Lagtingets beslut 46/2016

Lagtingsår: 2016-2017
Typ av dokument: Lagtingets beslut

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BESLUT LTB 46/2016

 

Datum

Ärende

 

2016-11-23

LF 2/2016-2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ålands lagtings beslut om antagande av

Landskapslag om tillämpning på Åland av lagen om anmälda organ för vissa produktgrupper

 

     I enlighet med lagtingets beslut föreskrivs:

 

1 §

Lagens tillämpningsområde

     Lag om anmälda organ för vissa produktgrupper (FFS 278/2016) ska tillämpas i landskapet med de avvikelser som anges i denna lag.

     Ändringar i lagen om anmälda organ för vissa produktgrupper ska tillämpas i landskapet från det att de träder i kraft i riket om inte annat följer av denna lag.

     Denna lag innehåller bestämmelser om godkännande av organ för bedömning av överensstämmelse med kraven för produkter som omfattas av tillämpningsområdet för landskapslagen (   /   ) om tillämpning på Åland av rikets hissäkerhetslag, landskapslagen (   /   ) om tillämpning i landskapet Åland av lagen om pyrotekniska artiklars överensstämmelse med kraven, landskapslagen (   /   ) om tillämpning på Åland av lagen om överensstämmelse med kraven för utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för användning i explosionsfarliga omgivningar, landskapslagen (   /   ) om tillämpning på Åland av lagen om explosiva varors överensstämmelse med kraven och landskapslagen (   /   ) om tillämpning på Åland av rikets elsäkerhetslag som anmälda organ och om de skyldigheter som gäller dessa organs verksamhet.

 

2 §

Myndighetsutövning

     Med avvikelse från 5 § 1 mom. i lagen om anmälda organ för vissa produktgrupper, är landskapsregeringen i fråga om ett på Åland etablerat organ behörig myndighet, om ansökan gäller att till anmälda organ utse organ för bedömning av sådana produkters överensstämmelse med kraven som omfattas av tillämpningsområdet för de författningar som avses i 1 § 3 mom. Landskapsregeringen övervakar de anmälda organ som den har godkänt.

     Bestämmelsen i 5 § 2 mom. i lagen om anmälda organ för vissa produktgrupper ska inte äga tillämpning i landskapet.

 

3 §

Hänvisning i rikslag

     Hänvisningar i lagen om anmälda organ för vissa produktgrupper till bestämmelser i rikslagstiftningen ska inom landskapets behörighet i landskapet avse motsvarande bestämmelser i landskapslagstiftningen.

 

 

4 §

Ikraftträdande

     Denna lag träder i kraft den

 

__________________

 

    

 

 

     Mariehamn den 23 november 2016

 

 

 

Johan Ehn

talman

 

 

Veronica Thörnroos

vicetalman

 

 

Viveka Eriksson 

vicetalman