Lagtingets beslut 80/2015

Tillhör ärendet: Kommunernas socialtjänst
Lagtingsår: 2014-2015
Typ av dokument: Lagtingets beslut

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BESLUT LTB 80/2015

 

Datum

Ärende

 

2015-09-16

LF 25/2014-2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ålands lagtings beslut om antagande av

Landskapslag om ändring av landskapslagen om en kommunalt samordnad socialtjänst

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     upphävs 3 § 2 mom. landskapslagen (      ) om en kommunalt samordnad socialtjänst,

     ändras 3 § 1 mom., 5 och 6 §§ samt

     fogas till lagens 3 § ett nytt 4 mom. och till lagen nya 6a-d §§ som följer:

 

3 §

Samarbetsform

     För organiseringen av det samarbete som avses i denna lag utgör landskapet Åland ett socialvårdsområde.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Om kommunerna inte inom den i 3 mom. föreskrivna tiden kan komma överens om hur samarbetet ska organiseras ska samarbetet förvaltas av ett kommunalförbund med samtliga kommuner som medlemmar.

 

5 §

Förvaltning

     På förvaltningen av det samarbete som avses i denna lag ska även iakttas vad som föreskrivs i 12 kap. i kommunallagen (1997:73) för landskapet Åland, om inte annat föreskrivs genom lag.

 

6 §

Röstetal och beslutsfattande

     I kommunalförbundets högsta beslutande organ har varje kommun en röst per påbörjat femhundratal invånare i respektive kommun på årets första dag.

     Kommunalförbundets högsta beslutande organ är beslutfört när minst två tredjedelar av medlemskommunerna är representerade vid mötet och invånarantalet i de kommuner som är representerade vid mötet är minst hälften av det sammanlagda invånarantalet i kommunalförbundets medlemskommuner.

     Om kommunerna inte har avtalat om någonting annat, krävs det för att kommunalförbundets budget ska kunna godkännas i kommunalförbundets högsta beslutande organ att förslaget understöds av en majoritet av rösterna och dessutom av minst en tredjedel av medlemskommunerna och mer än hälften av dessa medlemskommuners representanter om medlemskommunerna har fler än en representant per kommun. Övriga ärenden avgörs i kommunalförbundets högsta beslutande organ med enkel majoritet.

 

6a §

Personal

     I fråga om den omorganisation som sker enligt denna lag och som leder till att personalen byter arbetsgivare i form av överlåtelse av rörelse finns särskilda bestämmelser.

     Den omorganisation som avses i denna lag genomförs i samarbete med representanter för berörd myndighets personal i enlighet med vad som är särskilt föreskrivet.

 

6b §

Överföring av handlingar

     När det kommunalförbund som avses i 3 § inleder sin verksamhet ska handlingar som berörs av den samordnade socialtjänsten och som har upprättats och förvaras vid kommunerna eller kommunalförbundet för det åländska specialomsorgsdistriktet utan hinder av sekretessbestämmelserna överföras till det kommunalförbund som avses i 3 § för att användas och förvaras av det.

 

6c §

Landskapsregeringens delaktighet i processen

     Landskapsregeringen ska bistå kommunerna vid planeringen och förverkligandet av samarbetet enligt denna lag.

     Landskapsregeringen utövar tillsyn över kommunernas tillämpning av denna lag.

 

6d §

Finansiering

     Kommunalförbundets medlemmar deltar i finansieringen av driftskostnaderna för den samordnade socialtjänsten genom den betalningsandel som årligen fastställs i budgeten för det kommunalförbund som avses i 3 §. Betalningsandelen för respektive kommun baserar sig på det belopp som erhålls då den särskilda landskapsandelen för en samordnad socialtjänst som räknats fram för respektive kommun enligt 14h § 1 mom. i landskapslagen (1993:71) om planering av och landskapsandel för socialvården dras ifrån summan av kommunens solidariska belopp och kommunens nyckelbelopp enligt 14c § 2 mom. i landskapslagen om planering av och landskapsandel för socialvården, om inte kommunerna i grundavtalet för kommunalförbundet kommer överens om någon annan beräkningsgrund.

     Kommunalförbundets medlemmar svarar även för finansieringen av övriga kostnader som är förenade med den samordnade socialtjänsten i enlighet med vad som avtalas i grundavtalet för kommunalförbundet.

     På den verksamhet som omfattas av den samordnade socialtjänsten tillämpas landskapslagen (1993:71) om planering av och landskapsandel för socialvården.

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den

     Medlemskommunerna ska senast den 1 oktober samma år som denna lag träder i kraft ingå ett avtal om organiseringen av samarbetet i form av ett kommunalförbund. Avtalet ska träda i kraft den 1 januari året efter det år som denna lag har trätt i kraft. Kommunerna ska senast fjorton dagar efter det att ett avtal har slutits mellan kommunerna underrätta landskapsregeringen om avtalets innehåll och omfattning.

     Landskapsregeringen ska samma år som denna lag träder i kraft i tillämpliga delar iaktta bestämmelserna i lagen för att kunna fastställa en särskild landskapsandel för en samordnad socialtjänst enligt de bestämmelser i landskapslagen om planering av och landskapsandel för socialvården som träder i kraft den 1 oktober samma år som denna lag träder i kraft.

     Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

 

__________________

 

 

 

     Mariehamn den 16 september 2015

 

 

 

Britt Lundberg 

talman

 

 

Viveka Eriksson 

vicetalman

 

 

Roger Jansson

vicetalman