Lagtingets beslut 31/2017

Lagtingsår: 2016-2017
Typ av dokument: Lagtingets beslut

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BESLUT LTB 31/2017

 

Datum

Ärende

 

2017-05-31

LF 18/2016-2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ålands lagtings beslut om antagande av

Landskapslag om en gemensam kommunal räddningsmyndighet

 

     I enlighet med lagtingets beslut föreskrivs:

 

1 §

Lagens tillämpningsområde och syfte

     Denna lag tillämpas på organiseringen av samarbetet mellan kommunerna vad gäller de uppgifter som enligt lag ankommer på kommunernas räddningsmyndigheter.

     Syftet med lagen är att upprätta en gemensam räddningsmyndighet som sköter de uppgifter som enligt lag ankommer på kommunernas räddningsmyndigheter.

 

2 §

Avtal om en räddningsmyndighet

     För att förfarandet gällande tvingande samarbete enligt 4 § inte ska inledas måste kommunerna ingå ett avtal om en gemensam räddningsmyndighet som uppfyller de i 3 § angivna minimikraven och som verkställs senast sex månader efter att denna lag träder i kraft.

     Kommunerna ska ingå avtalet senast tre månader efter att denna lag träder i kraft. Kommunerna ska senast fjorton dagar efter det att avtalet har slutits underrätta landskapsregeringen om avtalets innehåll och omfattning.

     Ålands landskapsregering ska senast fem månader efter att denna lag trätt i kraft pröva om avtalet uppfyller minimikraven enligt 3 §. Förfarandet enligt 4 § inleds inte om landskapsregeringen anser att minimikraven är uppfyllda och om avtalet verkställs senast sex månader efter att denna lag träder i kraft.

 

3 §

Minimikrav gällande avtalets innehåll

     Kommunerna ska ingå ett avtal som upprättar en gemensam räddningsmyndighet med en enda placeringsort. Den gemensamma räddningsmyndigheten ska åtminstone sköta de uppgifter som föreskrivs i lag för kommunernas räddningsmyndigheter.

     På avtalet tillämpas i övrigt vad som föreskrivs om samarbete mellan kommuner i 12 kap. i kommunallagen (1997:73) för landskapet Åland.

 

4 §

Förfarandet gällande tvingande samarbete

     Landskapsregeringen ska inleda ett förfarande om tvingande samarbete senast fem månader efter att denna lag träder i kraft om kommunerna inte har ingått ett avtal inom den i 2 § 2 mom. föreskrivna tiden eller om landskapsregeringen vid prövningen enligt 2 § 3 mom. anser att kommunernas avtal inte uppfyller de minimikrav som ställs upp enligt 3 §.

     Landskapsregeringen ska fatta ett beslut om tvingande samarbete enligt 6 § senast åtta månader efter att denna lag träder i kraft. Före landskapsregeringen fattar beslutet om tvingande samarbete ska landskapsregeringen begära ett utlåtande från kommunerna över ett utkast till beslut. Det tvingande samarbetet träder i kraft och verkställs då landskapsregeringens beslut enligt 6 § vinner laga kraft.

     Det tvingande samarbetet gäller till dess landskapsregeringen fattar ett beslut om att ett avtal som kommunerna ingår uppfyller minimikraven enligt 3 § och avtalet verkställs. Om det efter det tvingande samarbetets avslutande framkommer att minimikraven inte är uppfyllda kan landskapsregeringen fatta beslut om att det tvingande samarbetet träder i kraft på nytt.

 

5 §

Det tvingande samarbetets innehåll

     Det kommunala räddningsväsendet administreras av en för hela landskapet gemensam räddningsmyndighet. Mariehamns stad sköter den gemensamma räddningsmyndighetens uppgifter för samtliga kommuners räkning. Inom räddningsmyndigheten finns en gemensam räddningsnämnd, en räddningschef och övriga tjänstemän som förordnats att företräda räddningsmyndigheten. Om kommunerna inte avtalar annat ska varje kommun vara representerad i den gemensamma räddningsnämnden.

     Mariehamns stad och den gemensamma räddningsmyndigheten sköter de uppgifter som föreskrivs i lag för kommunernas räddningsmyndigheter. Kommunerna kan avtala om att överföra ytterligare uppgifter till den gemensamma räddningsmyndigheten i enlighet med 12 kap. i kommunallagen för landskapet Åland.

     Om de närmare villkoren gällande organiseringen av den gemensamma räddningsmyndigheten vilka kommunerna inte själva kan komma överens om bestäms i landskapsregeringens beslut enligt 6 §.

 

6 §

Beslut om tvingande samarbete

     Landskapsregeringen kan i enlighet med 5 § besluta om de närmare villkoren gällande organiseringen av den gemensamma räddningsmyndigheten. Landskapsregeringen kan besluta om

     1) den gemensamma räddningsnämndens organisation och beslutsordning samt fördelningen av rösträtten i nämnden,

     2) kostnadsfördelningen mellan kommunerna,

     3) övergång av personal-, materiel- och andra resurser till Mariehamns stad samt

     4) andra eventuella ärenden och villkor som är nödvändiga för att organisera den gemensamma räddningsmyndigheten.

     Av landskapsregeringen beslutade villkor om organiseringen av räddningsmyndigheten gäller till dess kommunerna avtalar något annat på ett sätt som uppfyller kraven på det tvingande samarbetets innehåll enligt 5 §. Om kommunerna vill avsluta det tvingande samarbetet tillämpas det i 4 § 3 mom. föreskrivna förfarandet.

 

7 §

Landskapsregeringens bistånd och tillsyn

     Landskapsregeringen ska bistå kommunerna vid planeringen och förverkligandet av samarbetet enligt denna lag.

     Landskapsregeringen utövar tillsyn över kommunernas tillämpning av denna lag.

 

8 §

Ikraftträdande

     Denna lag träder i kraft den

__________________

 

    

 

 

     Mariehamn den 31 maj 2017

 

 

 

Johan Ehn

talman

 

 

Veronica Thörnroos 

vicetalman

 

 

Viveka Eriksson 

vicetalman