Lagtingets beslut 21/2017

Lagtingsår: 2016-2017
Typ av dokument: Lagtingets beslut

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BESLUT LTB 21/2017

 

Datum

Ärende

 

2017-04-10

LF 16/2016-2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ålands lagtings beslut om antagande av

Landskapslag om ändring av landskapslagen om posttjänster

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     ändras 4, 5 och 9 §§, 10 § 2 mom. samt 11 § 1 mom. landskapslagen (2007:60) om posttjänster, 4 § 1 mom. 2 punkten samt 5 § 1 och 2 mom. sådana de lyder i landskapslagen 2011/38, samt

     fogas till 10 § ett nytt 4 mom. och till lagen en ny 21a § som följer:

 

4 §

De samhällsomfattande tjänsternas innehåll

     De samhällsomfattande tjänsterna omfattar förmedling av brevförsändelser och postpaket i enlighet med denna paragraf. De samhällsomfattande tjänsterna omfattar såväl post inom landskapet som gränsöverskridande post.

     Brevförsändelser och postpaket ska vara lämnade för befordran, adresserade till mottagaren och betalda genom allmänt använda kontantbetalningssätt.

     Brevförsändelser får väga högst två kilo och avsändaren ska ha möjlighet att lämna dem till ett inlämningsställe för att transporteras av den som beviljas tillstånd att bedriva postverksamhet enligt denna lag.

     Postpaket får väga högst 10 kg och avsändaren ska ha möjlighet att lämna dem till ett verksamhetsställe för post eller något annat lämpligt ställe för att transporteras av den som beviljas tillstånd att bedriva postverksamhet enligt denna lag. Postpaket från en ort utanför landskapet och riket får väga högst 20 kg.

     De samhällsomfattande tjänsterna omfattar även rekommenderade och assurerade försändelser.

     Den som tillhandahåller samhällsomfattande tjänster ska i varje kommun ha åtminstone ett verksamhetsställe som tillhandahåller samhällsomfattande tjänster. Ett verksamhetsställe kan också vara annat än ett fast verksamhetsställe, om dess användning inte försämrar tillgången till samhällsomfattande tjänster.

     Varje användare ska ha möjlighet att på ett insamlingsställe som ligger på rimligt avstånd från användarens bostad eller verksamhetsställe lämna in brevförsändelser som ingår i de samhällsomfattande tjänsterna för att transporteras av den som tillhandahåller samhällsomfattande tjänster.

 

5 §

Kvalitetsnormer för de samhällsomfattande tjänsterna

     Av de brevförsändelser som är inlämnade inom landskapet och avsedda att nå en adressat inom landskapet första vardagen efter inlämningsdagen ska minst 85 procent nå adressaten den dagen och resterande del därpå följande vardag. Av de brevförsändelser som är inlämnade inom landskapet och avsedda att nå en adressat inom landskapet senast den andra vardagen efter inlämningsdagen ska minst 95 procent nå adressaten den dagen och minst 97 procent därpå följande vardag.

     Av de brevförsändelser som är inlämnade inom landskapet och avsedda att nå en adressat i riket den fjärde vardagen efter inlämningsdagen till en postoperatör i riket ska minst 50 procent nå adressaten den dagen och resterande del därpå följande vardag.

     Av gränsöverskridande post inom Europeiska unionen ska minst 50 procent av försändelserna nå adressaten den tredje vardagen efter inlämningsdagen och minst 97 procent senast den femte vardagen efter inlämningsdagen.

     Den som tillhandahåller samhällsomfattande tjänster ska följa gemenskapens interna kvalitetsnormer för gränsöverskridande post.

 

9 §

Mottagning och förmedling av försändelser

     Ett postföretag är skyldigt att mot gällande avgift ta emot och till mottagaren förmedla brevförsändelser och postpaket i enlighet med denna lag samt tillståndsvillkoren och sina leveransvillkor.

     Ett postföretag kan vägra ta emot eller förmedla en brevförsändelse om

     1) försändelsen innehåller farliga ämnen, föremål eller produkter som det enligt lag är förbjudet att transportera eller som på annat sätt är lagstridiga eller uppenbart orsakar fara för människor eller egendom,

     2) försändelsen innehåller levande djur,

     3) försändelsen innehåller flytande ämnen eller föremål som lätt går sönder eller bryts eller

     4) försändelsen är oförsäkrad eller innehåller pengar, värdepapper eller något annat värdefullt.

 

10 §

Insamling och utdelning

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Brevförsändelser samt sådana postförsändelser som hör till de samhällsomfattande tjänsterna ska samlas in och delas ut minst en gång varje vardag om inte något oöverstigligt hinder, en bestämmelse i lag, ett avbrott i trafiken eller någon annan liknande omständighet hindrar utdelning av post.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Brevförsändelser som delas ut till bostadslägenheter i våningshus ska bäras ut till de enskilda lägenheternas brevinkast eller till låsbara fastighetsboxar.

 

11 §

Undantag från bestämmelserna om insamling och utdelning

     I fråga om posttjänster till mottagare i svårtillgängliga skärgårdsområden eller vid vägar som inte är allmänt trafikerade har ett postföretag rätt att avvika från bestämmelserna om insamlings- och utdelningstäthet i 10 § 2 mom. Insamling och utdelning ska dock ske minst en gång i veckan.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

21a §

Synskadades försändelser

     Ett postföretag som beviljats tillstånd för postverksamhet av landskapsregeringen enligt 6 § ska erbjuda synskadade rätt att skicka försändelser som innehåller punktskrift och väger mindre än 7 kg avgiftsfritt, med undantag för flygtilläggsavgiften.

     Den synskadade ska på begäran av ett postföretag som avses i 1 mom. visa upp ett bevis på sin funktionsnedsättning.

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den

 

__________________

 

    

 

 

     Mariehamn den 10 april 2017

 

 

 

Johan Ehn

talman

 

 

Veronica Thörnroos

vicetalman

 

 

Viveka Eriksson 

vicetalman