Lagtingets beslut 70/2015

Tillhör ärendet: Lotteriinspektionen
Lagtingsår: 2014-2015
Typ av dokument: Lagtingets beslut

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BESLUT LTB 70/2015

 

Datum

Ärende

 

2015-09-14

LF 16/2014-2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ålands lagtings beslut om antagande av

Landskapslag om Lotteriinspektionen

 

     I enlighet med lagtingets beslut föreskrivs:

 

1 kap.
Allmänt

 

1 §

Inledande bestämmelse

     Lotteriinspektionen är en oberoende myndighet som är administrativt underställd landskapsregeringen.

 

2 kap.
Lotteriinspektionens verksamhet

 

2 §

Tillsyn rörande lotteriverksamhet

     Lotteriinspektionen är tillsynsmyndighet i enlighet med bestämmelserna i landskapslagen (1966:10) om lotterier (lotterilagen).

 

3 §

Övriga uppgifter

     Vid sidan av handhavandet av sådana tillsynsuppgifter som Lotteriinspektionen ansvarar för i enlighet med bestämmelserna i lotterilagen ska Lotteriinspektionen även följa den allmänna utvecklingen inom de verksamhetsområden som regleras av lotterilagen och arbeta preventivt genom att ta initiativ till nödvändiga förbättringar inom områdena ifråga. Lotteriinspektionen ska informera samt ge anvisningar och råd om sådant som regleras genom bestämmelserna i lotterilagen samt i författningar utfärdade med stöd av lotterilagen.

     Lotteriinspektionen utfärdar även förordnanden i enlighet med vad som följer av bestämmelserna i denna lag samt i lotterilagen och med stöd av den utfärdade författningar.

 

3 kap.
Hörande

 

4 §

Hörande av Lotteriinspektionen

     Lotteriinspektionen ska höras vid beredningen av författningar som rör verksamhet vilken omfattas av bestämmelserna i lotterilagen.

     Lotteriinspektionen behöver dock inte höras om det i samband med den i 1 mom. avsedda beredningen framgår att det uppenbart saknas skäl för ett hörande.

 


4 kap.
Administration och personal

 

5 §

Anställningsförhållanden

     Vid Lotteriinspektionen finns personal i offentligrättsligt anställningsförhållande. Även personal i privaträttsligt anställningsförhållande kan finnas vid Lotteriinspektionen.

     Om inte annat bestäms i denna lag ska Lotteriinspektionen handha sådana uppgifter rörande myndighetens personal, vilka enligt tjänstemannalagen (1987:61) för landskapet Åland (tjänstemannalagen) ankommer på landskapsregeringen.

     Landskapsregeringen fattar beslut i fråga om

     1) permittering av Lotteriinspektionens personal,

     2) förflyttning eller omplacering av en tjänsteman eller arbetstagare till eller från en annan landskapsmyndighet, dock med Lotteriinspektionens samtycke samt

     3) den tjänsteman som ansvarar för Lotteriinspektionens ledning i enlighet med 6 § 1 mom.

 

6 §

Tjänster vid Lotteriinspektionen

     För handhavandet av uppgifter enligt denna lag inrättar landskapsregeringen en tjänst som myndighetschef vid Lotteriinspektionen.

     Andra tjänster än tjänsten som myndighetschef inrättas och indras av Lotteriinspektionen efter att landskapsregeringens utlåtande inhämtats. För de tjänster som Lotteriinspektionen har för avsikt att inrätta eller indra ska behovsutredningar som sammanställts enligt tjänstemannalagen överlämnas till landskapsregeringen i samband med Lotteriinspektionens budgetförslag. Landskapsregeringen ska avge utlåtande efter att förslaget till landskapsbudget överlämnats till lagtinget och senast en månad efter att lagtinget fastställt landskapsbudgeten. Om Lotteriinspektionen har för avsikt att fatta beslut om inrättande eller indragning av tjänst inom gällande landskapsbudget kan behovsutredningen överlämnas vid en annan tidpunkt och landskapsregeringen ska avge utlåtande inom tre månader räknat från dagen då utredningen delgavs landskapsregeringen.

 

7 §

Behörighetskrav

     Om inte annat följer av denna lag är behörighetskravet för tjänsten som myndighetschef en vid universitet eller högskola, som är erkänd av nationell utbildningsmyndighet, avlagd examen med en för tjänsten lämplig inriktning.

     Behörighetskraven för en i 6 § 2 mom. avsedd tjänst fastställs i samband med att tjänsten inrättas. Då tjänsten inrättas ska bestämmelserna i 4b § i tjänstemannalagen iakttas.

 

8 §

Arbetsordning

     Vid Lotteriinspektionen kan det antas en arbetsordning. Genom arbetsordningen utfärdas närmare bestämmelser om myndighetens organisation och handläggningsrutiner samt vid behov om uppgiftsfördelningen och användningen av beslutanderätten.

 

 

 

 

9 §

Verksamhetsberättelse

     Från Lotteriinspektionen ska årligen en verksamhetsberättelse över det gångna kalenderåret överlämnas till landskapsregeringen.

 

10 §

Myndighetschefens uppgifter

     Förutom att ansvara för handhavandet av de i 2 kap. avsedda uppgifterna ska myndighetschefen leda och utveckla Lotteriinspektionens verksamhet och ansvara för att fastställda mål uppnås.

     Under förutsättning att andra tjänster än tjänsten som myndighetschef inrättats vid Lotteriinspektionen fattar myndighetschefen beslut i de ärenden som rör administration och personal, om inte en annan tjänsteman enligt lag eller arbetsordningen getts en sådan beslutanderätt.

     Myndighetschefen ska

     1) årligen till landskapsregeringen överlämna ett förslag till budget och en i anslutning därtill uppgjord verksamhetsplan,

     2) årligen sammanställa och till landskapsregeringen överlämna den i 9 § avsedda verksamhetsberättelsen,

     3) inrätta och indra i 6 § 2 mom. avsedda tjänster,

     4) kära och svara i enlighet med bestämmelserna i 15 § samt

     5) på Lotteriinspektionens vägnar motta stämningsansökningar och andra delgivningar.

     Myndighetschefen kan även vid behov fatta beslut om att anta en arbetsordning för Lotteriinspektionen i enlighet med bestämmelserna i 8 § samt sluta avtal i enlighet med bestämmelserna i 14 §.

     När myndighetschefen är förhindrad att fullgöra sina lagstadgade uppgifter kan en annan tjänsteman vid Lotteriinspektionen, i enlighet med vad som bestämts i arbetsordningen och under förutsättning att annan tjänst än tjänsten som myndighetschef inrättats vid Lotteriinspektionen, fullgöra de uppgifter som ankommer på myndighetschefen. Beslutet kan avse samtliga uppgifter eller endast en del av uppgifterna.

     Om endast en tjänst inrättats vid Lotteriinspektionen och myndighetschefen är förhindrad att fullgöra sina lagstadgade uppgifter måste en vikarie anställas. Vid sådan anställning tillämpas bestämmelsen i 5 § 3 mom. 3 punkten.

 

11 §

Särskilda administrativa uppgifter

     Landskapsregeringen kan utfärda närmare bestämmelser om Lotteriinspektionens ekonomiförvaltning och om ärenden hos Lotteriinspektionen som hänför sig till tjänstekollektivavtalen samt till vilken del landskapsregeringen handhar dessa uppgifter.

 

5 kap.
Sakkunniga

 

12 §

Anlitande och hörande av sakkunniga samt inbegäran av utlåtanden

     Lotteriinspektionen har rätt att inom ramen för sin verksamhet anlita och höra sakkunniga samt att inbegära utlåtanden från dem.

 


6 kap.
Särskilda bestämmelser

 

13 §

Avgifter

     Med iakttagande i tillämpliga delar av vad som i landskapslagen (1993:27) om grunderna för avgifter till landskapet bestäms i fråga om offentligrättsliga prestationer beslutar Lotteriinspektionen om de avgifter som ska uppbäras för myndighetens verksamhet.

 

14 §

Avtal

     Lotteriinspektionen kan sluta avtal inom ramen för myndighetens ordinarie verksamhet om inte landskapsregeringen beslutar något annat.

 

15 §

Företrädande av landskapet

     Lotteriinspektionen kärar och svarar för landskapet samt bevakar Lotteriinspektionens intressen vid domstolar och andra myndigheter i angelägenheter som hör samman med Lotteriinspektionens uppgifter.

 

7 kap.
Ikraftträdelse- och övergångsbestämmelser

 

16 §

Ikraftträdande

     Denna lag träder i kraft den

     Åtgärder för verkställigheten av denna lag får vidtas innan lagen träder i kraft.

 

17 §

Överföring av ärenden

     De ärenden vilka är anhängiga vid landskapsregeringen när denna lag träder i kraft och vilka enligt denna lag eller någon annan lag ska handläggas av Lotteriinspektionen ska överföras till Lotteriinspektionen när denna lag träder i kraft.

 

18 §

Inrättande av tjänster

     Landskapsregeringen får på det sätt som anges i tjänstemannalagen inrätta och besätta den i 6 § 1 mom. avsedda tjänsten innan denna lag träder i kraft.

     Om det finns behov av i 6 § 2 mom. avsedda tjänster får dessa inrättas och besättas så som i 1 mom. föreskrivs.

 

__________________

 

 

 

     Mariehamn den 14 september 2015

 

 

 

Britt Lundberg 

talman

 

 

Viveka Eriksson 

vicetalman

 

 

Roger Jansson

vicetalman