsystemet och säkerhetsanordningarna ska fungera felfritt.

     Innehavaren av en lyftdörr ska säkerställa att lyftdörren inte utgör en risk för någons liv, hälsa eller egendom.

 

55 §

Räddning ur hiss

     Hissinnehavaren ska sörja för att räddningen av passagerare ur en korg som har stannat mellan våningarna sker tryggt och tillräckligt snabbt.

 

6 kap.
Besiktning av hissar

 

56 §

Periodisk besiktning

     Hissar, andra lätthissar än lätthissar i privat bruk, rulltrappor och rullramper ska besiktas periodiskt. Den första periodiska besiktningen ska utföras inom två år från det att anordningen tagits i bruk. Därefter ska anordningen besiktas vartannat år. En periodisk besiktning av paternosterhissar för personbefordran ska utföras vartannat år.

     Hissinnehavaren eller innehavaren av någon annan i 1 mom. avsedd anordning ska se till att anordningen besiktas periodiskt.

     En i 2 § 3 mom. avsedd lyftdörr med en lyfthöjd över 2,9 meter ska besiktas första gången inom fyra år från ibruktagandet. Därefter ska lyftdörren besiktas med fyra års intervall. Innehavaren av en lyftdörr ska se till att lyftdörren besiktas periodiskt.

     Periodiska besiktningar av hissar, paternosterhissar för personbefordran, lätthissar, rulltrappor, rullramper och lyftdörrar ska utföras av ett auktoriserat organ. Periodiska besiktningar av lyftdörrar får förutom av ett auktoriserat organ dessutom utföras av en auktoriserad besiktningsman.

 

57 §

Certifieringsbesiktning

     Lätthissar, rulltrappor och rullramper ska genomgå en certifieringsbesiktning inom tre månader från ibruktagandet. Certifieringsbesiktningen ska utföras på nytt, om anordningen flyttas till ett nytt driftställe.

     En i 2 § 3 mom. avsedd lyftdörr med en lyfthöjd över 2,9 meter ska genomgå en certifieringsbesiktning inom sex månader från ibruktagandet. Certifieringsbesiktningen ska utföras på nytt, om lyftdörren flyttas till ett nytt driftställe.

     Innehavaren av en i 1 mom. avsedd anordning och innehavaren av en i 2 mom. avsedd lyftdörr ska se till att certifieringsbesiktningen utförs.

     Certifieringsbesiktning av lätthissar, rulltrappor, rullramper och lyftdörr-ar ska utföras av ett auktoriserat organ. Certifieringsbesiktning av lyftdörrar kan även utföras av en auktoriserad besiktningsman.

 

58 §

Innehållet i periodiska besiktningar och certifieringsbesiktningar

     Vid en periodisk besiktning ska det i tillräcklig omfattning säkerställas att

     1) hissens drift är trygg,

     2) hissens underhållsprogram är lämpligt för hissen och det har följts,

     3) de redskap, ritningar, scheman och anvisningar som behövs för underhållsarbeten på hissen är tillgängliga,

     4) det finns behöriga besiktningsprotokoll över ombyggnadsarbetena på hissen.

     Vid en certifieringsbesiktning ska det i tillräcklig omfattning säkerställas att

     1) säkerhetssynpunkter har beaktats vid installationen av en anordning,

     2) anordningen fungerar oklanderligt med tanke på säkerheten,

     3) de redskap, ritningar, scheman och anvisningar som behövs för underhållsarbeten på anordningen är tillgängliga.

 

59 §

Besiktningsprotokoll

     Över en besiktning ska ett besiktningsprotokoll upprättas och ställas till hissinnehavarens förfogande.

     Av besiktningsprotokollet ska framgå hissens identifikationsuppgifter samt fel och brister som minskar säkerheten vid användningen av hissen samt namnet på den som utfört besiktningen.

 

60 §

Besiktningsdekal

     När hissens säkerhet har säkerställts vid en besiktning, ska den som utfört besiktningen fästa en besiktningsdekal på en synlig plats i hisskorgen.

     Av besiktningsdekalen ska framgå hissens identifikationsuppgifter, när hissen har besiktats och när den senast ska besiktas följande gång. Den som utfört besiktningen ska underteckna besiktningsdekalen.

 

61 §

Allvarlig brist

     Om det vid besiktningen av en hiss upptäcks att den har en allvarlig brist, ska den som utfört besiktningen bestämma att hissen ska besiktas på nytt. En ny besiktning ska utföras inom tre månader från det att det bestämts att en sådan besiktning ska göras.

 

62 §

Fel som medför omedelbar risk

     Om det vid besiktning upptäcks att driften av hissen medför omedelbara risker, ska den som utfört besiktningen anmäla detta skriftligen till hissinnehavaren och uppmana denne att sluta driva hissen och att koppla bort den från elnätet. Vid behov kan den som utfört besiktningen koppla bort hissen från elnätet. Denne ska skicka en kopia av anmälan till hissäkerhetsmyndigheten, som ska vidta behövliga åtgärder.

     Den som utfört besiktningen ska bestämma att den hiss som varit föremål för besiktning ska besiktas på nytt. Den nya besiktningen ska utföras inom tre månader från det att det fel som orsakade den omedelbara risken har undanröjts.

 

63 §

Besiktning av ombyggnadsarbeten

     Hissinnehavaren ska se till att omfattande ombyggnadsarbeten på en hiss besiktas i behövlig omfattning innan hissen på nytt tas i bruk genom tillämpning av det förfarande för bedömning av överensstämmelse som avses i 12 §. Kraven på EU-försäkran om överensstämmelse och CE-märkning tillämpas dock inte. Ombyggnadsarbetena ska besiktas av ett auktoriserat organ.

     Omfattande ombyggnadsarbeten på paternosterhissar för personbefordran, lätthissar, rulltrappor och rullramper ska besiktas i en omfattning som motsvarar den certifieringsbesiktning som avses i 57 § 1 mom. Innehavaren av anordningen i fråga ska se till att besiktningen utförs.

     När det gäller mindre ändringsarbeten på hissar ska överensstämmelse med kraven verifieras av den verksamhetsutövare som utfört arbetet. Ändringsarbetena besiktas i samband med följande periodiska besiktning. Med tanke på besiktningen ska den verksamhetsutövare som utför ändringsarbetena se till att behövliga uppgifter om och protokoll över utförda kontroller och provningar bifogas hissens handlingar.

     Närmare bestämmelser om förfarandena för besiktning av omfattande ombyggnadsarbeten på hissar utfärdas genom förordning av statsrådet.

 

7 kap.
Auktoriserade organ, auktoriserade besiktningsmän och kompetensbedömningsorgan

 

64 §

Godkännande av ett auktoriserat organ, en auktoriserad besiktningsman och ett kompetensbedömningsorgan

     Hissäkerhetsmyndigheten godkänner på ansökan ett auktoriserat organ, en auktoriserad besiktningsman och ett kompetensbedömningsorgan efter att myndigheten har försäkrat sig om att förutsättningarna för godkännande är uppfyllda.

     I beslutet om godkännande fastställs organets eller den auktoriserade besiktningsmannens behörighetsområde, arrangemangen i anknytning till tillsynen över organet och ställs vid behov också andra krav, begränsningar och villkor som gäller organets verksamhet och som syftar till att säkerställa att uppgifterna sköts på tillbörligt sätt. Beslutet kan meddelas för bestämd tid eller tills vidare. Godkännandet som auktoriserad besiktningsman gäller högst fem år i sänder.

 

65 §

Förutsättningar för godkännande som auktoriserat organ eller kompetensbedömningsorgan

     Förutsättningar för godkännande som auktoriserat organ eller kompetensbedömningsorgan är att

     1) organet i sin verksamhet som besiktningsorgan eller kompetensbedömningsorgan är opartiskt och oavhängigt,

     2) organet har tillräckligt med yrkeskunnig personal med god teknisk och yrkesinriktad utbildning samt tillräckligt omfattande erfarenhet av arbeten som ger förtrogenhet med verksamheten i fråga,

     3) den person som ansvarar för de besiktningar som organet utför har hissbehörighet enligt 46 § och organets besiktningsmän uppfyller villkoren för självständigt arbete enligt 45 § 2 mom.,

     4) organet förfogar över sådana anordningar, redskap och system som verksamheten förutsätter,

     5) organet har ett på ett opartiskt sätt bedömt och övervakat system för att säkerställa verksamhetens kvalitet med avseende på hissäkerheten samt ändamålsenliga anvisningar för verksamheten och övervakningen av den,

     6) organet har en ansvarsförsäkring som med hänsyn till verksamhetens omfattning och art är tillräcklig för att ersätta de skador som verksamheten orsakar.

     Den aktör som ansöker om godkännande som auktoriserat organ eller kompetensbedömningsorgan ska genom en ackreditering som gjorts av ett ackrediteringsorgan som omfattas av Säkerhets- och kemikalieverkets ackrediteringsenhets (ackrediteringstjänsten FINAS) eller något annat ackrediteringsorgans avtal om ömsesidigt erkännande visa att den uppfyller vad

som föreskrivs i 1 mom.

     Auktoriserade organ och kompetensbedömningsorgan får anlita utomstående provningstjänster och besiktningstjänster samt andra utomstående tjänster för delåtgärder inom utförandet av bedömningsuppgifterna. I det fallet ska organet se till att den som producerar tjänsten på motsvarande sätt uppfyller vad som föreskrivs i 1 mom. Organet ansvarar för det arbete som det lagt ut på en underleverantör.

 

66 §

Förutsättningar för godkännande som en auktoriserad besiktningsman

     Förutsättningar för godkännande som auktoriserad besiktningsman är att besiktningsmannen

     1) är opartisk och oavhängig i sina besiktningsuppgifter,

     2) har tillräcklig yrkeskunskap och erfarenhet samt elbehörighet 1-3 enligt elsäkerhetslagen,

     3) förfogar över sådana anordningar, redskap och system som verksamheten förutsätter,

     4) på ett tillförlitligt sätt visar hur han eller hon säkerställer kvaliteten på sitt arbete med avseende på hissäkerheten,

     5) har en ansvarsförsäkring som med hänsyn till verksamhetens omfattning och art är tillräcklig för att ersätta de skador som orsakas inom verksamheten.

 

67 §

Skyldigheter för organ och auktoriserade besiktningsmän

     De anställda hos auktoriserade organ och de anställda hos kompetensbedömningsorgan samt auktoriserade besiktningsmän handlar under straffrättsligt tjänsteansvar när de fullgör offentliga förvaltningsuppgifter som avses i denna lag.

     Ett auktoriserat organ, ett kompetensbedömningsorgan och en auktoriserad besiktningsman ska bevaka utvecklingen av bestämmelser och standarder inom dess ansvarsområde och samverka med andra organ och auktoriserade besiktningsmän inom sitt ansvarsområde i den omfattning som behövs för att säkerställa att arbetsmetoderna är enhetliga.

     Ett auktoriserat organ, ett kompetensbedömningsorgan och en auktoriserad besiktningsman ska årligen lämna hissäkerhetsmyndigheten en berättelse om sin verksamhet.

     Ett auktoriserat organ, ett kompetensbedömningsorgan och en auktoriserad besiktningsman ska till hissäkerhetsmyndigheten anmäla alla ändringar som har betydelse med tanke på uppfyllandet av förutsättningarna för godkännande.

     Ett kompetensbedömningsorgan ska på begäran lämna ut uppgifter om de behörighetsintyg som organet beviljat. Bedömningsorganet får publicera en förteckning över beviljade behörighetsintyg.

     När auktoriserade organ, kompetensbedömningsorgan och auktoriserade besiktningsmän fullgör offentliga förvaltningsuppgifter enligt denna lag ska de iaktta lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet, förvaltningslagen (FFS 434/2003), lagen om elektronisk kommunikation i myndigheternas verksamhet (FFS 13/2003) och språklagen (FFS 423/2003). Bestämmelser om skadeståndsansvar finns i skadeståndslagen (FFS 412/1974).

 

68 §

Återkallelse av ett godkännande

     Om ett kompetensbedömningsorgan, ett auktoriserat organ eller en auktoriserad besiktningsman, eller en i 65 § 3 mom. avsedd underleverantör till ett organ handlar i strid med bestämmelser eller föreskrifter, eller inte uppfyller föreskrivna krav eller inte iakttar villkor eller begränsningar, ska hissäkerhetsmyndigheten sätta ut en tillräckligt lång frist för organet eller den auktoriserade besiktningsmannen för att rätta till saken.

     Hissäkerhetsmyndigheten ska återkalla sitt godkännande, om organet eller den auktoriserade besiktningsmannen inte har avhjälpt bristerna, förseelserna eller försummelserna inom utsatt tid eller om organet eller besiktningsmannen inte längre uppfyller förutsättningarna för godkännande.

 

69 §

Bemyndigande att utfärda förordning om ansökan om godkännande

     Närmare bestämmelser om innehållet i ansökan om godkännande som auktoriserat organ, kompetensbedömningsorgan eller auktoriserad besiktningsman får utfärdas genom förordning av statsrådet.

 

8 kap.
Tillsyn

 

70 §

Den högsta styrningen av tillsynen

     Den högsta styrningen av tillsynen över efterlevnaden av bestämmelserna i denna lag hör till arbets- och näringsministeriets uppgifter.

 

71 §

Tillsynsmyndighet

     Hissäkerhetsmyndigheten utövar tillsyn över att denna lag iakttas.

 

72 §

Hissäkerhetsmyndighetens rätt att få information

     Hissäkerhetsmyndigheten har, oberoende av sekretessbestämmelserna, rätt att av ekonomiska aktörer, verksamhetsutövare, hissinnehavare, auktoriserade organ, auktoriserade besiktningsmän och kompetensbedömningsorgan, få tillgång till de uppgifter som behövs för tillsynen över att denna lag iakttas.

 

73 §

Lämnande av information och skyldigheten att samarbeta

     Ekonomiska aktörer, verksamhetsutövare och hissinnehavare ska på begäran ge hissäkerhetsmyndigheten den i 72 § avsedda informationen och dokumentationen på finska eller svenska eller på något annat språk som hissäkerhetsmyndigheten godtar, samt även i övrigt samarbeta med hissäkerhetsmyndigheten för att undanröja risker som hissar och säkerhetskomponenter till hissar kan medföra.

     Ekonomiska aktörer ska på begäran identifiera följande verksamhetsutövare för Säkerhets- och kemikalieverket:

     1) alla ekonomiska aktörer som har levererat säkerhetskomponenter till hissar till dem,

     2) alla ekonomiska aktörer till vilka de har levererat säkerhetskomponenter till hissar.

     Ekonomiska aktörer ska kunna ge den information som avses i 2 mom. i tio år efter det att de fått säkerhetskomponenterna till hissar levererade till sig och i tio år efter det att de har levererat säkerhetskomponenterna till hissar vidare.

 

74 §

Rätt att få information av myndigheter samt att lämna ut sekretessbelagd information

     Hissäkerhetsmyndigheten har, oberoende av sekretessbestämmelserna och andra begränsningar som gäller erhållande av uppgifter, rätt att av andra myndigheter få de uppgifter som behövs för förundersökning eller tillsyn.

     Hissäkerhetsmyndigheten får, oberoende av sekretessbestämmelserna, lämna ut sådan information som den fått vid tillsynen och som gäller en enskild persons eller en sammanslutnings ekonomiska ställning eller affärs- eller yrkeshemlighet eller en enskilds personliga förhållanden

     1) till åklagaren för åtalsprövning och till förundersökningsmyndigheterna för förebyggande eller utredning av brott,

     2) till räddningsmyndigheterna och arbetarskyddsmyndigheterna, om det är nödvändigt att lämna ut informationen för att myndigheten ska kunna utföra sina uppgifter,

     3) till behöriga myndigheter i ett annat land och till internationella organ, för fullgörande av förpliktelser som grundar sig på Europeiska unionens rättsakter eller internationella överenskommelser som är bindande för Finland.

 

75 §

Rätt att företa inspektioner

     Hissäkerhetsmyndigheten har rätt att företa sådana inspektioner som behövs för tillsynen över att denna lag iakttas samt få tillträde till hissens driftställe samt till tillverknings-, byggnads-, reparations-, underhålls- och lagringsplatsen. Vid inspektionerna ska bestämmelserna i 39 § i förvaltningslagen iakttas.

 

76 §

Tvångsmedel

     Om en verksamhetsutövare inte iakttar denna lag eller de bestämmelser och föreskrifter som utfärdats med stöd av den, ska hissäkerhetsmyndigheten uppmana verksamhetsutövaren att inom en viss tid avhjälpa bristen. Om en ledare av hissarbeten vid utförandet av sina uppgifter inte iakttar denna lag eller de bestämmelser och föreskrifter som utfärdats med stöd av den, kan hissäkerhetsmyndigheten ge denne en varning. Om bristerna eller försummelserna är allvarliga eller väsentliga eller om de trots en uppmaning eller varning inte har avhjälpts, kan hissäkerhetsmyndigheten för viss tid eller tills vidare förbjuda verksamhetsutövaren eller ledaren av hissarbeten helt eller delvis att utöva verksamhet.

     Hissäkerhetsmyndigheten ska omedelbart underrätta verksamhetsutövaren om den varning som myndigheten gett ledaren av hissarbeten.

 

77 §

Vite och hot om tvångsutförande

     Hissäkerhetsmyndigheten får förena ett förbud eller föreläggande som den meddelat med stöd av denna lag med vite eller med hot om att den försummade åtgärden utförs på den försumliges bekostnad. Bestämmelser om vite och tvångsutförande finns i viteslagen (FFS 1113/1990).

 

78 §

Hissäkerhetsmyndighetens åtgärder när det gäller hissar som inte överensstämmer med kraven samt underhållet och driften av dem

     Om en hiss eller underhållet, repareringen eller besiktningen av en hiss eller räddningen ur en hiss inte uppfyller vad som föreskrivs i denna lag, ska hissäkerhetsmyndigheten uppmana hissinnehavaren att avhjälpa bristerna och försummelserna inom en viss tid eller förbjuda driften av hissen. Hissäkerhetsmyndigheten ska vid behov kräva att hissen ska kopplas bort från elnätet.

 

79 §

Besiktning av hissar som inte överensstämmer med kraven

     Om hissäkerhetsmyndigheten har grundad anledning att misstänka att en hiss avviker från kraven på så sätt att den orsakar en risk eller störning som avses i 37 §, har myndigheten rätt att låta utföra en besiktning eller annan motsvarande undersökning av hissen eller ålägga hissinnehavaren att låta besikta hissen.

     Om hissäkerhetsmyndigheten låter utföra en besiktning eller annan motsvarande undersökning av hissen och hissen visar sig orsaka en risk eller störning som avses i 37 §, kan hissäkerhetsmyndigheten ålägga hissinnehavaren att ersätta kostnaderna för besiktningen eller undersökningen. Om det vid besiktningen upptäcks att risken eller störningen har orsakats av åtgärder som vidtagits av hissleverantören, kan hissäkerhetsmyndigheten ålägga denne att ersätta kostnaderna för besiktningen eller undersökningen.

 

80 §

Anlitande av utomstående experter

     Hissäkerhetsmyndigheten har rätt att anlita utomstående experter vid undersökning, provning och bedömning av hissars och deras säkerhetskomponenters överensstämmelse med kraven. Utomstående experter får assistera hissäkerhetsmyndigheten eller en av den förordnad tjänsteinnehavare vid besiktningar som avses i denna lag samt undersöka och prova hiss-ar och säkerhetskomponenter till hissar.

     En utomstående expert ska ha sådan sakkännedom och kompetens som uppgifterna kräver.

     På utomstående experter tillämpas bestämmelserna om straffrättsligt tjänsteansvar när de utför uppgifter som avses i denna paragraf. Bestämmelser om skadeståndsansvar finns i skadeståndslagen.

 

81 §

Handräckning

     Bestämmelser om polisens skyldighet att ge handräckning finns i 9 kap. 1 § i polislagen (FFS 872/2011).

 

9 kap.
Särskilda bestämmelser

 

82 §

Anmälda organs intyg över överensstämmelse

     Ett anmält organ ska utfärda ett EU-typintyg eller intyg över överensstämmelse till hissleverantören, om hissen uppfyller kraven i denna lag. Ett anmält organ ska utfärda ett EU-typintyg eller intyg över överensstämmelse till komponenttillverkaren, om säkerhetskomponenterna till hissar uppfyller kraven i denna lag.

     Anmälda organ ska förvara kopior av intyg som avses i 1 mom. och tillägg till dem samt den tekniska dokumentationen, inklusive dokumentation som utarbetats av hissleverantören och av komponenttillverkaren, så länge som intyget i fråga är giltigt.

     Närmare bestämmelser om EU-typintyg och intyg över överensstämmelse samt om innehållet i intygen utfärdas genom förordning av statsrådet.

 

83 §

Avslag eller återkallelse av intyg

     Om ett anmält organ upptäcker att en hiss eller en säkerhetskomponent till hissar inte uppfyller de väsentliga säkerhetskrav som gäller den, ska det anmälda organet begära att hissleverantören eller komponenttillverkaren avhjälper bristen. Organet får då inte utfärda något intyg om överensstämmelse till hissleverantören eller till komponenttillverkaren.

     Om ett anmält organ efter det att ett intyg har utfärdats anser att en hiss eller en säkerhetskomponent till hissar inte längre överensstämmer med kraven, ska organet kräva att hissleverantören eller komponenttillverkaren avhjälper bristen, och vid behov återkalla intyget tillfälligt eller slutgiltigt.

     Om bristen inte avhjälps eller om åtgärderna inte får önskat resultat, ska det anmälda organet enligt behov återkalla intyget tillfälligt eller slutgiltigt eller belägga intyget med restriktioner.

 

84 §

Straffbestämmelser

     Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot

     1) hissleverantörens skyldighet enligt 15 § 1 mom. att säkerställa att en hiss överensstämmer med kraven,

     2) hissleverantörens skyldighet enligt 15 § 2 mom. att utarbeta teknisk dokumentation, utföra bedömning av överensstämmelse, upprätta EU-försäkran om överensstämmelse eller fästa CE-märkning på hissen,

     3) hissleverantörens skyldighet enligt 17 § att ge anvisningar,

     4) hissleverantörens skyldighet enligt 18 § 1 mom. att vidta korrigerande åtgärder,

     5) hissleverantörens skyldighet enligt 18 § 2 mom. att underrättar om risker,

     6) komponenttillverkarens skyldighet enligt 19 § 1 mom. att säkerställa att en säkerhetskomponent till hissar överensstämmer med kraven,

     7) komponenttillverkarens skyldighet enligt 19 § 2 mom. att utarbeta teknisk dokumentation om säkerhetskomponenter till hissar, utföra bedömning av överensstämmelse, upprätta EU-försäkran om överensstämmelse eller fästa CE-märkning på säkerhetskomponenten till hissar,

     8) komponenttillverkarens skyldighet enligt 20 § 1 mom. att se till att en serietillverkad säkerhetskomponent till hissar överensstämmer med kraven,

     9) komponenttillverkarens skyldighet enligt 22 § att ge anvisningar,

     10) komponenttillverkarens skyldighet enligt 23 § 1 mom. att vidta korrigerande åtgärder,

     11) komponenttillverkarens skyldighet enligt 23 § 2 mom. att underrätta om risker,

     12) importörens skyldighet enligt 25 § att försäkra sig om att säkerhetskomponenter till hissar överensstämmer med kraven, dokumentationen är upprättad och CE-märkningen är fästad eller skyldighet att informera om brister,

     13) importörens skyldighet enligt 28 § att säkerställa tillgången till bruksanvisningar för säkerhetskomponenter till hissar,

     14) importörens skyldighet enligt 31 § 1 mom. att vidta korrigerande åtgärder och underrätta om risker,

     15) distributörens skyldighet enligt 32 § att försäkra sig om att säkerhetskomponenter till hissar överensstämmer med kraven, dokumentationen är upprättad, CE-märkningen är fästad och anvisningar är tillgängliga eller skyldighet att informera om risker,

     16) distributörens skyldighet enligt 34 § 1 mom. att säkerställa att korrigerande åtgärder vidtas,

     17) distributörens skyldighet enligt 34 § 2 mom. att underrätta om risker,

     18) skyldigheterna för en ledare av hissarbeten enligt 39 §,

     19) verksamhetsutövarens skyldighet att utse en ledare av hissarbeten enligt 41 §,

     20) verksamhetsutövarens anmälningsskyldighet enligt 42 §,

     21) hissinnehavarens skyldighet enligt 50 § 1 mom. att sörja för att det görs upp ett underhållsprogram och att underhållsprogrammet följs,

     22) hissinnehavarens skyldighet enligt 51 § att sörja för reparation av hissen,

     23) service- och underhållsskyldigheten eller omsorgsplikten för innehavare av lyftdörrar enligt 54 §,

     24) räddningsskyldigheten för hissinnehavare enligt 55 §,

     25) skyldigheten för hissinnehavare, innehavare av anordningar eller innehavare av lyftdörrar att låta utföra besiktningar enligt 56 §, skyldigheten för innehavare av anordningar eller lyftdörrar att låta utföra besiktning enligt 57 § eller skyldigheten för hissinnehavare eller innehavare

av anordningar att låta utföra besiktningar enligt 63 § 1 och 2 mom.,

     26) anmälningsskyldigheten för den som utfört besiktningen enligt 62 § 1 mom. eller mot

     27) förbud eller föreläggande som meddelats med stöd av 76 eller 77 §, ska, om inte strängare straff för gärningen föreskrivs någon annanstans i lag, för brott mot hissäkerhetsbestämmelserna dömas till böter.

     Den som bryter mot ett förbud eller föreläggande som meddelats med stöd av denna lag och som förstärkts med vite får inte för samma gärning dömas till straff enligt 1 mom.

     Bestämmelser om CE-märkningsförseelse finns i lagen om CE-märkningsförseelse (FFS 187/2010).

 

85 §

Sökande av ändring i hissäkerhetsmyndighetens beslut

     I ett förvaltningsbeslut som hissäkerhetsmyndigheten har fattat i enlighet med denna lag får ändring sökas genom besvär på det sätt som föreskrivs i förvaltningsprocesslagen. I förvaltningsdomstolens beslut får ändring sökas genom besvär endast om högsta förvaltningsdomstolen beviljar besvärstillstånd.

     Ett beslut som hissäkerhetsmyndigheten har fattat ska iakttas trots ändringssökande, om inte besvärsmyndigheten beslutar något annat.

     I ett beslut som gäller föreläggande och utdömande av vite samt föreläggande och verkställighet av hot om tvångsutgörande eller hot om avbrytande får ändring dock sökas på det sätt som föreskrivs i viteslagen.

 

86 §

Sökande av ändring i beslut som fattats av ett kompetensbedömningsorgan, ett auktoriserat organ eller en auktoriserad besiktningsman

     Omprövning av ett beslut som ett kompetensbedömningsorgan, ett auktoriserat organ eller en auktoriserad besiktningsman har fattat med stöd av denna lag får begäras på det sätt som föreskrivs i förvaltningslagen.

     I ett beslut som har meddelats med anledning av en begäran om omprövning får ändring sökas genom besvär hos förvaltningsdomstolen på det sätt som föreskrivs i förvaltningsprocesslagen. I förvaltningsdomstolens beslut får ändring sökas genom besvär endast om högsta förvaltningsdomstolen beviljar besvärstillstånd.

     Ett beslut som ett kompetensbedömningsorgan, ett auktoriserat organ eller en auktoriserad besiktningsman har fattat ska iakttas trots ändringssökande, om inte besvärsmyndigheten beslutar något annat.

 

87 §

Delegationen för el- och hissäkerhet

     Vid utvecklingen och uppföljningen av bestämmelserna i denna lag och elsäkerhetslagen biträds arbets- och näringsministeriet och hissäkerhetsmyndigheten av en delegation för el- och hissäkerhet som statsrådet tillsätter för tre år.

     Närmare bestämmelser om delegationens sammansättning och uppgifter utfärdas genom förordning av statsrådet.

 

88 §

Olycksrapportering

     Polisen, räddnings- och arbetarskyddsmyndigheterna samt hissleverantörer, verksamhetsutövare, auktoriserade organ, auktoriserade besiktningsmän och hissinnehavare ska göra anmälan till hissäkerhetsmyndigheten om allvarliga olyckor där en hiss har varit delaktig.

     En olycka ska anses vara allvarlig, om den har dödlig utgång eller förorsakar allvarlig skada på en persons hälsa, egendom eller miljön eller har förorsakat en uppenbar risk för person-, sak- eller miljöskada.

     Bestämmelser om skyldighet att anmäla en olycka eller ett tillbud till Olycksutredningscentralen finns i 16 § i lagen om säkerhetsutredning av olyckor och vissa andra händelser (FFS 525/2011).

 

89 §

Undersökning av olyckor

     Hissäkerhetsmyndigheten ska undersöka en allvarlig olycka, om hissäkerhetsmyndigheten anser att det behövs för utredning av orsaken till olyckan eller för förebyggande av olyckor. Hissäkerhetsmyndigheten kan också undersöka andra olyckor eller allvarliga tillbud som inträffat med hissar, om det behövs för att reda ut orsaken till olyckan eller för att förebygga olyckor.

 

90 §

Ikraftträdande

     Denna lag träder i kraft den 20 .

 

91 §

Övergångsbestämmelser

     Hissar och säkerhetskomponenter till hissar som har släppts ut på marknaden före denna lags ikraftträdande och vars överensstämmelse med kraven har säkerställts i enlighet med bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet av denna lag får fortsätta att tillhandahållas på marknaden vid lagens ikraftträdande. Intygen över sådana hissars och deras säkerhetskomponenters överensstämmelse med kraven förblir fortsättningsvis i kraft.

     På sökande av ändring i ett förvaltningsbeslut som har fattats före denna lags ikraftträdande tillämpas de bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet.

     Delegationen för elsäkerhet, som arbets- och näringsministeriet tillsatt den 22 oktober 2014, fortsätter sitt arbete mandatperioden ut. Efter denna lags ikraftträdande avses med delegationen för elsäkerhet den delegation för el- och hissäkerhet som det föreskrivs om i denna lag.

     De behörighetsintyg, undantagslov och dispenser som beviljats före denna lags ikraftträdande förblir i kraft med samma befogenheter som hittills.

     Behörighetsintyg som beviljats och varit i kraft före denna lags ikraftträdande kan kompetensbedömningsorganet på skriftlig begäran omvandla till behörighetsintyg enligt denna lag, så att tidigare intyg över hissbehörighet berättigar till hissbehörighet.

     En verksamhetsutövare som vid denna lags ikraftträdande har behörighet att utföra hissarbeten, får fortsätta sin verksamhet med de befogenheter som framgår av verksamhetsanmälan eller tillståndet.

     Ett auktoriserat organ, en auktoriserad besiktningsman och ett kompetensbedömningsorgan som godkänts före denna lags ikraftträdande kan utan särskilt godkännande fortsätta som sådant auktoriserat organ, sådan auktoriserad besiktningsman och sådant kompetensbedömningsorgan som avses i denna lag på de villkor som anges i auktorisationsbeslutet.