Lagtingets beslut 51/2016

Tillhör ärendet: Hissäkerhet
Lagtingsår: 2016-2017
Typ av dokument: Lagtingets beslut

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BESLUT LTB 51/2016

 

Datum

Ärende

 

2016-12-14

LF 5/2016-2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ålands lagtings beslut om antagande av

Landskapslag om tillämpning på Åland av rikets hissäkerhetslag

 

 

     I enlighet med lagtingets beslut föreskrivs:

 

1 §

Lagens tillämpningsområde

     Rikets hissäkerhetslag (FFS …/2016) tillämpas i landskapet, med de avvikelser som anges i denna lag. Ändringar av rikets hissäkerhetslag ska gälla i landskapet från tidpunkten för deras ikraftträdande i riket om inte annat följer av denna lag.

 

2 §

Myndighetsutövning

     Om inte annat särskilt stadgas i denna lag eller i annan landskapslag ska de förvaltningsuppgifter som enligt rikets hissäkerhetslag ankommer på statens myndigheter i landskapet skötas av landskapsregeringen, till den del förvaltningen hänför sig till uppgifter inom landskapets lagstiftningsbehörighet.

     Landskapsregeringen ska ålägga den som bryter mot de skyldigheter som föreskrivs i eller med stöd av denna lag att avhjälpa felet eller försummelsen. Beslutet kan förenas med vite enligt bestämmelserna i landskapslagen (2008:10) om tillämpning i landskapet Åland av viteslagen.

 

3 §

Avvikelser från rikslagen

     Hänvisningar i rikets hissäkerhetslag till riksförfattning ska inom landskapets behörighet avse hänvisning till motsvarande bestämmelser som finns i landskapslagstiftningen.

     En EU-försäkran om överensstämmelse, bruksanvisningar och annan information som avses i denna lag ska vara på svenska språket. Landskapsregeringen kan i enskilda fall medge att en EU-försäkran om överensstämmelse som avses i rikets hissäkerhetslag ges på ett annat språk än svenska.

     Landskapsregeringen kan biträdas av en sådan delegation för el- och hissäkerhet som avses i 87 § rikets hissäkerhetslag.

 

4 §

Behörighet att utföra besiktning

     Behörig som auktoriserad besiktningsman eller som auktoriserat organ anses vara den som har uppfyller de kompetenskrav som gäller för sådan behörighet i riket eller i Sverige. 

     Landskapsregeringen för ett register över auktoriserade besiktningsmän och auktoriserade organ.

 

 

 

 

 

 

 

5 §

Behörighet att utföra hissarbeten

     Den anses ha behörighet att utföra hissarbeten som har behörighet i enlighet med de kompetenskrav som gäller för sådan behörighet i riket eller i Sverige.

     Landskapsregeringen för ett register över verksamhetsutövare som avses i 1 mom.

 

6 §

Landskapsförordning

     Landskapsregeringen kan inom landskapets behörighet genom landskapsförordning besluta att författningar som utfärdats med stöd av rikets hissäkerhetslag ska tillämpas i landskapet oförändrade eller med de ändringar landskapsregeringen föreskriver.

 

7 §

Sökande av ändring

     Beslut som har fattats med stöd av denna lag får överklagas i enlighet med vad som gäller för rätt att söka ändring enligt rikets hissäkerhetslag. I 25 § självstyrelselagen finns bestämmelser om besvär över landskapsregeringens beslut.

 

8 §

Ikraftträdande

     Denna lag träder i kraft den …

     Åtgärder som lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

 

__________________

 

    

 

 

     Mariehamn den 14 december 2016

 

 

 

Johan Ehn

talman

 

Veronica Thörnroos

vicetalman

 

 

Viveka Eriksson 

vicetalman