Misstroendeyrkande 1/2017-2018

Tillhör ärendet: Misstroendeyrkande
Lagtingsår: 2017-2018
Typ av dokument: Misstroendeyrkande

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

MISSTROENDE  1 /2017 - 2018

 

Datum

 

Axel Jonsson m.fl.

2018-01-10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Misstroendeyrkande

 

 

Motivering

 

Med den beslutsmakt en minister förvaltar följer ett stort ansvar. Att kunna motivera sina beslut på saklig grund utgör själva kärnan i den demokratiska debatten. Därför är det avgörande för ett fungerande ministerskap att kunna hantera kritik och bemöta den på ett sakligt sätt.

 

Kansliminister Nina Fellman har vid upprepade tillfällen uttryckt sig arrogant och respektlöst mot andra debattörer. Särskilt om man i sammanhanget beaktar det överläge hon har från sin maktposition som minister, ledamot av Ålands regering.

 

Ett exempel på detta var när regeringen under hösten 2016 valde att under kontroversiella former avsätta dåvarande ordföranden i PAF:s styrelse på basen av dennes medverkan i ett politiskt beslut i hemkommunen. Kansliministern fördömde kommunens beslut och beskrev det i media som ”snuskigt”, varpå ordföranden avsattes en vecka senare.

 

Regeringen sade sig då värna PAF:s värdegrund och anseende. Finansministerns motivering i media löd enligt följande: ”Landskapsregeringen ser det som svårt att kombinera en sådan politik med att samtidigt vara talesperson för PAF.” Enligt vår mening bör minst lika höga krav ställas på regeringens ministrar som på företrädare för våra offentligt ägda bolag och föreningar. En ministers främsta uppgift är att inom sina ansvarsområden offentligt representera hela Ålands folk, såväl internt inom regeringen som i egenskap av dess ansikte utåt. På den som innehar ett sådant ämbete bör därför särskilda krav ställas att kunna uppträda värdigt och korrekt.

 

I ett debattinlägg riktat mot kansliministerns agerande med anledning av det finska spelbolaget Veikkaus beslut att upphöra med sin verksamhet på Åland väljer hon - istället för att sakligt bemöta kritiken - att avfärda inlägget såsom ”kvinnohat” och ”rasism”.

 

Kansliministerns upprepade uttalanden visar på allvarliga brister i omdöme och lämplighet för uppdraget. Särskilt mot bakgrund av att ministern utan tecken på självkritik står fast vid sina uttalanden bör lantrådet, med stöd av 27 § lagtingsordningen, begära att talmannen entledigar ministern från sitt uppdrag för att tillse att samtliga ministrar uppträder på ett värdigt sätt med respekt för sitt ämbete.

 

Lantrådet har ett helhetsansvar för regeringen och kan inte låta kansliministerns agerande fortsätta utan konsekvenser. Väljer lantrådet att ändå inte att vidta åtgärder för att värna självstyrelsens anseende och den allmänna strävan efter saklighet och respekt i den demokratiska debatten bör lagtinget förklara att nuvarande regering inte åtnjuter lagtingets förtroende.

 

Med anledning av det ovan anförda och med stöd av lagtingsordningens 36 § föreslår vi undertecknade

 

att lagtinget skall förklara att lantrådet inte längre har lagtingets förtroende.

 

 

Mariehamn den 10 januari 2018

 

 

Axel Jonsson

 

 

Brage Eklund

 

 

Bert Häggblom

 

 

Lars Häggblom

 

 

Fredrik Fredlund

 

 

Harry Jansson

 

 

Runar Karlsson

 

 

Mikael Lindholm

 

 

Britt Lundberg

 

 

Roger Nordlund

 

 

Jörgen Pettersson

 

 

Veronica Thörnroos